Γενικά, πάντως, δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή σου διατροφή καθώς είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών και εξαιρετικά υγιεινή επιλογή.
Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται, δηλαδή περιέχει το 6% της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α, το 5% σε φυλλικό οξύ, το 7% σε βιταμίνη Β5, το 9% σε βιταμίνη Β12 και φώσφορο, το 15% σε βιταμίνη Β2 και το 22% σε σελήνιο.
Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξημένη χοληστερίνη. Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης το πολύ 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.
Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά κ.α.) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.
Η κατανάλωση αυγών οδηγεί σταθερά σε αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 2 αυγών την ημέρα για διάστημα 6 εβδομάδων αύξησε κατά 10% τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr