Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Scienceshows έδειξε πως η φάβα και οι φύτρες φασολιών μπορεί να έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από άλλα εμπορικά διαθέσιμα λαχανικά.
Έχει βρεθεί ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες των βλαστών από τα φασόλια της φάβας είναι υψηλή και είναι επίσης μια καλή πηγή L-3,4-διυδροξυφαινυλαλανίνης (L-DOPA), αλλά δεν υπήρξε καμία λεπτομερής αξιολόγηση αυτών των συστατικών σε φύτρες φασολιών φάβας.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αντιοξειδωτικές δραστηριότητες της L-dopa με χρήση της ανάλυσης σάρωσης 2,2-διφαινυλ-1-picrylhydrazyl. L-DOPA που έδειξε υψηλή αντιοξειδωτική δράση, αλλά οι απομονωμένοι γλυκοζίτες kaempferol έδειξαν αδύναμη δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η L-DOPA συνέβαλε στην αντιοξειδωτική δράση των φύτρων φασολιών της φάβας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φύτρες φασολιών της φάβας έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε L-dopa και της διαφοράς στους γλυκοζίτες kaempferol.
Θα μπορούσαν επομένως να είναι χρήσιμες στην δίαιτα ως μια ελκυστική και εύγευστη πηγή αντιοξειδωτικών για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.
*Από τη Βιολέττα Τζεμολλάρι, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίγη συγκίνησης με την ανάρτηση του Άγγελου Λάτσιου
- Ο Κρατερός Κατσούλης σπάει την σιωπή του: Για αυτό χώρισα με την Κατερίνα…
- Βανδή – Μπισμπίκης: Το νέο κεφάλαιο στη ζωή τους και το σπίτι που συναντιούνται
- Κατερίνα Στικούδη: Οι αναρτήσεις που έβαλαν φωτιά κατά την παραμονή της στο μαιευτήριο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr