Κόκκινο κρέας: Είναι η κύρια πηγή κορεσμένων λιπών, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον λιπώδη ιστό.
Καλαμποκέλαιο: Ο ένοχος εδώ είναι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και φλεγμονή των αρθρώσεων.
Τηγανητά, fast food και επεξεργασμένα τρόφιμα (αλλαντικά): Είναι η κύρια πηγή trans λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούνται κατά την επεξεργασία των τυποποιημένων/συσκευασμένων τροφίμων, προκειμένου να αυξήσουν τη διάρκεια συντήρησής τους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε όλο το σώμα και αυξάνουν την κακή-LDL χοληστερόλη.
Αλάτι: Είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την κατακράτηση υγρών και τα πρηξίματα σε ασθενείς με Ρ.Α., που λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Κρέας ψητό στα κάρβουνα: Τα κρέατα που μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία αυξάνουν το επίπεδο των προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) στο αίμα, τα οποία έχουν οξειδωτική και φλεγμονώδη δράση, επιβαρύνοντας την εκδήλωση πόνου και πρηξίματος σε παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Γλουτένη: Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, η βρόμη, η σίκαλη και το κριθάρι, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο για άτομα με αυτοάνοση διαταραχή, όπως είναι η κοιλιοκάκη ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ζάχαρη και ραφιναρισμένοι/επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας μπορεί να αυξηθούν όταν καταναλώνονται επεξεργασμένοι, απλοί, ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες, μιας και αυτοί διασπώνται γρήγορα από το σώμα. Τέτοια τρόφιμα περιλαμβάνουν σνακ και ροφήματα με ζάχαρη, ψωμί και ζυμαρικά με λευκό αλεύρι και λευκό ρύζι. Μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα ωθεί το σώμα να παράγει προφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της Ρ.Α. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων μπορεί επίσης να σας κάνει να βάλετε κιλά, γεγονός που καταπονεί τις αρθρώσεις.
Πρόσθετα και συντηρητικά: Τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι βολικά και εξυπηρετούν τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, εντούτοις μπορεί να επιδεινώσουν την αρθρίτιδα. Η χρήση ουσιών, όπως είναι το μονογλουταμινικό νάτριο (MSG), η ασπαρτάμη και το αλάτι, τα οποία βελτιώνουν τη γεύση και συντηρούν τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή.
*Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, ΜSc επιστημονικής διευθύντριας Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
*Περισσότερα θέματα στο περιοδικό Υγεία & Διατροφή που κυκλοφορεί την Κυριακή με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Ζέστη και αφρικανική σκόνη την Παρασκευή
Ολυμπιακός: Ο Κορμπεράν ζητά χρόνο αλλά η κλεψύδρα άδειασε