ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μανώλης Κωστίδης

«Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία του «Ιδρύματος του Μωάμεθ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet Han)» και «θα πρέπει σύμφωνα με τη βούληση του κληροδοτούντος να χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως τέμενος για μόνιμη χρήση της κοινωνίας» αναφέρει η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υποστηρίζει πως «δεν είναι νομικά εφικτή η χρήση για άλλο σκοπό πέρα του τεμένους και δεν μπορεί να εμποδισθεί η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των δικαιωμάτων του κληροδοτήματος από την κοινωνία, τα οποία προστατεύονται και διατηρούνται -από την αρχαιότητα- από το τουρκικό νομικό σύστημα. Δεν είναι σύννομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συνιστά αντικείμενο  της επίδικης υπόθεσης και με την οποία μετατράπηκε η Αγία Σοφία από τέμενος σε μουσείο, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα ως άνω ζητήματα».

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Με ανάρτηση στο Twitter ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση ώστε η Αγία Σοφία να μην θεωρείται πλέον μουσείο και μεταβιβάστηκε στην γενική Διεύθυνση Θρησκευτικὠν υπηρεσιών.

Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης του 10ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μεταροπη της Αγίας Σοφίας σε τζάμι:

«-Η προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αξιολογείται εντός του πεδίου εφαρμογής των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του  Ανωτάτου Εφετείου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-Αποτελεί ιδιοκτησία του Ιδρύματος του Μωάμεθ του Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet Han) που είναι Ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου με νομική προσωπικότητα, για το οποίο εγγυάται η έννομη τάξη μας, διατηρώντας παράλληλα το καθεστώς της Αγίας Σοφίας (σσ ως τέμενος)

-Η Αγία Σοφία θα πρέπει σύμφωνα με τη βούληση του κληροδοτούντος να χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως τέμενος για μόνιμη χρήση της κοινωνίας. Έχει δε τις ιδιότητες ακίνητης περιουσίας που παραχωρείται προς όφελος του λαού, δίχως αντίτιμο και είναι καταγεγραμμένη στον τίτλο ιδιοκτησίας ως τέμενος.

-Ο τίτλος ιδιοκτησίας του Ιδρύματος έχει νομική ισχύ και το ακίνητο που κληροδοτήθηκε δεν μπορεί να αλλάξει μορφή χρήσης και σκοπού, εκτός αυτού που αναφέρεται στον τίτλο ιδιοκτησίας. Το ζήτημα δε αυτό είναι δεσμευτικό για την εναγόμενη Διοίκηση (σσ Προεδρία της Δημοκρατίας, βλ. σελ. 1) καθώς και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα παραπάνω δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

-Συνάγεται το συμπέρασμα πως δεν είναι νομικά εφικτή η χρήση για άλλο σκοπό πέρα του τεμένους και δεν μπορεί να εμποδισθεί η χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των δικαιωμάτων του κληροδοτήματος από την κοινωνία, τα οποία προστατεύονται και διατηρούνται -από την αρχαιότητα- από το τουρκικό νομικό σύστημα. Δεν είναι σύννομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συνιστά αντικείμενο  της επίδικης υπόθεσης και με την οποία μετατράπηκε η Αγία Σοφία από τέμενος σε μουσείο, δίχως να λαμβάνει υπόψη της τα ως άνω ζητήματα.

Με βάση τα ανωτέρω σημεία, αποφασίζουμε την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί αντικείμενο της υπόθεσης».

Προτεινόμενα για εσάς

Σκηνές φρίκης στην Τουρκία: Έδερνε την έγκυο γυναίκα του στη μέση του δρόμου

Θαλασσόλυκος ’21: Η τουρκική άσκηση με προσομοίωση αποβάσεων στα νησιά μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος γράφει στον «Ε.Τ.»: Οταν οι μιναρέδες γίνονται ξιφολόγχες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Euro 2020: Κι όμως! Χρήστης του Twitter προέβλεψε όσα έγιναν στο Ιταλία – Τουρκία

Η Τουρκία θολώνει τα διπλωματικά νερά λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Euro 2020: Εντυπωσιακή η Ιταλία – «Καθάρισε» με τριάρα την Τουρκία στην πρεμιέρα [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Euro 2020: Μία παρέα Τούρκοι και Ιταλοί πριν το ματς – Το βίντεο που αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο ενώνει

Λάμπρος Κατσαρός

Euro 2020: Εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο τουρνουά – Δείτε εικόνες από το πάρτι που έστησαν οι Ιταλοί [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Ανταλλαγή πληθυσμών: Η «νόμιμη» εθνοκάθαρση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom