Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μανώλης Κωστίδης

«Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία του «Ιδρύματος του Μωάμεθ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet Han)» και «θα πρέπει σύμφωνα με τη βούληση του κληροδοτούντος να χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως τέμενος για μόνιμη χρήση της κοινωνίας» αναφέρει η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υποστηρίζει πως «δεν είναι νομικά εφικτή η χρήση για άλλο σκοπό πέρα του τεμένους και δεν μπορεί να εμποδισθεί η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των δικαιωμάτων του κληροδοτήματος από την κοινωνία, τα οποία προστατεύονται και διατηρούνται -από την αρχαιότητα- από το τουρκικό νομικό σύστημα. Δεν είναι σύννομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συνιστά αντικείμενο  της επίδικης υπόθεσης και με την οποία μετατράπηκε η Αγία Σοφία από τέμενος σε μουσείο, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα ως άνω ζητήματα».

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Με ανάρτηση στο Twitter ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση ώστε η Αγία Σοφία να μην θεωρείται πλέον μουσείο και μεταβιβάστηκε στην γενική Διεύθυνση Θρησκευτικὠν υπηρεσιών.

Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης του 10ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μεταροπη της Αγίας Σοφίας σε τζάμι:

«-Η προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αξιολογείται εντός του πεδίου εφαρμογής των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του  Ανωτάτου Εφετείου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-Αποτελεί ιδιοκτησία του Ιδρύματος του Μωάμεθ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet Han) που είναι Ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου με νομική προσωπικότητα, για το οποίο εγγυάται η έννομη τάξη μας, διατηρώντας παράλληλα το καθεστώς της Αγίας Σοφίας (σσ ως τέμενος)

-Η Αγία Σοφία θα πρέπει σύμφωνα με τη βούληση του κληροδοτούντος να χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως τέμενος για μόνιμη χρήση της κοινωνίας. Έχει δε τις ιδιότητες ακίνητης περιουσίας που παραχωρείται προς όφελος του λαού, δίχως αντίτιμο και είναι καταγεγραμμένη στον τίτλο ιδιοκτησίας ως τέμενος.

-Ο τίτλος ιδιοκτησίας του Ιδρύματος έχει νομική ισχύ και το ακίνητο που κληροδοτήθηκε δεν μπορεί να αλλάξει μορφή χρήσης και σκοπού, εκτός αυτού που αναφέρεται στον τίτλο ιδιοκτησίας. Το ζήτημα δε αυτό είναι δεσμευτικό για την εναγόμενη Διοίκηση (σσ Προεδρία της Δημοκρατίας, βλ. σελ. 1) καθώς και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα παραπάνω δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

-Συνάγεται το συμπέρασμα πως δεν είναι νομικά εφικτή η χρήση για άλλο σκοπό πέρα του τεμένους και δεν μπορεί να εμποδισθεί η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των δικαιωμάτων του κληροδοτήματος από την κοινωνία, τα οποία προστατεύονται και διατηρούνται -από την αρχαιότητα- από το τουρκικό νομικό σύστημα. Δεν είναι σύννομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συνιστά αντικείμενο  της επίδικης υπόθεσης και με την οποία μετατράπηκε η Αγία Σοφία από τέμενος σε μουσείο, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα ως άνω ζητήματα.

Με βάση τα ανωτέρω σημεία, αποφασίζουμε την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί αντικείμενο της υπόθεσης».

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπρόσωπος Μπορέλ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Tinad

Ο Ερντογάν απειλεί, αλλά χάνει θέσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα

Kon

Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ανδρέας Ντίνης

Oruc Reis: Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις – Νέες απειλές Tσαβούσογλου για γεωτρήσεις στα 6 μίλια από Ρόδο και Κρήτη

Ανδρέας Ντίνης

Συνεχίζει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Νέος χάρτης με Καστελόριζο και έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο

Ανδρέας Ντίνης

Εμπρηστικές δηλώσεις με στιλ… σουλτάνου από τον Ερντογάν

Kon

Oruc Reis: Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Νύχτα έντασης μετά τις τουρκικές προκλήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Ανάλυση «Ε.Τ.»: Σε αχαρτογράφητα νερά η κρίση Αθήνας-Aγκυρας – Όλα είναι ανοιχτά

Kon

Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη προς Τουρκία: «Καμία πρόκληση δεν θα περάσει»

Kon