Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους. Έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 70% των ατόμων που καθιέρωσαν το πρωινό στην καθημερινή τους διατροφή κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό. Παράλληλα, το πρωινό βοηθάει να αποκτήσουμε την απαιτούμενη ενέργεια για να ξεκινήσουμε αποδοτικά την ημέρα!
Επίσης, βοηθά στον έλεγχο του μεγέθους των υπολοίπων γευμάτων καθώς ελέγχουμε καλύτερα την πείνα μας και δεν παραμένουμε πολλές ώρες νηστικοί με αποτέλεσμα να τρώμε μεγάλες ποσότητες στα υπόλοιπα γεύματά μας.
Προτιμήστε για το πρωινό ένα συνδυασμό από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά όπως γάλα, τυρί ή γιαούρτι ή το αυγό, καθώς επίσης και δημητριακά ολικής αλέσεως ή βρώμη με σοκολάτα ή φρούτα για να είναι πιο αρεστά στα παιδιά. Το μέλι επίσης είναι μια καλή επιλογή. Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, έτοιμα αρτοσκευάσματα, κρουασάν, βάφλες κλπ.
Δεκατιανό, σύμμαχος στη συγκέντρωση
Ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στο σχολείο μπορεί να φτάσει μέχρι και 7 ολόκληρες ώρες!
Έτσι δεν πρέπει να παραμένουν τα παιδιά νηστικά για όλες αυτές τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο καθώς η έντονη πείνα μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, απόσπαση προσοχής, ακόμα και εκνευρισμό .
Εάν δεν μένουμε πάνω από 2-3 ώρες νηστικοί ο εγκέφαλος δεν παραμένει χωρίς γλυκόζη καθώς είναι το μόνο καύσιμο για την σωστή του λειτουργία από τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι πιο αποτελεσματικό είναι να μην παραλείπεται το δεκατιανό στο σχολείο καθώς βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, συνεπώς σε καλύτερη συγκέντρωση και επίδοση στο σχολείο.
Παράλληλα όμως πρέπει να είναι προσεκτικές και οι επιλογές των σνακ για να εξασφαλιστεί η καλύτερη θρέψη για τα παιδιά και τους εφήβους.
Τα κυλικεία όμως στο σχολικό περιβάλλον είναι μια παγίδα που μπορεί να οδηγήσει πολλά παιδιά σε λάθος επιλογές σνακ όπως είναι τα σφολιατοειδή, τα κρουασάν, πίτσες και γενικά πολλά σνακ με αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο και μικρή θρεπτική αξία.
Μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, φρέσκα φρούτα εποχής, τόστ με ψωμί ολικής αλέσεως με γαλοπούλα ή κοτόπουλο και τυρί χαμηλών λιπαρών, κουλούρι με σουσάμι είναι μερικές προτεινόμενες επιλογές .
Ο ρόλος των πολυακόρεστων λιπαρών
Σύμφωνα με έρευνες, η επαρκής πρόσληψη ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που δεν συντίθενται από τον οργανισμό ( γι’αυτό και χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα) αυξάνουν την εγκεφαλική και γνωστική λειτουργία καθώς και τον ανεφοδιασμό και την εγρήγορση.
Επίσης μειωμένες συγκεντρώσεις τους έχουν βρεθεί σε παιδιά με κατάθλιψη, δυσλεξία και διαταραχή της προσοχής. Συστήνεται η κατανάλωση 2 φορές την εβδομάδα από κάποιο λιπαρό ψάρι όπως σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρο, σολομό.
Η αθώα σοκολάτα
Οι φλαβονόλες του κακάο, μια υποομάδα των φλαβονοειδών που βρίσκεται κυρίως σε υψηλά επίπεδα στη μαύρη σοκολάτα, έχει βρεθεί ότι συμβάλλει θετικά στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Στη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα υπάρχουν επίσης φλαβονόλες, σε μικρότερο όμως βαθμό. Επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου συστατικό επίσης για την εγκεφαλική λειτουργία (αναφέρεται παρακάτω)
Προσοχή! Προτιμήστε σοκολάτα με λίγη ή και καθόλου ζάχαρη.
Συστήνεται η κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα και σε μικρές ποσότητες λόγω του υψηλού θερμιδικού φορτίου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- ΣΚΑΙ: Χαμός στο κανάλι με την συμπεριφορά της Αντελίνας Βαρθακούρη – Τι συμβαίνει;
- GNTM 4: Η σωσία της Μισέλ Φάιφερ που τρέλανε τους κριτές
- Ζώδια: Ο Άρης στον Ζυγό από σήμερα – Τι σημαίνει αυτό; Η Άση Μπήλιου εφιστά την προσοχή!
- Έλενα Τσαβαλιά – Μάρκος Σεφερλής: Γιατί δεν πατάει στο σπίτι μετά από 12 χρόνια γάμου
- Ντέμης Νικολαΐδης: Προχώρησε παρακάτω την ζωή του – Η ανακοίνωση
- Τι συμβαίνει με Μενεγάκη και Λάτσιο; – Η ανθοδέσμη με τα δεκάδες τριαντάφυλλα!
- Ελένη Μενεγάκη Τηλεθέαση: Κράτησε το κοινό της πρεμιέρας; – Αντίπαλος ο Νίκος Μουτσινάς
- Τηλεθέαση: Η μυθοπλασία εξαφανίζει τα ριάλιτι στη βραδινή ζώνη