Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

SZ: Η Αγία Σοφία διχάζει τους Τούρκους

Παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας για την Αγιά Σοφιά: «Απαράδεκτο» να μετατραπεί σε τζαμί – «Δεν θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα»

Newsroom eleftherostypos.gr

Εκτενές ολοσέλιδο ρεπορτάζ για την επιδιωκόμενη από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Θέμα πίστης». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αν και εκκρεμεί η σχετική δικαστική απόφαση που αναμένεται εντός της εβδομάδας, το θέμα διχάζει τη χώρα εδώ και καιρό.

«[…] Η ιδέα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους. Ο πρόεδρος Ερντογάν τελεί υπό πιέσεις καθώς χάνει τη στήριξη των πολιτών, η οικονομία καταρρέει ενώ ο κορωνοϊός κρατά τους τουρίστες μακριά. Άδεια δεν είναι αυτές τις μέρες μόνο η Αγία Σοφία αλλά και οι παραλίες και τα ξενοδοχεία της τουρκικής ριβιέρας […]». Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία όμως ο Ερντογάν έχει μάθει να διαισθάνεται πώς να προσελκύει, να πολιορκεί και να μεταπείθει ψηφοφόρους. Η Αγία Σοφία, σύμβολο της κατάκτησης της χριστιανικής Κωνσταντινούπολης από τους μουσουλμάνους Οθωμανούς, προκαλεί παλιά τουρκικά αντανακλαστικά. Και άλλοι ηγέτες πριν τον Ερντογάν φλέρταραν με την ιδέα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ωστόσο κανείς δεν το αποτόλμησε.

Η παρακαταθήκη του Ατατούρκ

Το θέμα αφορά την παρακαταθήκη του Ατατούρκ. Αυτός μετέτρεψε το 1935 την εκκλησία -που ήταν για 500 χρόνια τζαμί- σε μουσείο. Ήταν μέρος της πολιτικής του να μετατρέψει τη νέα ρεπουμπλικανική Τουρκία σε μια κοσμική χώρα. Τώρα όμως που εντείνεται η πολιτική πίεση στον Ερντογάν, το μέχρι πρότινος αδιανόητο φαίνεται να γίνεται πιθανό και να ανατρέπεται η ρηξικέλευθη απόφαση του Ατατούρκ».

Όπως σχολιάζει η SZ το ζήτημα διχάζει τη σημερινή Τουρκία: «Από τη μία πλευρά οι οπαδοί και ψηφοφόροι του προέδρου Ερντογάν, από την άλλη οι αντίπαλοί του. Οι μεν προσελκύονται με ισλαμικών αποχρώσεων θέματα, οι άλλοι όχι. Αυτός είναι ο λόγος που η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα δυσαρεστούσε όλους τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους, κεμαλιστές και λοιπούς αντιπάλους του Ερντογάν και θα τους στερούσε ένα κομμάτι πατρίδας. Συνεπώς δεν μιλάμε μόνον για τους 3.000 Ορθοδόξους […] αλλά για τη μισή Τουρκία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου όταν θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους οι Τούρκοι δικαστές.

Πηγή: DW

Προτεινόμενα για εσάς

Ήξεις-αφίξεις από το Κρεμλίνο για την Αγία Σοφία

Μιχάλης Μάρδας

Κομισιόν για Αγία Σοφία: Να μην χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία διαμάχης μεταξύ των θρησκειών

Μιχάλης Μάρδας

Πατριάρχης Κύριλλος σε Ερντογάν: Απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μιχάλης Μάρδας

Ηχηρό μήνυμα Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά: Δεν θα τολμήσουν να την μετατρέψουν σε τζαμί

Tinad

Παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας για την Αγιά Σοφιά: «Απαράδεκτο» να μετατραπεί σε τζαμί – «Δεν θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα»

Tinad

Ο Ερντογάν είναι στη… γωνία για την Αγία Σοφία και μιλά για «επίθεση» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας!

Μιχάλης Μάρδας

«Προσεκτικό» όχι στην μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας λέει η Ρωσία

Μιχάλης Μάρδας

Μήνυμα και από τη Γαλλία στην Τουρκία για την Αγία Σοφία: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους

Μιχάλης Μάρδας

Αγιά Σοφιά: Με διαδικασίες εξπρές η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας – Στα «χέρια» του Ερντογάν η απόφαση

Tinad