Η «ζυθοποιία» αυτή βρίσκεται στο σπήλαιο του Ρακεφέτ, στα νότια της Χάιφας (βόρειο Ισραήλ). Την εποχή του Νατούφιου Πολιτισμού (12.500-10.000 π.Χ., περίοδος που σηματοδοτείται από την εμφάνιση μόνιμων κοινοτήτων καλλιεργητών στη Μέση Ανατολή) το σπήλαιο αυτό ήταν νεκροταφείο για άνδρες και γυναίκες. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι το «ποτό» χρησίμευε για σπονδές.
«Αν δεν κάνουμε λάθος, έχουμε να κάνουμε με το παλαιότερο εργαστήριο παραγωγής αλκοόλ στον κόσμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάνι Ναντέλ, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας και εκ των συγγραφέων ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Archaeological Science: Reports.
«Ξέρουμε τι έκαναν οι Νατούφιοι σε αυτό το σπήλαιο. Έθαβαν κάποιους από τους νεκρούς τους σε ένα πλάτωμα καλυμμένο με λουλούδια και φυτά και παρασκεύαζαν κατά τα φαινόμενα ένα υγρό που έμοιαζε με σούπα. Στην πραγματικότητα ήταν ένα αλκοολούχο ποτό», εξήγησε.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Το ποτό αυτό διέφερε αρκετά από τη σημερινή μπίρα, δεν είχε τόση περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όμως προερχόταν από ζύμωση.
Found: Evidence of the Oldest Beer Ever Brewed, read the research published in Journal of Archaeological Science: Reports!https://t.co/Kw7M6ALQAr
— Elsevier Archaeology (@ElsevierArchaeo) September 13, 2018
Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει τρεις μικρές εστίες, βάθους 40-60 εκατοστών, σκαλισμένες στον βράχο. Στις δύο από αυτές αποθήκευαν τα σιτηρά και στην τρίτη έκαναν τη ζύμωση. Το σημείο όπου βρίσκονται αυτές οι τρύπες τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή του ποτού συνδεόταν κατά πάσα πιθανότητα με «τελετές ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», είπε ο Ναντέλ.
Οι Νατούφιοι αποτελούν τον σύνδεσμο μεταξύ της παλαιολιθικής και της νεολιθικής εποχής και το πέρασμα από τον τρόπο ζωής των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στις μόνιμα εγκατεστημένες κοινότητες των γεωργών της ανατολικής Μεσογείου. Οι άνθρωποι αυτοί «ήταν οι τελευταίοι που ζούσαν με διαφορετικό τρόπο από εκείνον των κατοίκων των χωριών που γνωρίζουμε», εξήγησε ο Ντάνι Ναντέλ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]