Ωστόσο, μετά την απώλεια ένα μεγάλο ποσοστό των αρχικά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων επανακτά το χαμένο βάρος. Σε αρκετές μελέτες εντοπίζονται διαιτητικές συμπεριφορές και συνήθειες που βοηθούν ή που δυσχεραίνουν τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Μια από αυτές τις διαιτητικές συνήθειες, που φαίνεται να σχετίζεται με τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας, είναι η πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών.
Επεξεργασμένα δημητριακά θεωρούνται το λευκό ψωμί, οι λευκές φρυγανιές, το λευκό παξιμάδι, τα λευκά μακαρόνια, το άσπρο ρύζι και δημητριακά που έχουν υποστεί επεξεργασία και αφαίρεση του φλοιού τους.
Ειδικότερα, φαίνεται πως τα άτομα που συνεχίζουν να διατηρούν την απώλεια βάρους καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα επεξεργασμένων δημητριακών.
Κατά την επεξεργασία τους αυξάνεται η θερμιδική πυκνότητα κατά > 10%, μειώνεται η ποσότητα των διαιτητικών ινών κατά 80% και μειώνεται η ποσότητα της διαιτητικής πρωτεΐνης κατά σχεδόν 30%.
Πολλές μελέτες έχουν κατατάξει τα επεξεργασμένα δημητριακά στη ίδια κατηγορία με τα γλυκά και τα επιδόρπια, υποδεικνύοντας πως η αυξημένη κατανάλωσή τους οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση βάρους και αύξηση της περιφέρειας της μέσης.
Επιπλέον ωφέλιμη είναι η κατανάλωση των μη επεξεργασμένων δημητριακών, όπως είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές ολικής, τα δημητριακά ολικής, τα μαύρα μακαρόνια , το αναποφλοίωτο ρύζι , το πλιγούρι/στάρι, τα cream crackers ολικής, τα παξιμάδια ολικής, το καλαμπόκι, το κουάκερ και άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά.
*Από την Νάντια Αναγνωστή, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr