Κάποιοι λαοί ωστόσο προτιμούν να βάλουν στο γιορτινό τους τραπέζι αντί την παραδοσιακή γαλοπούλα ψάρι. Συγκεκριμένα, οι Τσέχοι λατρεύουν τους κυπρίνους και οι Πορτογάλοι τον μπακαλιάρο.
Οι Ισλανδοί έχουν απαραιτήτως στο γιορτινό τους τραπέζι ψητό τάρανδο .
Στον αντίποδα, οι Νορβηγοί αγαπούν το smalahove, που κυριολεκτικά σημαίνει «κεφάλι πρόβατου», και είναι ουσιαστικά σούπα από βραστή αρνίσια κεφαλή. Μάλιστα, οι πιο μερακλήδες αφήνουν το μυαλό να μαγειρευτεί μέσα στο κρανίο του ζώου για να το απολαύσουν μετά με το κουταλάκι!
Υπάρχουν και πιο extreme εορταστικά πιάτα -γκουρμέ για την ακρίβεια
Στην Νότια Αφρική οι mopane (κάμπιες των Χριστουγέννων) είναι η απόλυτη λιχουδιά για τις γιορτές. Πρόκειται για τηγανιτές κάμπιες που δεν λείπουν από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για τις συνηθισμένες, κοινές κάμπιες αλλά το είδος Pine Tree Emperor Moth που ζουν μέσα στα συγκεκριμένα πεύκα.
Οι γεμάτες πρωτεΐνη προνύμφες συλλέγονται λίγο πριν από τον χειμώνα, τηγανίζονται και σερβίρονται με ένα είδος πολέντας.
Στη Γροιλανδία τρελαίνονται για το Mattak – ωμό δέρμα φάλαινας με το λίπος του – και το kiviak, ένα είδος μικρού πουλιού της Αρκτικής (θαλασσινός παπαγάλος) , δημοφιλές χριστουγεννιάτικο έδεσμα και στην Ισλανδία.
Το πτηνό συνήθως τυλίγεται σε δέρμα φώκιας, θάβεται για πολλούς μήνες και αφού έχει αρχίσει να αποσυντίθεται, σερβίρεται ως εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο πιάτο.
Εσείς θα τα δοκιμάζατε;
Ειδήσεις σήμερα
Τόλκιν: Έστελνε επί 23 χρόνια γράμματα στα παιδιά του ως Άγιος Βασίλης [βίντεο]
Χριστούγεννα με τηλεαστέρες και τραγουδιστές στην TV – Τι θα δούμε και που