Συνδυάζουμε τα πικάντικα τρόφιμα με πρωτεΐνες. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολισμού μας, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η καυτερή πιπεριά. Ωστόσο, η δράση αυτών των πικάντικων τροφών πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζονται με εκείνα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (αβγά, πουλερικά, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρι, θαλασσινά), μιας και αυξάνουν ταυτόχρονα τόσο τις καύσεις του οργανισμού όσο και τον κορεσμό, δηλαδή χορταίνουμε ευκολότερα. Μάλιστα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αύξησαν το ποσοστό της πρωτεΐνης στη διατροφή τους έκαψαν αρκετές επιπλέον θερμίδες την ημέρα φτάνοντας στο σημείο να χάσουν ετησίως 4 κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν έκαναν τον αντίστοιχο συνδυασμό. Ετσι, αν δεν έχουμε πρόβλημα με το στομάχι μας, σερβίρουμε άφοβα μια πικάντικη σάλτσα πάνω από το αγαπημένο μας ψάρι ή ρίχνουμε άφθονο πιπέρι στο ψητό κοτόπουλο!
Συνδυάζουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (φρούτα) με εκείνα που περιέχουν καλά λιπαρά (ξηροί καρποί). Εχετε παρατηρήσει ότι, αν τρώτε μεμονωμένα κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, σας δίνει την εντύπωση ότι είστε πιο γρήγορα ξανά πεινασμένοι; Αυτό συμβαίνει γιατί η διάσπαση των υδατανθράκων γίνεται πολύ γρήγορα, αδυνατώντας έτσι να μας κρατήσουν πλήρεις για πολλές ώρες. Ωστόσο, δίνουν στον οργανισμό το κύριο καύσιμό του (γλυκόζη). Από την άλλη, τα τρόφιμα με τα καλά λιπαρά πέπτονται πιο αργά, με αποτέλεσμα να προκαλούν καλύτερο αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας μας να τρώμε λιγότερο συνολικά μέσα στη μέρα. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε για σνακ τρόφιμα όπως τα καρύδια έμειναν χορτάτοι για 90 λεπτά περισσότερα από εκείνους που έτρωγαν σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το κέικ. Μάλιστα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν δίαιτα και τρώνε τακτικά υγιεινά λίπη, όπως ξηρούς καρπούς, χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα θερμίδων χωρίς να περιλαμβάνουν καρύδια. Ετσι, την επόμενη φορά που θα θέλουμε να φάμε φρούτο συνδυάζουμε με 30 γραμμ. καρύδια.
Συνδυάζουμε μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με νερό. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, καστανό ρύζι) βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας και επιπλέον στην αίσθηση πληρότητας. Ωστόσο, αν δεν πίνουμε άφθονο νερό με τα τρόφιμα που είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες, μπορεί να οδηγηθούμε σε γαστρεντερικά προβλήματα. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που θα πρέπει να πίνουμε νερό μαζί με το φαγητό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μένουν στο πεπτικό μας σύστημα περισσότερο απ’ ό,τι τα τρόφιμα χωρίς ίνες και, έτσι, όταν προσθέτουμε νερό, μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι με λιγότερο φαγητό. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι το πόσιμο νερό πριν από τα γεύματα μπορεί να περιορίσει την όρεξή μας. Ετσι, την επόμενη φορά που θα φάμε φρούτο ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή μετά τη σαλάτα ή τα όσπρια, πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
Tips που μας αδυνατίζουν και δεν τα ξέρουμε
Συνδυάζουμε λαχανικά με… τα πάντα. Δεδομένου ότι τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους. Αν συμπληρώσουμε το μισό πιάτο μας με λαχανικά σε κάθε γεύμα, αυτόματα θα προσλάβουμε λιγότερα λιπαρά απ’ ό,τι αν τρώγαμε ένα φαγητό χωρίς σαλάτα. Οχι μόνο αυτό, αλλά τα λαχανικά χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν απ’ ό,τι τα περισσότερα άλλα τρόφιμα, δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου και με αυτόν τον τρόπο μάς χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.
Αντικαθιστούμε τη σάλτσα μας με τα ελληνικά γιαούρτια. Το ελληνικό γιαούρτι έχει το ίδιο πάχος και κρεμώδη συνοχή των διαφόρων σαλτσών. Δύο κουταλιές της σούπας άπαχο ελληνικό γιαούρτι έχουν μόνο 24 θερμίδες και ελάχιστο λίπος, σε σύγκριση με 50 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους που περιέχονται στην κρέμα γάλακτος και 200 θερμίδες με 23 γραμμάρια λίπους από το βούτυρο.
Τρώμε σαλάτες μαζί με χυμό λεμονιού, ο οποίος δεν περιέχει λιπαρά και θερμίδες, ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, που προστατεύει από την οξείδωση τις βιταμίνες των λαχανικών.
10 έξυπνα tips που μας αδυνατίζουν και δεν τα ξέρουμε
Αντικαταστούμε τις τηγανητές πατάτες βουτηγμένες σε κάποια λιπαρή σος με ψητές πατάτες μόνο με ελαιόλαδο και ρίγανη. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε 80% λιγότερες θερμίδες και 3-5 λιγότερα γραμμάρια λίπους. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά tips…
Πίνουμε νερό πριν από κάθε γεύμα. Η λήψη αρκετού νερού βελτιώνει την πέψη, βοηθά στο να αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι. Μια πρώτη προσπάθεια για να βάλουμε το νερό στο πρόγραμμά μας είναι να τοποθετήσουμε ένα γεμάτο ποτήρι νερό στο κομοδίνο μας κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο, ώστε το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε με την αφύπνισή μας να είναι να πιούμε το ποτήρι αυτό.
Να συμπεριλάβουμε την πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Για να μάθουμε πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης έχουμε θέσει ως στόχο για κάθε μέρα, απλώς διαιρούμε το βάρος μας στο μισό. Αν ζυγίζουμε 150 κιλά, τότε χρειαζόμαστε 75 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας.
10 έξυπνα tips που μας αδυνατίζουν και δεν τα ξέρουμε
Ενας ακόμη πολύ καλός συνδυασμός-σύμμαχος στο αδυνάτισμα είναι τα γαλακτοκομικά με δημητριακά και κανέλα. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση). Ταυτόχρονα με την κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν φυτικές ίνες προκαλείται μεγαλύτερος και παρατεταμένος κορεσμός. Μία ακόμα ιδιότητα των φυτικών ινών είναι ότι καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και, κυρίως, της γλυκόζης. Ετσι, ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνεται η επιθυμία μας για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στη μείωση λίπους μέσω του μηχανισμού παρεμπόδισης λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ενζύμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κανέλα, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.
Τα δέκα αυτά τα tips θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας βοηθήσουν…
Ειδήσεις σήμερα
Σούπα βελουτέ κάστανο – Θα ξετρελαθούν οι καλεσμένοι στο γιορτινό τραπέζι
Maestro: Αυτό είναι το φινάλε της σειράς -Τι ώρα θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο
3 φορέματα κάτω από 30 ευρώ για να είσαι πρωταγωνίστρια τις γιορτές
Τηλεθέαση: Σοκ τα νούμερα του Survivor – Τι έκανε το Maestro