Ο λόγος ως επί το πλείστον είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και για το πλήθος του κόσμου που καταναλώνει granola και αυτές οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος έχουν κατακλύσει τα παντοπωλεία και τις καφετέριες.
Αν και διατροφικά αποτελεί ένα πολύ διαφορετικό προϊόν από το αγελαδινό γάλα, τα γάλατα από καρπούς προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία που τα καθιστούν μια ελκυστική επιλογή.
Τα οφέλη
Αν και τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα δεν προσφέρουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων, διαθέτουν αφθονία θρεπτικών συστατικών. Τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σχεδόν καθολικά χαμηλότερες θερμίδες από το αγελαδινό γάλα και τα περισσότερα από αυτά έχουν τουλάχιστον το ίδιο (ή περισσότερο) ασβέστιο και βιταμίνη D.
Πολλά μη γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ακόμη και διαιτητικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που δεν θα βρείτε στο αγελαδινό γάλα. Είναι, επίσης, φυσικά vegan, και – αν δεν έχετε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς- είναι αρκετά φιλικά προς τον καταναλωτή.
Επιπλέον, για όσους θέλουν να μειώσουν τους υδατάνθρακες, τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν πληθώρα από υδατάνθρακες. Οι περισσότερες μάρκες περιέχουν μόνο 1 έως 2 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με 12 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι αγελαδινό γάλα.
Για χρήση σε κοινά τρόφιμα και συνταγές, τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν εντυπωσιακή ευελιξία. Στο σπίτι μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν με αναλογία ένα προς ένα στο αγελαδινό γάλα σε muffins, ψωμιά, πουτίγκες και σάλτσες, με μικρό αντίκτυπο στη γεύση.
Ποιο είναι το πιο υγιεινό φυτικό γάλα;
Με όλες αυτές τις πληροφορίες, ίσως να αναρωτιέστε ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα από ξηρούς καρπούς! Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης του κατά πόσο είναι υγιεινά τα τρόφιμα, και κάθε ένα από τα παραπάνω γάλατα από ξηρούς καρπούς ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Για το συνολικό προφίλ θρέψης, ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα κάσιους υπάρχουν στην κορυφή στη λίστα μας. Σε μια συσκευασία εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων, ένα φλιτζάνι από το καθένα περιέχει περίπου το 25 – 50% του ασβεστίου της ημέρας και το 25 % της ημερήσιας βιταμίνης D.
*Από την Κάτια Αννούση, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr