Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε λιχουδιές στη διατροφή μας, ώστε να μην αισθανόμαστε στέρηση. Ωστόσο, αυτό συχνά προκαλεί σύγχυση στη διατροφή, οδηγώντας πολλά άτομα να πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλώνουν γλυκά/παγωτά κάθε μέρα. Δυστυχώς, η υπερβολική ποσότητα δεν θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Ετσι, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά χωρίς να στερηθούμε το αγαπημένο μας παγωτό, είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν μας τα εξής:
• Ακολουθούμε συχνότητα γευμάτων ανά 3ωρο, προκειμένου να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και να μην κάνουμε υπογλυκαιμίες, γεγονός που μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ατασθαλίες.
• Εκτός από την παρακολούθηση της θερμιδικής πρόσληψης, προσέχουμε και την πρόσληψη του κορεσμένου «κακού» λίπους. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να περιορίσουμε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε λιγότερο από 15 γραμμάρια την ημέρα, κάτι που θα είναι δύσκολο εάν τρώμε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα (junk food).
• Απολαμβάνουμε το παγωτό μας, αλλά περιορίζουμε την κατανάλωση σε δύο μερίδες την εβδομάδα. Τρώμε καθημερινά 2-3 φρούτα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, μειώνοντας την επιθυμία μας για γλυκό ή παγωτό.
Οι καλύτερες επιλογές
Το παγωτό έχει ως πρώτη ύλη το γάλα, είναι καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, καθώς περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, σε ποσότητες ανάλογα με τις πρώτες ύλες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Το παγωτό όμως δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν αλλά παγωμένο γλύκισμα, με κύριο συστατικό το γάλα. Ετσι, εκτός από αυτό περιέχει αβγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κακάο, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες και επιπλέον διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια και σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, ξηρούς καρπούς και κομμάτια ή χυμό φρούτων. Οι θερμίδες που περιέχει το παγωτό ανά 100 γραμμάρια εξαρτώνται από τα συστατικά του, ωστόσο τα πιο ελαφριά παγωτά είναι τα σορμπέ φρούτων και οι γρανίτες, που επιπλέον δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.
Το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να θεωρηθεί ως μία πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο παγωτό. Συγκριτικά με το παγωτό, το frozen yogurt περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αφού παρασκευάζεται από άπαχο ή χαμηλών λιπαρών γάλα, εν αντιθέσει με το παγωτό που παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος, και δεν περιέχει ζάχαρη. Αυτό το καθιστά σύμμαχο ατόμων που αγαπούν τα γλυκά, αλλά προσπαθούν να χάσουν βάρος ή αποφεύγουν την κατανάλωση πολλών λιπαρών, αφού μπορούν να το εντάξουν ευκολότερα στο διαιτολόγιό τους, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα, η διατροφική του αξία είναι ανώτερη, λόγω των θρεπτικών συστατικών του και, ενίοτε, λόγω των προβιοτικών που μπορεί να περιέχει, τα οποία είναι ωφέλιμα όχι μόνο στο πεπτικό σύστημα αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, λόγω των ενζύμων που περιέχει, διευκολύνει στην πέψη και είναι περισσότερο ανεκτό σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Η ενεργειακή αξία των πιο συνηθισμένων γεύσεων παγωτού
Γρανίτα: 100 θερμίδες/100 γραμμάρια
Παγωμένο γιαούρτι/frozen yogurt: 115 θερμίδες/100 γραμμάρια
Διαιτητικό παγωτό (0%): 125 θερμίδες/100 γραμμάρια
Παγωτό σορμπέ: 130 θερμίδες/100 γραμμάρια
Παγωτό βανίλια: 180 θερμίδες/100 γραμμάρια
Παγωτό παρφέ: 220 θερμίδες/100 γραμμάρια
Παγωτό σοκολάτα: 235 θερμίδες/100 γραμμάρια
Εύκολη συνταγή για παγωτό χωρίς ζάχαρη
Από την Emily Vagia
Υλικά
25 γραμμ. κακάο σε σκόνη
500 ml γάλα light
140 γραμμ. υποκατάστατο ζάχαρης της επιλογής σας
250 ml κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κακάο, το γάλα και το υποκατάστατο ζάχαρης. Ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη 2-3 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς για να μη μας καεί η σοκολάτα.
Βράζουμε για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς η σοκολάτα μας και να μειωθεί περίπου στο μισό. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και τη χτυπάμε μέχρι να πήξει στο μίξερ. Προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομογενές μίγμα.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Επειτα από 7-8 ώρες το παγωτό μας είναι έτοιμο για δοκιμή.
*Από τη Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
*Από την έντυπη έκδοση ΤΥΠΟΣ TV
Ειδήσεις σήμερα
Μπεν Αφλεκ-Τζένιφερ Λόπεζ: Παντρεύτηκαν για δεύτερη φορά με θρησκευτικό γάμο [εικόνες & βίντεο]