Η γεύση του είναι ελαφριά, αφρώδη με κρεμώδη υφή, ακόμη και αν παρασκευαστεί με γάλα χαμηλης περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Εμπορική παρασκευή
Παρασκευάζεται από γάλα, προστίθεται ένα μείγμα βακτηρίων και καλλιεργειών ζύμης για να ξεκινήσει η ζύμωση. Οι καλλιέργειες εκκίνησης ονομάζονται “κόκκοι κεφίρ” και μοιάζουν με το κουνουπίδι.Τα βακτήρια “Lactobacillus caucasius” ζυμώνουν τη λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ, το οποίο παρέχει την πικάντικη γεύση. Η ζύμωση στο κεφίρ παράγει μια μικρή ποσότητα αλκοόλης περίπου 0,2 έως 0,3 τοις εκατό αλκοόλ. Πριν καταναλωθεί στραγγίζονται οι κόκκοι και επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεφίρ. Στην εμπορική παραγωγή , υπάρχει και ένας εκκινητής κεφίρ σε σκόνη που παρέχει ένα συγκεκριμένο σύνολο βακτηρίων και ζύμης, έτσι ώστε να υπάρχει γευστική “συνέπεια”
Ποικιλίες
Οι ποικιλίες κεφίρ διαφέρουν ανάλογα με το γάλα και τη μαγιά που χρησιμοποιειται για τη ζύμωση. Στην Ευρώπη, το κεφίρ παρασκευάζεται κυρίως από γάλα κατσίκας ή αγελάδας, ενω στις ΗΠΑ παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Επίσης μπορεί να παρασκευαστεί απο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.
Χαρακτηριστικά του
Το απλό κεφίρ για να γίνει πιο εύγευστο, πολλές εταιρείες προσθέτουν γεύσεις όπως φρούτα ή βανίλια. Το αρωματισμένο μοιάζει πολύ με τη γεύση του γιαουρτιού.Το κεφίρ μπορεί επίσης να γίνει με μη γαλακτοκομικό γάλα,όπως αμύγδαλο ή σόγια. Αυτά τα μη γαλακτοκομικά παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας τις ίδιες καλλιέργειες βακτηρίων και ζύμης και προσφέρουν τα ίδια προβιωτικά οφέλη, καθιστώντας τα μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους vegan καταναλωτές.
Αγορά και αποθήκευση
Το κεφίρ μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής ή φυσικής διατροφής ,πλέον βρίσκεται και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Συνήθως έχει μακρά διάρκεια ζωής και καταναλώνεται μέχρι την αναγραφόμενη στη συσκευασία ημερομηνία
Διατροφή και οφέλη για την υγεία
Μια μερίδα (250ml) κεφίρ από πλήρες γάλα, περιέχει:
Θερμίδες: 145 kcal
Πρωτείνη:8.3γρ
Λίπος : 7.5γρ
Υδατάνθρακες: 11γρ.
Ασβέστιο: 333 mg
Mαγνήσιο : 28mg
Κάλιο : 383mg
Επίσης περιέχει βιταμίνη Β12. Είναι προβιοτικό και τα προβιοτικά είναι γνωστά ως «φιλικά βακτήρια» που μπορεί να διευκολύνουν τα συμπτώματα όπως φούσκωμα και πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.Η συχνή κατανάλωση του κεφίρ έχει επίσης συσχετιστεί με οφέλη για την αρτηριακή πίεση, την ισορροπία χοληστερόλης και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr