ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλειστικό: Tούρκος πρέσβης στην Αθηνά για Έβρο: Είναι τεχνικό ζήτημα, δεν είναι συνοριακή διαφωνία

Αποκλειστικό: Tούρκος πρέσβης στην Αθηνά για το Έβρο: Είναι τεχνικό ζήτημα, δεν είναι συνοριακή διαφωνία

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκιερκιν σχολίασε στο EleftherosTypos.gr τα γεγονότα στον Έβρο και ανέφερε πως «είμαστε σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους μας αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ένα ζήτημα».

Fake news τα περί τουρκικής εισβολής στον Έβρο

Τη ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους κατελήφθη από Tούρκους στον Eβρο έδωσαν τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και τοπικοί παράγοντες.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «SUN» ήταν βασισμένο σε λανθασμένες (;) πληροφορίες, όπως λανθασμένη είναι και η εικόνα της Google map από το επίμαχο σημείο. Το σκηνικό έχει στηθεί στη θέση «Μελισσοκομείο» Φερών και είχε αναδειχθεί σε δημοσίευμα του «Ε.Τ.».

Εκτοτε η ελληνική πλευρά επιδιώκει συνεννόηση με την Τουρκία, όμως δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Η κατάσταση έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να ξεχάσει τον Εβρο των… «ανοιχτών συνόρων» και να κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Ανακοινώσεις

Σε κοινό μήκος κύματος τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, εξέδωσαν ανακοινώσεις, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις. «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε το ΥΠΕΞ, ενώ το Εθνικής Αμυνας διευκρίνισε ότι: «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ενοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους». «Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», υπογράμμισε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η αλήθεια

Οπως είχε γράψει ο «Ε.Τ.» στις 14 Μαΐου, το «Μελισσοκομείο» είναι μία ελληνική έκταση, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Εβρου, στο ύψος των Φερών. Μετά τα σημαντικά επεισόδια στις Καστανιές, όπου η Τουρκία επιχείρησε να στείλει στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες, η Αθήνα πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή «αποτρεπτικών εμποδίων» κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή έμεινε ακαλλιέργητη, χωρίς αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να έχει «πνιγεί» στα αγριόχορτα. Ετσι ο Στρατός άρχισε να κάνει παρεμβάσεις και έργα καθαρισμού στρεμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετήσει συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια αποτροπής εισόδου μεταναστών.

Οταν οι Τούρκοι διαπίστωσαν παρουσία Ελλήνων στρατιωτών, με τοπογράφους και στελέχη έτοιμα να αρχίσουν την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, κινητοποίησαν δυνάμεις τους από τουρκικά φυλάκια που βρίσκονται στην περιοχή και έφτασαν πάνω στη συνορογραμμή. Η Τουρκία είχε την απαίτηση να ενημερωθεί για τις ενέργειες των Ελλήνων στρατιωτών. «Η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο κ. Δένδιας. Και μάλιστα, η χώρα το έκανε δύο φορές. Οι Τούρκοι παρέμειναν στο σημείο, ξεκάθαρα στο δικός τους έδαφος και δεν κινήθηκαν προς την ελληνική πλευρά.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις στρατιωτικά στελέχη των δύο κρατών συναντιούνται, ξεδιπλώνουν τους χάρτες του 1926 και η διαφορά λύνεται. Οποιος από τους δύο έχει κάνει λάθος ζητάει συγγνώμη και αποσύρεται στο δικό του έδαφος. Ομως στην περίπτωση του «Μελισσοκομείου» υπάρχει το… ιδιαίτερο στοιχείο της ύπαρξης στελεχών του υπουργείου… Εσωτερικών της Τουρκίας στο σημείο! «Δεν είναι αστυνομικοί, ούτε στρατιώτες, ούτε στρατοχωροφυλακή. Είναι στελέχη ενός επίλεκτου σώματος του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, τυφλοί υποστηρικτές του καθεστώτος Ερντογάν, που έχουν σταλεί στο σημείο. Για μία ακόμη φορά τονίζω ότι δεν έχουν πατήσει σε ελληνικό έδαφος, αλλά η παρουσία τους εκεί, φέρεται να έχει μπλοκάρει την τυπική διαδικασία της επίλυσης αντίστοιχων διαφορών», είπε στον «Ε.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Διαστρέβλωση

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ελληνικό σάιτ το οποίο ειδικεύεται σε στρατιωτικά ζητήματα και την πολιτική προβολή πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Πενταγώνου ισχυρίστηκε ότι Τούρκοι στρατιώτες κατέβαλαν το «Μελισσοκομείο». Τον ανυπόστατο και ατεκμηρίωτο ισχυρισμό υιοθέτησε η βρετανική «SUN», η οποία παρουσίασε και χάρτη, σκιαγραφώντας την περιοχή. Μόνο που ο χάρτης είναι λάθος, καθώς παρουσίαζε άλλο σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου, το λεγόμενο «Κτήμα Μιχαηλίδη», το οποίο ανήκει και αυτό στην Ελλάδα. «Το “Μελισσοκομείο” βρίσκεται περίπου 400 μέτρα πιο βόρεια, επίσης στη ανατολική κοίτη του ποταμού. Δεν έχει καμία σχέση με όσα παρουσίασε το σάιτ και η SUN», είπε στον «Ε.Τ.» ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Τουρκία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την μικρή έκταση του «Μελισσοκομείου» για έναν απλό λόγο: Δεν θέλει το έδαφός του να καθαριστεί από τις ελληνικές αρχές και να αξιοποιηθεί για την επιτήρηση της περιοχής καθώς η Αγκυρα έχει προαναγγείλει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, μόλις τελειώσει το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σκληρό πόκερ για Ελλάδα, Τουρκία και Λιβύη – Οι προκλήσεις Ερντογάν και η απάντηση Δένδια

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός 12/04: 1.606 νέα κρούσματα – 76 νέοι θάνατοι – 781 διασωληνωμένοι

Ανδρέας Ντίνης

Δένδιας: Η Ελλάδα στη διάθεση της Λιβύης για συμφωνία στις θαλάσσιες ζώνες

Μιχάλης Μάρδας

Johnson & Johnson: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις στην ΕΕ – Την Τετάρτη οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Ανάκτηση 8,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022 – Η Ελλάδα θα επουλώσει γρήγορα τις πληγές της από την πανδημία

Ανδρέας Ντίνης

Η Τουρκία θέλει να πάει στο φεγγάρι – Οι πρώτες δοκιμές [εικόνες & βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός 11/04: 1.718 νέα κρούσματα – 52 νέοι θάνατοι – 780 διασωληνωμένοι

Tinad

Ανάλυση: «Φουρτούνες» για Ερντογάν η επιστολή των 104 ναυάρχων

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Οι μετανάστες μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας

Μιχάλης Μάρδας