Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδανική για ανθρώπους που δεν τρώνε ζάχαρη ή μέλι είτε από επιλογή είτε για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά όποιος θέλει μπορεί να αντικαταστήσει το σιρόπι αγαύης της συνταγής με μέλι.
Για μαλακά μελομακάρονα όπως μας αρέσει να τα τρώμε στο δικό μας σπίτι θα πρέπει να ρίξετε καυτό σιρόπι πάνω σε ζεστά μελομακάρονα και να το αφήσετε για 30 λεπτά. Έπειτα τα γυρίζετε ανάποδα και τα αφήνετε για αρκετές ώρες (3-4). Τέλος, τα βγάζετε σε πιάτο και τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι
Αν θέλετε τραγανά τα μελομακάρονά σας τότε ρίξτε το καυτό σιρόπι και αφήστε το για 10 λεπτά. Γυρίστε τα από την άλλη, αφήστε για άλλα 10-20 λεπτά και βγάλτε σε πιάτο. Πασπαλίστε και πάλι με τριμμένο καρύδι.
Να ξέρετε ότι τα μελομακάρονά σας θα σκουρύνουν όταν μπουν στο σιρόπι αγαύης.
Υλικά
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού
1/4 φλ. χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1,5 κ.σ. σιρόπι αγαύης (ή μέλι)
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1,5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
μια πρέζα αλάτι
τριμμένο καρύδι για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
350 ml. νερό
350 ml. σιρόπι αγαύης (ή μέλι)
100 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη από monk fruit ή εριθρυτόλη)
Παρασκευή – Εκτέλεση
Ανακατέψτε όλα τα στερά υλικά μαζί, δηλαδή το αλεύρι, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τη σόδα και το baking powder.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα υγρά υλικά. Έπειτα ρίξτε τα υγρά μέσα στα στερεά και ανακατέψτε καλά. Θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
Φτιάξτε μικρά μελομακαρονάκια-μπουκίτσες ή πιο μεγάλα ανάλογα με τα γούστα σας.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 15-20 λεπτά. Προς το τέλος καλό είναι να είστε από πάνω μην τυχόν και σας καούν τα μελομακάρονα. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο λίγο χρόνο θέλουν για να ψηθούν.
Για να φτιάξετε το σιρόπι απλά ανακατέψτε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι αγαύης, το υποκατάστατο ζάχαρης και το νερό. Ρίξτε μέσα και ένα στικ κανέλας αν θέλετε. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά.
Ρίξτε το καυτό σιρόπι πάνω σε ζεστά μελομακάρονα. Αφήστε για 30 λεπτά και έπειτα γυρίστε τα μελομακάρονα και αφήστε τα για 5-6 ώρες ή και για ένα ολόκληρο βράδυ. Αυτή η οδηγία είναι για μαλακά μελομακάρονα. Αν τα θέλετε πιο τραγανά τότε αφήστε τα για 20-30 λεπτά με το σιρόπι, γυρίστε τα από την ανάποδη, αφήστε τα για άλλο τόσο και βγάλτε τα. Πασπαλίστε με τριμμένο καρύδι και απολαύστε.
Ειδήσεις σήμερα
Πανσέληνος Δεκεμβρίου: Πότε θα δούμε την «Ψυχρή Σελήνη» – Γιατί ονομάστηκε έτσι
Τα ζώδια την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου