Αθήνα Καιρός

Πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον: Εκλογική ήττα των Τόρις σε παραδοσιακά «δική τους» περιφέρεια

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
8 λεπτά
Πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον: Εκλογική ήττα των Τόρις σε παραδοσιακά «δική τους» περιφέρεια

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον υπέστη βαριά ήττα σε εκλογική περιφέρεια που θεωρείτο προπύργιό του στην κεντρική Αγγλία στην ψηφοφορία που διεξήχθη για την πλήρωση μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ηχηρό ράπισμα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση.

Η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η Χέλεν Μόργκαν, επιβλήθηκε με διαφορά σχεδόν 6.000 ψήφων του υποψηφίου των Τόρις στη διαδικασία αυτή, που οργανώθηκε μετά την παραίτηση του βουλευτή των Συντηρητικών Όουεν Πάτερσον, κατηγορούμενου για lobbying έναντι αμοιβής.

Οι Τόρις είχαν κερδίσει τη συγκεκριμένη έδρα, στην περιοχή Βόρειο Σρόψιρ, με διαφορά 23.000 ψήφων το 2019.

«Απόψε, οι πολίτες στο Βόρειο Σρόψιρ μίλησαν για λογαριασμό του βρετανικού λαού. Το είπαν δυνατά και καθαρά: ‘Μπόρις Τζόνσον, το πάρτι τέλειωσε’», ανέφερε η κυρία Μόργκαν στην επινίκια ομιλία της.

Οι Συντηρητικοί κέρδιζαν μέχρι σήμερα την έδρα αυτή στην κεντρική Αγγλία αδιαλείπτως αφότου δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, το 1983.

Η για αρκετούς αναλυτές «ψήφος τιμωρίας» των Συντηρητικών καταγράφεται ενώ ο κ. Τζόνσον βάλλεται σε πολλά μέτωπα, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις γύρω από τα πάρτι συνεργατών του στη Ντάουνινγκ Στριτ τα περσινά Χριστούγεννα, όταν επισήμως η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

«Αν ο πρωθυπουργός αποτύχει, τότε ο πρωθυπουργός φεύγει»

«Οι ψηφοφόροι του Βόρειου Σρόπσερ απηύδησαν», παραδέχθηκε στο SkyNews ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ολιβερ Ντάουντεν. «Πιστεύω ότι ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα και εμείς το ακούσαμε δυνατά και καθαρά».

«Πρέπει να αντιμετωπισθεί ως δημοψήφισμα για τις επιδόσεις του πρωθυπουργού», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Ρότζερ Γκέιλ, επικριτής του Μπόρις Τζόνσον, στο BBC.

«Το Συντηρητικό Κόμμα έχει την φήμη ότι δεν κρατά αιχμαλώτους. Αν ο πρωθυπουργός αποτύχει, τότε ο πρωθυπουργός φεύγει».

Η συμπληρωματική εκλογή για την έδρα του Νορθ Σρόπσερ προκλήθηκε από την παραίτηση του συντηρητικού βουλευτή Οουεν Πάτερσον που αναγκάσθηκε σε παραίτηση για υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων. Για να καλύψει τον βουλευτή του και να αποφύγει την παραίτηση, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε ατόπημα προσπαθώντας να τροποποιήσει τους πειθαρχικούς κανόνες. Και αυτό προστέθηκε σε μία σειρά σκανδάλων και κρίσεων που βομβαρδίζουν τον πρωθυπουργό εδώ και εβδομάδες.

Επιπλέον, ο βρετανικός Τύπος δημοσίευσε φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να φιλοξενεί, περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του, χριστουγεννιάτικο κουίζ στην Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που η κυβέρνηση είχε καλέσει τους Βρετανούς να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές τους επαφές.

Οι Βρετανοί του προσάπτουν επίσης γιορτή που οργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, όταν οι ίδιοι είχαν στερηθεί κάθε κοινωνική εκδήλωση λόγω της πανδημίας. Και το βίντεο που εμφανίζει τους συνεργάτες του να αστειεύονται σχετικά με το «χριστουγεννιάτικο πάρτι» έριξε λάδι στην φωτιά.

Τα εν σειρά αυτά σκάνδαλα που συνδέονται με τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την αξιοπιστία του ακριβώς την στιγμή που βρίσκεται στην ανάγκη να εφαρμόσει νέα σειρά μέτρων . Και προστίθενται στις κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες ανοίγουν ενδεχομένως τον δρόμο για κατάθεση πρόταση μομφής στο Συντηρητικό Κόμμα κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανεκλήθη στη τάξη για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ και η εκλογική επιτροπή επέβαλε στο κόμμα του πρόστιμο για παράλειψη δήλωσης του συνολικού ποσού της ιδιωτικής χορηγίας που έλαβε για να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης.

Την Πέμπτη, σε ένα ακόμη ηχηρό πλήγμα στην αξιοπιστία του, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε την εξέγερση 98 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος στην ψηφοφορία για την εισαγωγή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας και αναγκάσθηκε να στηριχθεί στις ψήφους του Εργατικού Κόμματος για να επιτύχει την έγκριση των κυβερνητικών μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]