Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Το… τερμάτισε ο Οκτάι: Θέτει ζητήματα Κρήτης και νησιών Αιγαίου – Μιλάει ακόμη και για γενοκτονίες στην Ελλάδα!

EastMed: Το φυσάει και δεν κρυώνει η Τουρκία - «Θα καταστρέψουμε τα παιχνίδια τους» λέει ο Οκτάι

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Milliyet ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουατ Οκταϊ δήλωσε πως:
« H Τουρκία βλέπει εδώ και χρόνια ένα δεύτερο παιχνίδι, το οποίο προσπαθούν  να παίξουν μέσω των Ελλήνων, και δίνει μάχη γι’ αυτό. Όλα αυτά δείχνουν το σχέδιο να φυλακιστεί η Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο και να αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο και τα παιχνίδια της Κρήτης και της Κύπρου. Αν κοιτάξετε στα νησιά του Αιγαίου και  στην Κύπρο θα δείτε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για μία φυσική διαδικασία. Το βλέπετε ως μία επιχείρηση περικύκλωσης.

Ο αφανισμός των Τούρκων μουσουλμάνων από την Κρήτη. Αν θέλουν να δουν ‘γενοκτονία’, ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν ‘γενοκτονία’ ας κοιτάξουν στην Κύπρο από το 1960 και μετά. Η Τουρκία το είδε αυτό το παιχνίδι. Αυτό που κάνει σήμερα η  Τουρκία  είναι, με την ηγεσία του Προέδρου μας, να σκίσει και να πετάξει αυτόν τον χάρτη που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη είναι το de facto σκίσιμο και πέταγμα του χάρτη».

Ο Οκταϊ προχωράει περισσότερο τις θεωρίες της Άγκυρας και αναφέρει πως: «η γαλάζια  πατρίδα’ μας, είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξουμε στις κόκκινες γραμμές υπάρχει η Κύπρος. Αφενός  μια λύση, που δεν θα στηρίζεται στη βάση της πολιτικής και κυρίαρχης ισότητας της ‘τ/κ’ κοινότητας, και αφετέρου η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου, που πιθανώς θα ανακαλυφθεί, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας εκεί. Και η άσκηση μέχρι τέλους των δικαιωμάτων, που απέκτησε η Τουρκία στο πλαίσιο των συμφωνιών, που πραγματοποίησε εκεί μέσω της ‘ΤΔΒΚ’, είναι κόκκινη γραμμή μας.

Μία άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που χαράξαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την παραβίασή της.

Πάλι σε αυτήν την περιοχή θα υπάρξει και μία άλλη κόκκινη γραμμή. Και έχουν ξεκινήσει οι πρωτοβουλίες σχετικά με αυτή. Αυτή είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως πηγάζει από τις συμφωνίες πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί κατά παράβαση των συμφωνιών που έχουν γίνει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό από την Τουρκία. Γι’ αυτό θα γίνει ό,τι απαιτείται. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει σε αυτό το πλαίσιο στην πράξη εργασίες από νομικής άποψης για την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών .

Η Κρήτη είναι ένα μέρος, στο οποίο αφανίστηκε, υπέστη ‘γενοκτονία’ ο μουσουλμανικός λαός. Και εκεί, όταν κοιτάζετε, είναι ένα μέρος όπου έγιναν απόπειρες προσάρτησης στην Ελλάδα και αρκετά παράνομα παιχνίδια. Επομένως, υπάρχουν και εκεί θέματα που θα συζητήσουμε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Die Zeit: Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που ο Ερντογάν τώρα προτιμά διάλογο αντί για πόλεμο

Μιχάλης Μάρδας

Νέος… πονοκέφαλος για τον Ερντογάν: Πολλά τα χρέη στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες – Έτοιμες να αποχωρήσουν

Tinad

Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν καταλαβαίνω γιατί υποστηρίζεις Ελλάδα και Κύπρο

Μιχάλης Μάρδας

«Ψήνεται» συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Τι απάντησε ο Στέλιος Πέτσας

Μιχάλης Μάρδας

Διάλογος με παγίδες από την Τουρκία – Συμφωνία για έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών

Ανδρέας Ντίνης

Κρατά «μικρό καλάθι» ο Δένδιας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Μιχάλης Μάρδας

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης

Μιχάλης Μάρδας

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Evanthia Karra

Η Τουρκία ζητά με αντι-NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

Μιχάλης Μάρδας