Εμπειρογνώμονες από το Duke NUS Medical School της Σιγκαπούρης εξηγούν ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλότερη περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο σε κρέας, κοτόπουλο και ψάρι και απορροφάται εύκολα από το σώμα.
Αναλύοντας ένα πιάτο πλούσιο σε κόκκινο κρέας
Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη σε 11.000 άτομα έδειξε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και πουλερικών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί σε άλλες έρευνες και με τον κίνδυνο καρκίνου.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 23% αύξηση του κινδύνου για διαβήτη και όσοι κατανάλωναν περισσότερα πουλερικά είχαν 15% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.
Στον αντίποδα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών δεν σχετίζεται με κίνδυνο διαβήτη.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά μειώθηκε μετά την αντικατάστασή τους με ψάρια και οστρακοειδή στη διατροφή των συμμετεχόντων.
Τι ανέφεραν οι ερευνητές
Ο καθηγητής Koh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να εξαλείψετε το κρέας από τη διατροφή σας εντελώς. Αρκεί να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη, ειδικά για το κόκκινο κρέας. Να επιλέγετε το στήθος κοτόπουλου και τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φυτικά πρωτεϊνικά και γαλακτοκομικά προϊόντα για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη».