Παρόλο που έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων δεν σχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς, βάζοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο ένα μήλο έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
- Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά πλεονεκτήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην μακροζωία.
- Είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.
- Είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως είναι η κερσετίνη, επικατεχίνη και καφεΪκό οξύ.
Υποστήριξη Καρδιαγγειακής Λειτουργίας
Έρευνες έδειξαν ότι τρώγοντας περισσότερα μήλα, μπορεί να υπάρξει συσχέτιση με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης κάποιας χρόνιας νόσου, συμπεριλαμβανομένου των καρδιακών διαταραχών. Συγκεκριμένα, σε επιστημονική μελέτη όπου συμμετείχαν πάνω από 20.000 ενήλικες, βρέθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λευκής σάρκας, συμπεριλαμβανομένου των μήλων, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.
Αυτό οφείλεται στην υψηλή σε φλαβονοειδή περιεκτικότητα των μήλων, όπου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας φλεγμονής και προστατεύουν από καρδιαγγειακά. Τα μήλα επίσης περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στην μείωση την αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, όπου και οι 2 είναι παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Περιέχουν αντί-καρκινικούς παράγοντες
Τα μήλα περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην μείωση σχηματισμού καρκίνου, όπως είναι τα φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μια παρουσίαση 41 ερευνών, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες μήλων υπάρχει σημαντική μείωση εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Μια άλλη έρευνα με παρόμοιες μεταβλητές έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει και μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες μήλων. Επιπροσθέτως, άλλες έρευνες αναφέρουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορούν να μας προστατέψουν από διάφορες μορφές καρκίνου όπως είναι, στομάχου, πνευμόνων, οισοφάγου και στοματικής κοιλότητας.
Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες και έρευνες ώστε να έχουμε καλύτερη αξιολόγηση όσο αναφορά την συσχέτιση κατανάλωσης μήλων και μείωση εμφάνισης καρκίνου, και εάν εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.
Άλλα οφέλη για την υγεία μας
- Απώλεια Βάρους: Λόγω της περιεκτικότητας των μήλων σε φυτικές ίνες, προάγουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα την μείωση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του βάρους.
- Βελτίωση οστικής υγείας: Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης.
- Προάγει την εγκεφαλική λειτουργία: Μελέτες πάνω σε ζώα έδειξαν ότι καταναλώνοντας μήλα μπορεί να υπάρξει μείωση του οξειδωτικού στρες, βελτίωση της ψυχικής υγείας και μείωση των σημαδιών της γήρανσης.
- Προστασία ενάντια στο άσθμα: Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση μήλων, σχετίζεται με την μείωση εμφάνισης άσθματος.
- Μείωση εμφάνισης διαβήτη: Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα αντιστοιχούσε σε μείωση ανάπτυξης Διαβήτη Τύπου 2 κατά 28%, σε σύγκριση με άτομα που δεν τρώγανε.
*Από τον Χάρη Τσιμπινό, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr