Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας είναι απαραίτητη σε κάθε διατροφικό σχήμα, το οποίο έχει στόχο την απώλεια βάρους ή και την βελτίωση της υγείας μέσω της μείωσης της χοληστερόλης, της υπέρτασης, της ρύθμισης του σακχάρου, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και άλλων δεικτών της υγείας. Βέβαια, τα οφέλη στην υγεία μας προέρχονται από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα λαχανικά της σαλάτας και όχι σε κάποια ντρέσινγκ ή σως που τις περισσότερες φορές συνοδεύουν τις έτοιμες σαλάτες.
Μία συνήθεια η οποία αποτελεί και πλάνη είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε στην σαλάτα. Έχοντας πιθανότατα παρερμηνεύσει το μήνυμα για την ευεργετική δράση του ελαιολάδου, 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι όσο περισσότερο λάδι χρησιμοποιούν, τόσο το καλύτερο για την υγεία τους, αγνοώντας ότι πρόκειται για πηγή λίπους και άρα θερμίδων! Συστήνεται να προσθέτουμε 1-2 κουτ σούπας ελαιόλαδο στην ατομική μερίδα σαλάτας ώστε να ελέγχουμε την πρόσληψη θερμίδων.
Πολλές σαλάτες που σερβίρονται σε διάφορα εστιατόρια ή ταχυφαγεία ή μέσω delivery περιέχουν κάποια dressings τα οποία έχουν ως βάση την μαγιονέζα, το πλήρες γιαούρτι σε συνδυασμό με αρκετό λάδι και κάποια άλλα υλικά όπως παρμεζάνα, αλλαντικά π.χ. μπέικον , κρέμα γάλακτος κλπ. Όλα τα ανωτέρω υλικά αυξάνουν την θερμιδική αξία της σαλάτας αλλά όχι και την θρεπτική της αξία. Δηλαδή καταναλώνοντας μία τέτοια πλούσια σαλάτα, ο αριθμός των θερμίδων είναι αρκετά αυξημένος και παράλληλα η λήψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.
Η παραδοσιακή Ελληνική σαλάτα: ντομάτες, αγγούρι, κρεμμυδάκι, μυρωδικά (ρίγανη, μαϊντανό κλπ), φέτα, ελιές, λίγο ελαιόλαδο, και κριθαρένια παξιμάδια προσφέρει ένα κοκτέιλ βιταμινών με πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή μεσημεριανού.
Μία ακόμη υγιεινή σαλάτα είναι η παραδοσιακή ιταλική σαλάτα: σπανάκι, ρόκα, ελαιόλαδο, balsamico, ντοματίνια, καρύδι, κρουτόν και παρμεζάνα. Η ιταλική σαλάτα προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική δράση ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς.
Οι σαλάτες είναι νόστιμες και θρεπτικές αρκεί να μην τις επιβαρύνουμε με λιπαρές σάλτσες και πλούσια σε θερμίδες συστατικά. Απολαύστε την γνήσια γεύση των λαχανικών και την ευεργετική τους δράση στην προάσπιση της υγείας, φροντίζοντας παράλληλα και την διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.
*Από την Αναστασία Δ. Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D., Υπεύθυνη Τομέα Διαιτολογίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αγωγή στον Ατζούν: Πρώην παίκτης ριάλιτι ζητά 100.000 ευρώ!
- Παίκτης του GNTM 3 καταγγέλλεται ότι «ψαρεύει» ανήλικα για κύκλωμα μαστροπείας
- Δανάη Παππά για Σασμό: Η αποκάλυψη για το νεκρό παιδί της!
- Δεν υπάρχει γυρισμός: Η οριστική απόφαση του ALPHA για τον Σασμό
- Χωρίζουν ξανά Φαίη Σκορδά – Γιώργος Λιάγκας; Τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες του ΑΝΤ1
- «Χ-Factor»: Μεγάλες εκπλήξεις στην κριτική επιτροπή και την παρουσίαση των backstage – Πασίγνωστα ονόματα
- Η επί χρόνια αποτελεσματική δίαιτα της Ελένης Μενεγάκη – Την ακολουθεί κάθε φορά που «ξεφεύγει»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr