Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Φωτιά τώρα στην Κινέτα – Εναέρια μέσα και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η Ταϊβάν παρασημοφορεί τον τέως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο – «Ποταπό» τον χαρακτηρίζει η Κίνα

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
5 λεπτά
Η Ταϊβάν παρασημοφορεί τον τέως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο – «Ποταπό» τον χαρακτηρίζει η Κίνα

H Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν απένειμε παράσημο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Πέμπτη (3/3) για τη συμβολή του στην ενίσχυση των σχέσεων με το νησί, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας χαρακτήρισε το έργο του πρώην υπουργού ως «ποταπό».

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στον Πομπέο, όταν εκείνος αποχώρησε την εξουσία στο τέλος της προεδρίας Τραμπ πέρυσι, εξοργισμένη από την επανειλημμένη κριτική του, ειδικά προς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, και την υποστήριξη στην Ταϊβάν.

Συναντώντας τον Πομπέο στο προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι, η Τσάι τον ευχαρίστησε για τη μακροχρόνια υποστήριξή του στην Ταϊβάν. «Μια επίσκεψη από έναν τόσο καλό φίλο όπως ο υπουργός Πομπέο επιβεβαιώνει την ισχυρή φιλία Ταϊβάν-ΗΠΑ», είπε, καθώς του απένειμε το παράσημο του «λαμπρού αστεριού», μια από τις κορυφαίες διακρίσεις στην Ταϊβάν.

Ο Πομπέο, φορώντας μια μάσκα με τις σημαίες των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, είπε ότι ήταν περήφανος για τα επιτεύγματά του ενώ βρισκόταν στην εξουσία και προσπαθούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Αμερικανών αξιωματούχων για επίσκεψη στο νησί.

«Δεν είναι προκλητικό να λέμε ότι κάποιος απαιτεί την ελευθερία του. Αντίθετα, η απομάκρυνση από αυτά τα αιτήματα δείχνει απουσία αποφασιστικότητας», είπε.

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις για «ψέματα και εξαπάτηση» στον Πομπέο και 27 άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της εποχής Τραμπ, όταν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021. Με αφορμή την παρασημοφόρηση του Πομπέο στην Ταϊβάν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν, είπε: «Οι σχετικές ενέργειες του Πομπέο υπήρξαν απεχθείς και αναπόφευκτα μια μάταιη προσπάθεια».

Η κορυφαία εφημερίδα της Κίνας, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού κόμματος, αποκάλεσε τον Πομπέο έναν «εξαιρετικά διαβόητο» αντι-κινεζικό πολιτικό που «ήταν υπερήφανος για το ψέμα και την εξαπάτηση» όσο βρισκόταν στην εξουσία.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ισχυρή υποστήριξη στην Ταϊβάν, παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων και των επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ στο νησί.

Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική και διπλωματική της πίεση κατά της Ταϊβάν τα τελευταία δύο χρόνια, επιδιώκοντας να αναγκάσει το νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία της.

Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι θέλει ειρήνη, αλλά και ότι θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης, ενώ υποστηρίζει πως μόνο οι κάτοικοι του νησιού έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]