Το καθημερινό άγχος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα αυξάνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες, που συνδέονται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους. Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν συνεχώς την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, μετατρέποντας αυτές σε µη τοξικές. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, σημαντικός είναι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών κατεχινών. Οι κατεχίνες, οι οποίες είναι φλαβονοειδή, βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στο πράσινο τσάι (ποικιλία Camellia sinensis).
Συγκεκριμένα, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στον μεταβολισμό, καθώς, σύμφωνα με αυτές, οι κατεχίνες αυξάνουν τις βιολογικές καύσεις και μειώνουν αντίστοιχα το σωματικό λίπος, τόσο το υποδόριο όσο και το σπλαχνικό (κοιλιακό). Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) επαυξάνει τις βιολογικές καύσεις κατά 3-4%. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη σε υπέρβαρους και δημοσιεύθηκε το 2002 στο «Phytomedicine», όπου καταγράφηκε μέσος όρος απώλειας βάρους 4,6% και μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 4,5%, με την καθημερινή κατανάλωση ενός εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού επί 12 εβδομάδες. Επιπρόσθετα, η συμβολή των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity» (2007).
Οι άνδρες που έπιναν περίπου έξι φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν τρία εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς μεταβολή των άλλων συνηθειών τους. Επιπλέον, η θερμογονική δράση του πράσινου τσαγιού, δηλαδή η ιδιότητά του να αυξάνει τον μεταβολισμό, πιθανώς να οφείλεται και στη συνεργιστική δράση των κατεχινών με άλλες φυσικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη), οι οποίες υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στο πράσινο τσάι (Γρηγοράκης, 2010). Τέλος, το πράσινο τσάι, με τις κατεχίνες που περιέχει, συνδυάζει τη γευστική απόλαυση με μηδενική θερμιδική αξία, ενώ το τελετουργικό της ετοιμασίας του πράσινου τσαγιού και η σύνδεσή του με την ηρεμία συμβάλλουν στην απόκτηση θετικών διατροφικών συνηθειών.
Η ωφέλιμη δράση των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα συνοψίζεται ως εξής
Συμμετέχουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.
Αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες.
Συμβάλλουν στην οξείδωση των αποθηκευμένων λιπών ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό τους.
Βελτιώνουν την κατανομή του λίπους στο σώμα, μειώνοντας το λίπος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Ειδήσεις σήμερα
«Μαινόμενος ταύρος» η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου για Μαρτίκα – Είναι αδίστακτος [Βίντεο]
Μαρία Λουίζα Βούρου: Δηλώνει ελεύθερη και… «Διαθέσιμη» [Βίντεο]