Η νεαρή κοπέλα δηλητηριάστηκε αφού έφαγε σαρδέλες σε κονσέρβα σε εστιατόριο του Μπορντό.
Η αποκάλυψη έγινε ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις αναμένονται και οι οποίες αναμένονται να δώσουν τις τελικές απαντήσεις για την αιτία θανάτου της 32χρονης.
Η ασφυξία, αποδίδεται πιθανώς λόγω δηλητηρίασης από βοτουλικό οξύ, όπως έμαθε τη Δευτέρα (18/9) το BFMTV από δικαστική πηγή.
Σημειώνεται ότι η εισαγγελία του Μπορντό αποφάσισε την Παρασκευή (15/9) να κινήσει προκαταρκτική έρευνα για τις κατηγορίες της ακούσιας σωματικής βλάβης, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της διάθεσης στην αγορά τροφίμων επιβλαβών για την υγεία και της πώλησης διεφθαρμένων ή τοξικών τροφίμων.
Η έρευνα έχει ανατεθεί από κοινού στη δικαστική αστυνομία της Ζιρόν, στην Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης Παραβάσεων του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας (OCLAESP) και στη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού (DDPP).
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της περιφερειακής υγειονομικής υπηρεσίας 15 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Γαλλία μετά από φαγητό στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Από αυτά, τα 11 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων τα οκτώ στη Γαλλία. Έξι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μπορντό.
Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι επτά διαφορετικών εθνικοτήτων: Αμερικανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Ιρλανδοί, Έλληνες και Άγγλοι.
Γαλλία – Αλλαντίαση: Ξεκινά η έρευνα για ανθρωποκτονία σε βάρος της 32χρονης Ελληνίδας – Τι λέει ο εστιάτορας
Το γραφείο του Εισαγγελέα στο Μπορντό της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει επίσημα η προκαταρκτική έρευνα για την αλλαντίαση, την νόσο που έπληξε 25 περίπου πελάτες του εστιατορίου Tchin Tchin στην πόλη, μεταξύ των οποίων και η 32χρονη Ελληνίδα που έχασε τελικά τη ζωή της.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έκαναν λόγο για ύπαρξη αλλαντικής τοξίνης τύπου B στο πιάτο με τις σαρδέλες που κατανάλωσαν αρκετοί πελάτες του wine bar, με αποτέλεσμα να νοσήσουν με αλλαντίαση και αρκετοί από αυτούς να νοσηλευτούν στην εντατική.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Mirror, η έρευνα που έχει ξεκινήσει αφορά, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλειας, της διάθεσης επιβλαβών τροφίμων στην αγορά και της πώλησης τοξικών τροφίμων.
Μιλώντας στη Sud Ouest, ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Tchin Tchin είπε ότι ο εντολέας του έχει ενημερωθεί για την έναρξη της έρευνας, ωστόσο προτεραιότητά του παραμένει ο εντοπισμός όλων των ατόμων που κατανάλωσαν το μολυσμένο πιάτο στο εστιατόριό του. Σύμφωνα με τον Stéphane Guitard, η ψυχολογία του πελάτη του είναι ιδιαίτερα κακή και όλη την προηγούμενη εβδομάδα συνεργαζόταν στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας για να βρεθούν όλα τα άτομα που πέρασαν από το εστιατόριό του το κρίσιμο διάστημα.
«Το μόνο που τον ενδιαφέρει» είναι να επιστρέψουν υγιείς στο σπίτι τους οι ασθενείς που νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο, και φυσικά σκέφτεται την οικογένεια της 32χρονης που έχασε τη ζωή της, σημείωσε ο Guitard, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και παραμένει στη διάθεση των ερευνητών.
Αναφορικά με το εάν ο εστιάτορας έχει κάποια εξήγηση για το συνέβη, ο δικηγόρος του επισήμανε ότι ο εντολέας του περιμένει τα συμπεράσματα των ειδικών, αφού ο ίδιος δεν έχει κατανοήσει ακόμα τι πήγε στραβά.
Ο Guitard λέει ότι ο πελάτης του παρουσίασε την απόδειξη για τη χύτρα ταχύτητας που χρησιμοποίησε κατά τη διαδικασία συντήρησης των σαρδελών, και είπε ότι ακολούθησε τις συστάσεις του κατασκευαστή όσον αφορά στη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλα τα σκεύη που χρησιμοποίησε ήταν καθαρά και το λαστιχάκι για το βάζο καινούργιο. Και ο ίδιος «έχει ανάγκη να καταλάβει», είπε ο δικηγόρος του, λέγοντας ότι περιμένουν να δουν τι θα πουν οι ειδικοί.
Ειδήσεις σήμερα
Σύλληψη δύο Τούρκων στον Πόρο – Επιτηρούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με drone