Αθήνα Καιρός

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βρετανία: «Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες»

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
5 λεπτά
Πόλεμος στην Ουκρανία – Βρετανία: «Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες»

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βρετανία:  Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα το Βρετανικό υπ. Άμυνας σημειώνει: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ».

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1501621370614173701?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501621370614173701%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2Fworld%2F561753754%2Fpolemos-stin-oykrania-live-oles-oi-exelixeis-apo-tin-14i-mera-eisvolis%2F

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι οι θερμοβαρικές βόμβες

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα (βόμβες) χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου. Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα έχουν ως χαρακτηριστικά τους την πολύ υψηλή θερμοκρασία, καθώς και την υψηλή πτώση πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι, φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα κάνει μια μικρή έκρηξη και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

YouTube thumbnail

Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες από βλήματα γενικής χρήσης.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου σημειωτέον η Ρωσία είχε μεγάλη συμμετοχή. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.

Ωστόσο, τα ίδια οπλικά συστήματα έχουν και ορισμένες αδυναμίες. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες: όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα κι έτσι η περιορίζεται η εξάπλωση της εκρηκτικής ύλης.

https://www.youtube.com/watch?v=q91yFP9E9Yg

Τα θερμοβαρικά βλήματα είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Την τεχνολογία χρησιμοποίησαν πρώτες οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1960. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους. Σημειώνεται πως η αμερικανική έκδοση του όπλου φέρεται να κοστίζει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Σημειώνεται πως κατά το διάγγελμα στο οποίο ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη (24/2), ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «ακόμα και μετά την αποσύνθεση της ΕΣΣΔ και έχοντας χάσει ένα σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων της, η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη».

https://www.youtube.com/watch?v=xGYLgQk5xDo

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει φόβο για την πιθανή χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν φτάσει σε αυτό το σημείο ο Ρώσος πρόεδρος – κάτι το οποίο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) και δεν θεωρείται πιθανό – η χρήση θερμοβαρικών βλημάτων προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]