Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Τελικά ο στιγμιαίος καφές κάνει κακό στο στομάχι; Όλη η αλήθεια

Newsroom eleftherostypos.gr

Έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την σωματική και πνευματική τόνωση, καθώς και με την παρέα και την κοινωνικοποίηση. Ο στιγμιαίος καφές, περνά από μία συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να φτάσει στο τελικό καθαρό προϊόν. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει συλλογή των καρπών, καβούρδισμα, άλεση, εκχύλιση και ξήρανση.

Ουσιαστικά γίνεται ένα διεξοδικό και διαδοχικό φιλτράρισμα όπου συγκρατείται το κατακάθι. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία του φιλτραρίσματος που ακολουθεί ο καταναλωτής στο σπίτι του για την προετοιμασία άλλων ειδών καφέ, για τον στιγμιαίο καφέ έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, υπάρχει και η φάση της αφυδάτωσης του καβουρδισμένου καφέ πριν συσκευαστεί και τελικά φτάσει στην κούπα του καταναλωτή όπου ξαναφτιάχνεται με προσθήκη νερού.

Πολλές φορές ο στιγμιαίος καφές έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αποδειχθεί γιατί σύμφωνα με έρευνες, η γαστρική κινητικότητα ή η δυσπεψία δεν έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση καφέ σε υγιή πληθυσμό, ενώ σε άτομα με δυσπεπτικά προβλήματα, η κατανάλωση του πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ανυπόστατοι διατροφικοί αποκλεισμοί.

Κάποια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη είναι αυτή που τον κάνει βαρύ και επιδρά στο στομάχι. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ποικίλει αναλόγως με τον τύπο του καφέ, την μέθοδο επεξεργασίας του και την προέλευσή του.

Έτσι, αν για παράδειγμα καταναλώσουμε ίδια ποσότητα στιγμιαίου καφέ και ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου, στη πρώτη περίπτωση θα λάβουμε περίπου 25-30% λιγότερη καφεΐνη από τη δεύτερη, καθώς ο στιγμιαίος καφές είναι από τους πιο ελαφρύς σε συγκέντρωση καφεΐνης.

*Aπό την Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Απίστευτο περιστατικό στη Λιθουανία: Γιατροί βρήκαν ένα κιλό βίδες και καρφιά σε στομάχι ασθενούς

Τα «βαθύτερα» αίτια της ακατάσχετης πείνας

Leonidas Kallidonis

Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Μανίκι για μόνιμη απώλεια βάρους

Leonidas Kallidonis

Μην αφήνετε τη δυσπεψία να γίνει χρόνιο πρόβλημα

Leonidas Kallidonis

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί επικίνδυνο στιγμιαίο καφέ σε φακελάκια