Ωστόσο, η λύση στη μακροζωΐα ξεκινά από μέσα μας, από το είδος της τροφής που επιλέγουμε, μιας και όλα τα «καύσιμα» δεν έχουν την ίδια απόδοση. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια πολλαπλές μελέτες αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως στην προάσπιση της υγείας και στη μακροζωΐα.
Αυτό οφείλεται στην πληθώρα των δημητριακών ολικής αλέσεως σε θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Ε), εκ των οποίων το καθένα με ξεχωριστό τρόπο συμβάλλει στη βελτίωση των δεικτών υγείας.
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή σε όλες τις μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερες πιθανότητες για ανάπτυξη κεντρικής παχυσαρκίας, καθώς επίσης και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακών, σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου), που αυξάνουν τη θνησιμότητα.
Συγκεκριμένα, η αυξημένη περιεκτικότητα των δημητριακών ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες αποδίδει ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως διασπώνται αργά αποδίδοντας σταδιακά ενέργεια με αποτέλεσμα να μην προκαλείται απότομη έκκριση ινσουλίνης και έντονες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα.
Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο και δημιουργούν ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει την χοληστερόλη, με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της στο αίμα. Επιπλέον, το πλούσιο περιεχόμενο των δημητριακών ολικής αλέσεως σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σελήνιο) επιτρέπει στους ιστούς να έχουν καλύτερη οξυγόνωση, αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση των κυττάρων.
Έτσι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως δημιουργούν ασπίδα προστασίας ενάντια στο σακχαρώδη διαβήτη, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο, που αποτελούν βασικές αιτίες θανάτου τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση των δημητριακών ολικής αλέσεως με τη μακροζωία προκύπτει και από τη θετική τους επίδραση στη σκελετική υγεία.
Ειδικά για τα παιδιά φαίνεται ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση γάλακτος με τα δημητριακά ολικής αλέσεως αυξάνει τη απορρόφηση της βιταμίνης D και του ασβεστίου που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Επίσης, η βιταμίνη D σε πολλές έρευνες συνδέεται με την μείωση των καρδιαγγειακών και του διαβήτη.
Τέλος, προκειμένου να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες των δημητριακών ολικής αλέσεως στη μακροζωία, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ποικιλία δημητριακών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Survivor 4: Δωροδοκούν κόσμο για να ψηφίσει τον Ασημακόπουλο να παραμείνει στο παιχνίδι!
- Love it: Παραιτήθηκε ο Βασίλης Γρηγορόπουλος κι όχι μόνο! – Ποιος παίρνει την θέση του
- Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο Γιώργος Μαυραειδής
- Κάνε κλικ και δες αν θα γνωρίσεις τον μεγάλο έρωτα αυτό το καλοκαίρι – Τα τυχερά ζώδια
- Survivor: Αυτός είναι ο τρίτος υποψήφιος – «Μας πετσόκοψε ο Σάκης» [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter