Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το λάχανο παχαίνει αν αναλογιστούμε κιόλας ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους. είναι ένα λαχανικό με πάρα πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά και για τη δράση του κατά της γήρανσης.
Επίσης το λάχανο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου το οποίο είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος. Ωστόσο, λόγω του ότι το λάχανο είναι υψηλό σε κάλιο και βιταμίνη C που αυξάνει την παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα, θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και υποθυρεοειδισμού αντίστοιχα.
Στην θρεπτική του αξιολόγηση να προσθέσουμε ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, σε φυλλικό οξύ το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και σε ασβέστιο, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και την πρόληψη της αναιμίας. Τέλος να μην ξεχνάτε ότι το λάχανο είναι ένα λαχανικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό!
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το λάχανο χάρις στα φυτοσυστατικά σουλφοραφάνη, την ινδόλη και τις ισοθειοκυανιδίνες θεωρείται ότι είναι ένα λαχανικό το οποίο παρέχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.
Τα συστατικά αυτά απομακρύνουν τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό προστατεύοντάς τον. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν ζωτικά βιολογικά μόρια όπως λίπη, πρωτεΐνες και το DNA.
Από μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα οι επιστήμονες βρήκαν ότι άτομα που καταναλώνουν λάχανο μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, του στήθους και του πνεύμονα.
Οι ινδόλες πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Επίσης, τρώγοντας λάχανο μπορούμε να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα αλλά και τις αιμορροΐδες. Ο ζωμός από το βρασμένο λάχανο θεωρείται ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό ρόφημα για τον οργανισμό.
Γνωρίζοντας τώρα όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του λάχανου είναι απαραίτητο να το εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και μην το απορρίπτεται λόγω της έντονης μυρωδιάς, που έχει όταν μαγειρευτεί.
*Από την Εύα Καφετζή, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις