Πώς λειτουργεί το σύστημα των μονάδων:
Αν θέλετε να χάσετε πάνω από 12 κιλά, κάνετε 7 μονάδες ενώ αν θέλετε να χάσετε κάτω από 12 κιλά τότε κάνετε 6 μονάδες.
Το κάθε υλικό που χρησιμοποιείται για τη παρασκευή ενός γεύματος, αντιστοιχεί σε 1 μονάδα.
Το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και διάφορα άλλα μπαχαρικά δεν μετράνε ως μονάδες.
Μηδενικά θεωρούνται ακόμα όλα τα λαχανικά εκτός της πατάτας, του παντζαριού και του καλαμποκιού, καθώς και τα φρούτα, εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, το σταφύλι και τα τροπικά φρούτα που αντιστοιχούν σε μία μονάδα.
Όλα τα ροφήματα και όλα τα τρόφιμα που έχουν μονάδα, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 1 ώρας.
Ενώ τα φρούτα σε αυτή τη δίαιτα είναι απεριόριστα, δεν πρέπει να συνδυάζονται γιατί ακόμη και δύο μηδενικά φρούτα αν τα καταναλώσετε μαζί χρεώνεστε μια μονάδα για κάθε φρούτο.
Μετά από 2 ώρες από την κατανάλωση του εκάστοτε φρούτου, μπορείτε να φάτε κάποιο άλλο και να μην χρεωθείτε καμία μονάδα.
Η δίαιτα αυτή δεν δίνει σημασία στις θερμίδες.
Σε αυτή τη δίαιτα δεν παίζει ρόλο εάν για παράδειγμα, το γιαούρτι είναι πλήρες ή με 0% λιπαρά. Και τα δύο αντιστοιχούν σε μία μονάδα.
Επίσης, για παράδειγμα, 1 πιάτο φασολάκια λαδερά με πατάτες, ισοδυναμούν με 2 μονάδες, αλλά και 5 πιάτα φασολάκια λαδερά με πατάτες ισοδυναμούν με δύο μονάδες.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
H συμβουλή της ειδικού
Πρόκειται προφανώς, για μια μη επιστημονικά τεκμηριωμένη διαιτολογική αντιμετώπιση απώλειας βάρους. Δεν υφίσταται καμία κατηγοριοποίηση των τροφών χρησιμοποιώντας «μονάδες» με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Επίσης παρατηρούνται αστοχίες όπως η κατηγοριοποίηση των τροφών χωρίς καμία λογική επιστημονική τεκμηρίωση καθώς επίσης και το γεγονός ότι η ποσότητα κατανάλωσης δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν. Στην απώλεια και διατήρηση βάρους είναι καταλυτικοί παράγοντες και η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της τροφής.
Δεν μπορούν επίσης να συνυπάρχουν στην ίδια θεωρία διατροφικής συμπεριφοράς οι όροι «δεν δίνουμε σημασία στην ποσότητα» και αντίθετα «πρέπει να υπάρχει μέτρο».
Στην επιστήμη της διαιτολογίας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχει η γενικευμένη κατηγοριοποίηση των τροφών με άλλα κριτήρια, επιστημονικά ορθά όπως είναι το είδος του τροφίμου (π.χ. φρούτα, λαχανικά, κρέας κ.λ.π.), η ποσότητα και η περιεκτικότητά του σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά (λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες). Τα τρόφιμα με αυτά τα κριτήρια αναφέρονται ως «ισοδύναμα»!
Για παράδειγμα, ένα ισοδύναμο φρούτου με 60 Kcal και 15 γρ υδατανθράκων αντιστοιχεί σε ένα μήλο μικρού μεγέθους ή 17 μικρές ρόγες σταφύλι. Αυτό αποσκοπεί στον πιο εύκολο και γρήγορο υπολογισμό της περιεκτικότητας των τροφών σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά με απώτερο σκοπό την εύστοχη σύνταξη του κατάλληλου διαιτολογίου.
Η σύνταξη ενός διαιτολογίου πρέπει να στηρίζεται στην εξιδανικευμένη διαιτολογική υποστήριξη κάτι που η δίαιτα των μονάδων αγνοεί. Επίσης, μια ορθή σύνταξη διαιτολογίου πρέπει να έχει ως γνώμονά της την ποικιλία τροφών αλλά και τον θερμιδικό προσδιορισμό αναλόγως την περίπτωση.
Τέλος, δεν υφίσταται χρονικός περιορισμός στην κατανάλωση των τροφών όπως «Όλα τα ροφήματα και όλα τα τρόφιμα που έχουν μονάδα, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός μιας ώρας», θεωρία που υποστηρίζει η δίαιτα των μονάδων.
*Από την Εύη Μίχου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Survivor 4: Η Ελένη Χαμπέρη αντικαθιστά την Μαριπόζα – Είναι και καλή φίλη του Ντάνου
Survivor 4: Πολλά τα λεφτά – Πόσα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής η Ανθή Σαλαγκούδη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr