Το BBC υπογραμμίζει το γεγονός πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ κάνει λόγο για μια «πολύ περίεργη ομιλία». Επίσης, αναφέρεται στη «νεκρική σιωπή» από το κοινό, στην απουσία χειροκροτήματος και στο αστείο του Βανς για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη του Μονάχου, στην οποία έβαλε κατά Ευρωπαίων ηγετών.
«Μια περίεργη ομιλία, που αγνόησε το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες – πώς θα τερματίσει ο Τραμπ τον πόλεμο στην Ουκρανία;» έγραψε το BBC.
Το BBC γράφει για την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου:
Λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά από εδώ, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, μαίνεται ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας και όλοι θέλουν να μάθουν πώς η Αμερική σχεδιάζει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο χωρίς να ξεπουλήσει την Ουκρανία.
Αλλά δεν το έμαθαν αυτό από τον Τζέι Ντι Βανς όταν μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου λίγο νωρίτερα. Αντ’ αυτού, ακούσαμε με κάθε λεπτομέρεια για την παραπληροφόρηση, το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, και τα έβαλε σχεδόν με όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Ήταν μια πολύ περίεργη ομιλία από έναν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Κάποια στιγμή έκανε ένα αστείο λέγοντας: «αν η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει 10 χρόνια από τις επιπλήξεις της Γκρέτα Τούνμπεργκ, εσείς μπορείτε να επιβιώσετε μερικούς μήνες από τον Έλον Μασκ». Και στη συνέχεια έκανε μια παύση για το χειροκρότημα, για να συναντήσει την απόλυτη νεκρική σιωπή.
Ένας Αμερικανός σχολιαστής μάς είπε στη συνέχεια: «Αυτό ήταν όλο για εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ».
Διάσκεψη Μονάχου: Ο Τζέι Ντι Βανς τα έψαλε στην Ευρώπη χωρίς αντίλογο
Ο Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ τα έψαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να μην μπορεί αν βρει απαντήσεις.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ΕΕ εξυπηρετεί συμφέροντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αρνείται να δει την πραγματικότητα, όπου είναι ο διάλογος με ναζί και ακροδεξιούς που έχουν εκλεγεί.
«Υπάρχουν συμφέροντα στα οποία δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απουσία πολιτικών που εκλέχτηκαν, αλλά κατηγορούνται για συνδέσεις με ακροδεξιά κακοποιά στοιχεία. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους μας, ακόμη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν με την ηγεσία τους», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως «αν τρέχετε με το φόβο των δικών σας ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον αμερικανικό λαό που εξέλεξε εμένα και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μεταξύ άλλων ζήτησε από την Ευρώπη να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να γίνει αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσει όπλα από την Αμερική, αντί να παράγει τα δικά της ή να ψάξει σε άλλες αγορές.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παίρνοντας τον λόγο, αποδέχτηκε με έμμεσο τρόπο τις δηλώσεις του Βανς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερα όπλα. «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».
Επιπλέον, είπε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
Διάσκεψη του Μονάχου: Η αντίδραση της Κίνας στις δηλώσεις Βανς -«Θεωρούμε την Ευρώπη εταίρο, όχι αντίπαλο»
Η Κίνα θεωρεί την Ευρώπη σημαντικό εταίρο σε έναν πολυπολικό κόσμο και όχι αντίπαλο δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι. «Ο προστατευτισμός δεν προσφέρει διέξοδο και οι αυθαίρετοι δασμοί δεν παράγουν νικητές», είπε ο Ουάνγκ Γι.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, παράλληλα, ότι το Πεκίνο «θα παίξει το παιχνίδι των ΗΠΑ μέχρι τέλους», αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «στραγγαλίσει» την Κίνα. Όπως ανέφερε, το Πεκίνο θα απαντά αποφασιστικά σε μονομερείς πρακτικές «εκφοβισμού», αλλά ελπίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με την Κίνα. Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο πιστεύει ότι όλα τα μέρη και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτές τις συνομιλίες.
Η Ευρώπη πρέπει, επίσης, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της κρίσης, τόνισε. «Οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη θα πρέπει να υποστηριχθούν», είπε ο Ουάνγκ. Ωστόσο, σημείωσε ότι το Πεκίνο δεν είναι πρόθυμο να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα, σταματώντας την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.
«Αν η Κίνα δεν αγοράζει αέριο από τη Ρωσία, ποια χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κινεζικού λαού με επαρκές αέριο;» ήταν η ρητορική ερώτηση του Κινέζου υπουργού στη Διάσκεψη Ασφαλείας. «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες μας», είπε. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε τις σχέσεις με τη Ρωσία «στρατηγική εταιρική σχέση, που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Ειδήσεις Σήμερα
- Καιρός – Τσατραφύλλιας: Αλλαγή του σκηνικού – Έρχονται ισχυρές καταιγίδες το επόμενο 48ωρο – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει;
- Φάκελος Ακίνητα: Πού συμφέρει η αγορά κατοικίας – Τι συμβαίνει με τα ενοίκια [πίνακες με τιμές σε όλη την Ελλάδα]
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από 17 έως 21 Φεβρουαρίου
- ΕΚΠΑ: Πάνω από 17.500 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού σε λιγότερο από έναν μήνα
- Ανασχηματισμός: Οι 3 λέξεις που δεν είπε ο Μαρινάκης