Μανιτάρια με κρέμα
Υλικά
500 γραμμ. μανιτάρια λευκά, φρέσκα, καλά καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι
Χυμός από 1 λεμόνι
Για την κρέμα
½ φλιτζ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
200 γραμμ. φρέσκο τυρί κρέμα
60-80 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβω τα μανιτάρια σε πολύ λεπτά φετάκια, τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνω αμέσως με το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν. Ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος. Σε ένα μπολ βάζω όλα τα υλικά εκτός από την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύω καλά με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή και πυκνή σάλτσα. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτιάξω μια παχύρρευστη κρέμα. Απλώνω τα μανιτάρια σε μια μεγάλη βαθιά πιατέλα (όχι σαλατιέρα). Περιχύνω με την κρέμα μαϊντανού και σερβίρω αμέσως.
Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη
Τα μανιτάρια έχουν μία ιδιαίτερη γευστική αξία. Με την κρέμα μαιντανού που τους…πάει τέλεια, απογειώνονται! Επιπλέον, τα μανιτάρια αποτελούν μία θρεπτική εναλλακτική πρόταση, ειδικά για χορτοφάγους. Παρέχουν στον οργανισμό επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, καθώς επίσης και καλής βιολογικής ποιότητας πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση. Σε συνδυασμό με το φρέσκο τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, η ιδιαίτερη αυτή συνταγή της αγαπημένης μας Ντίνας, προσφέρει ένα πλούσιο κοκτέιλ μετάλλων και βιταμινών που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την υψηλή θωράκιση του ανοσοποιητικού. Ασβέστιο, βιταμίνες Α, D, β1, β2, και Β12 παρέχονται πλουσιοπάροχα και συμμετέχουν σε ένα διατροφικό «πάρτι» υψηλής θρεπτικής αξίας.
Πράσινη σαλάτα ανάμεικτη με βινεγκρέτ πορτοκαλιού
Υλικά
1 συσκευασία σαλάτα
1 κόκκινο μήλο, με τη φλούδα του, χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
5 – 6 κόκκινα ραπανάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 καρότο κομμένο σε φέτες
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. μαύρες σταφίδες
Για τη βινεγκρέτ
Χυμός από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολάκι χτυπάω με ένα πιρούνι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνω τα διαλεχτά & τριπλοπλυμμένα μαρούλια της συσκευασίας και τα υπόλοιπα υλικά (μήλο, καρότο, ραπανάκια, σέλερι, μαϊντανό και σταφίδες) και ανακατεύω καλά. Περιχύνω με τη βινεγκρέτ και σερβίρω.
Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη
Εξαιρετική σαλάτα της αγαπημένης μας Ντίνας Νικολάου που μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε γεύμα μας καθώς τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Συγκεκριμένα, το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Ακόμα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, προφυλάσσει από καρκίνο εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή, ενώ αρκετες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, εξαιτίας του φυλλικού οξέος, που μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Τέλος, η προσθήκη της βινεγκρέτ από πορτοκάλι προσδίδει στη σαλάτα επιπλέον αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.