ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

SZ: Η Αγία Σοφία διχάζει τους Τούρκους

Newsroom eleftherostypos.gr

Εκτενές ολοσέλιδο ρεπορτάζ για την επιδιωκόμενη από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Θέμα πίστης». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αν και εκκρεμεί η σχετική δικαστική απόφαση που αναμένεται εντός της εβδομάδας, το θέμα διχάζει τη χώρα εδώ και καιρό.

«[…] Η ιδέα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους. Ο πρόεδρος Ερντογάν τελεί υπό πιέσεις καθώς χάνει τη στήριξη των πολιτών, η οικονομία καταρρέει ενώ ο κορωνοϊός κρατά τους τουρίστες μακριά. Άδεια δεν είναι αυτές τις μέρες μόνο η Αγία Σοφία αλλά και οι παραλίες και τα ξενοδοχεία της τουρκικής ριβιέρας […]». Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία όμως ο Ερντογάν έχει μάθει να διαισθάνεται πώς να προσελκύει, να πολιορκεί και να μεταπείθει ψηφοφόρους. Η Αγία Σοφία, σύμβολο της κατάκτησης της χριστιανικής Κωνσταντινούπολης από τους μουσουλμάνους Οθωμανούς, προκαλεί παλιά τουρκικά αντανακλαστικά. Και άλλοι ηγέτες πριν τον Ερντογάν φλέρταραν με την ιδέα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ωστόσο κανείς δεν το αποτόλμησε.

Η παρακαταθήκη του Ατατούρκ

Το θέμα αφορά την παρακαταθήκη του Ατατούρκ. Αυτός μετέτρεψε το 1935 την εκκλησία -που ήταν για 500 χρόνια τζαμί- σε μουσείο. Ήταν μέρος της πολιτικής του να μετατρέψει τη νέα ρεπουμπλικανική Τουρκία σε μια κοσμική χώρα. Τώρα όμως που εντείνεται η πολιτική πίεση στον Ερντογάν, το μέχρι πρότινος αδιανόητο φαίνεται να γίνεται πιθανό και να ανατρέπεται η ρηξικέλευθη απόφαση του Ατατούρκ».

Όπως σχολιάζει η SZ το ζήτημα διχάζει τη σημερινή Τουρκία: «Από τη μία πλευρά οι οπαδοί και ψηφοφόροι του προέδρου Ερντογάν, από την άλλη οι αντίπαλοί του. Οι μεν προσελκύονται με ισλαμικών αποχρώσεων θέματα, οι άλλοι όχι. Αυτός είναι ο λόγος που η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα δυσαρεστούσε όλους τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους, κεμαλιστές και λοιπούς αντιπάλους του Ερντογάν και θα τους στερούσε ένα κομμάτι πατρίδας. Συνεπώς δεν μιλάμε μόνον για τους 3.000 Ορθοδόξους […] αλλά για τη μισή Τουρκία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου όταν θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους οι Τούρκοι δικαστές.

Πηγή: DW

Προτεινόμενα για εσάς

Αδιανόητη δήλωση από τον Πατριάρχη Μόσχας: Όσα συνέβησαν με την Αγιά Σοφιά είναι τιμωρία του Βαρθολομαίου από το Θεό

Μιχάλης Μάρδας

Θράσος: Ως «στέμμα του 2020» χαρακτήρισε την ύβρη με την Αγία Σοφία ο Ερντογάν!

Μιχάλης Μάρδας

Ανασκόπηση 2020 – Ελληνοτουρκικά: Οι πολεμικές κραυγές της Τουρκίας και οι νίκες της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα

Ανδρέας Ντίνης

Τι ψάξαμε στο Google το 2020: Τσιόδρας-Χαρδαλιάς, webex, φραπόγαλο και… επακούμβηση οι e-αναζητήσεις μας

Ανδρέας Ντίνης

Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν: Κρέμασε πίνακα με στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία [βίντεο]

Tinad

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Ανδρέας Ντίνης

Έντονη αντίδραση της UNESCO για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας – Τι λέει η Μενδώνη

Ανδρέας Ντίνης

Βλάσης σε Τουρκία: Να σεβαστεί και να μην αλλοιώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας

Ανδρέας Ντίνης

Επιστολή Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον ΟΗΕ για την Αγία Σοφία – Ελπιδοφόρος: «Να καταστεί υπόλογη η Τουρκία»

Tinad