Καταναλώνοντας θρεπτικά που είναι χρήσιμα για τον εγκέφαλο, ακολουθεί η παραγωγή χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση των συναισθημάτων μας.
Φαγητά που βελτιώνουν τη διάθεσή μας
Μικρά, λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, αντσούγιες, σαρδέλες, ρέγγα): Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συνδέονται με τον περιορισμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα μας να παράγει σεροτονίνη.
Κακάο: Ορισμένες ενώσεις όπως οι φλαβανόλες και οι προκυανιδίνες, οι οποίες υπάρχουν στο κακάο που προέρχεται από τη μαύρη σοκολάτα, βοηθούν επίσης στην καλή διάθεση μειώνοντας τη φλεγμονή και επομένως τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Φρούτα και λαχανικά: Άλλη μια ομάδα τροφών με πολλά οφέλη για τον οργανισμό είναι τα φρούτα. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλάβες που προκαλούνται από τη φλεγμονή.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Καρύδια και πεκάν, μούρα, ρόδια, μαύρη σοκολάτα, καφές, πράσινο τσάι, βότανα όπως η μέντα και η ρίγανη.
Αντίθετα, υπάρχουν και τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουμε.
Επεξεργασμένα φαγητά: Τα επεξεργασμένα ή τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά και διάφορα χημικά που ενισχύουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή και σε άλλες εγκεφαλικές ασθένειες, όπως η άνοια. Επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, μεταξύ άλλων είναι το κρέας, το μπέικον, το λουκάνικο, τα προ-συσκευασμένα, ψημένα προϊόντα, όπως τα μπισκότα, το λευκό ψωμί και η ζάχαρη.
Ειδήσεις σήμερα
Γιατί ο κρύος και ο ζεστός καφές έχουν άλλη γεύση
Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας – ΝΑ Ευρώπης: Θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης