Ελεύθερος Τύπος
CinemaTV

Τι είδε ο συγγραφέας στο Νetflix – Ο Γρηγόρης Αζαριάδης επιλέγει σειρές για εσάς

Τι είδε ο συγγραφέας στο Νetflix - Ο Γρηγόρης Αζαριάδης επιλέγει ταινίες για εσάς

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Γρηγόρης Αζαριάδης είναι αστυνομικός συγγραφέας. Βιβλία του που έχουν εκδοθεί είναι οι «Παλιοί λογαριασμοί» (2012), «Η τελευταία παράσταση της Μαρίνας Φιλίππου» (2013) και «Το μοτίβο του δολοφόνου» (2015) και τα τρία από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη και ο «Σκοτεινός λαβύρινθος» (2018) από το Μεταίχμιο. Παρακάτω ακολουθούν οι προτάσεις του για σειρές που ξεχωρίζουν στο Netflix.

 «FAUDA» (NETFLIX, Σεζόν 3, επεισόδια 12 η κάθε μία)

Τρεις χορταστικοί κύκλοι, γεμάτη περιπέτεια και δράση, που περιγράφουν με ρεαλιστικά έως και ζοφερά χρώματα την ωμή πραγματικότητα στα κατεχόμενα εδάφη και την ανελέητη μάχη ανάμεσα στις ομάδες κομάντο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και τις αραβικές επαναστατικές δυνάμεις. Ο Ντορόν και η αφοσιωμένη ομάδα κομάντο, υπό την ηγεσία του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Γκάμπι Αγιούμπ, αποδύονται σε ένα αδυσώπητο αγώνα με στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση όλων των Αράβων μαχητών, που απειλούν με επιθέσεις τη χώρα τους. Εντοπίζουν τους στόχους με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικά μέσων και σχεδιάζουν τη σύλληψη ή και δολοφονία τους. Αλλά ουσιαστικά μιλάμε για ένα αγώνα χωρίς τέλος, καθώς τη θέση κάθε δολοφονημένου Αραβα, που σκοτώνεται ως «σαχίντ» (μάρτυρας του Αλλάχ), αμέσως θα πάρει ο επόμενος, που συνήθως είναι πολύ πιο σκληρός από τον προκάτοχό του.

Ο ρυθμός καταιγιστικός, οι σκηνές δράσης, εκπληκτικά ρεαλιστικές, σε αναγκάζουν να μένεις καρφωμένος στην οθόνη μέχρι το τέλος, η ατμόσφαιρα του πολέμου και του θανάτου απλώνεται ασφυκτικό δίχτυ πάνω από τους πρωταγωνιστές και η αναπαράσταση της εφιαλτικής καθημερινότητας των κατεχομένων σου σφίγγει την καρδιά. Πολύ πειστική σκιαγράφηση χαρακτήρων και της συντροφικότητας που δημιουργείται μέσα στις ομάδες, που αντιμετωπίζουν κατάφατσα τον θάνατο σε κάθε αποστολή, αλλά παράλληλα και της εξωφρενικής αφοσίωσης των Αράβων στον αγώνα για ελευθερία, εκεί όπου ο θάνατος ως «σαχίντ» αποτελεί τον ανώτατο σκοπό.

Αν ξεπεράσεις τη διακριτική προπαγάνδα της ισραηλινής πλευράς, θα παρακολουθήσεις μία δυνατή περιπέτεια με πολλές σκηνές δράσης και εναλλαγές συναισθημάτων. Η σκηνοθεσία υπηρετεί άψογα το σενάριο και τονίζει τελικά τη φρίκη και τις απώλειες και από τις δύο πλευρές. Πολύ δυνατές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς, ιδιαίτερα ο Λίορ Ραζ δίνει ένα εξαιρετικό πορτρέτο ως Ντορόν.

Σκηνοθεσία των Rotem Shamir και Assaf Bernstein. Παίζουν οι Lior Raz, Hisham Sulliman, Shadi Ma’ari, Laëtitia Eïdo, Tzachi Halevy, Yuval Segal, Neta Gerti, Tomer Kapon, Itzik Cohen, Rona-Li Shimon κ.λπ.

«THE MIRE» (NETFLIX, Σεζόν 1, επεισόδια 5)

Σε μια μικρή πολωνική πόλη, στην ταραγμένη από πολιτική και κοινωνική πλευρά δεκαετία του ’80, ανακαλύπτονται πτώματα μιας νεαρής πόρνης και ενός ηγέτη της τοπικής κομμουνιστικής οργάνωσης, του οποίου το μέλλον προβλεπόταν λαμπρό. Σχεδόν ταυτόχρονα ένα «ιδιαίτερο» ζευγάρι εφήβων αυτοκτονεί. Ο έμπειρος, κουρασμένος και κυνικός μεσήλικας δημοσιογράφος Βίτολντ Βάνιτς, που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα, αναλαμβάνει να καλύψει την υπόθεση. Αντιλαμβανόμενος τις κομματικές πιέσεις, κατανοεί ότι όλα οδηγούν στη συγκάλυψη της ιστορίας. Στο σημείο αυτό όμως θα παρέμβει ο Πιότρ Ζαρτζίσκι, νεαρός και φιλόδοξος δημοσιογράφος, που έχει αποσταλεί στην πόλη με τη μεσολάβηση του πατέρα του, ισχυρού στελέχους του κόμματος. Κι αυτός είναι που, παραβαίνοντας την επίσημη γραμμή, θα οδηγηθεί στην εξιχνίαση του μυστηρίου. Υποδειγματικό αστυνομικοκοινωνικό νουάρ, με σκοτεινή ατμόσφαιρα και εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής της παντοδυναμίας του γραφειοκρατικού σοσιαλισμού, ωραία πλοκή, πολλές ανατροπές και πειστική σκιαγράφηση χαρακτήρων, ειδικά η σχέση του βετεράνου, κυνικού Βάνιτς με τον φιλόδοξο και αντισυμβατικό νεαρό Ζαρτζίσκι (δυνατές ερμηνείες από Andrzej Seweryn και Dawid Ogrodnik αντίστοιχα).

Σκηνοθεσία Jan Holoubek και Michal Marczak. Παίζουν οι Dawid Ogrodnik, Andrzej Seweryn, Zofia Wichlacz, Magdalena Walach, Agnieszka Zulewska, Zbigniew Walerys, Piotr Fronczewski, Ireneusz Czop, Jacek Beler, Dariusz Chojnacki, Nel Kaczmarek, Zdzislaw Wardejn, Ewelina Starejki κ.λπ.

«DARK» (NETFLIX, Σεζόν 2, επεισόδια 10 και 8 αντίστοιχα)

Το σκηνικό τοποθετείται στη γερμανική κωμόπολη Βίντεν και όλα ξεκινούν με την εξαφάνιση ενός εντεκάχρονου αγοριού, η οποία δεν είναι η πρώτη στη μικρή αυτή κοινωνία. Κι όσο η πλοκή εξελίσσεται, φαίνεται ότι σημασία δεν έχει το ποιος ή το τι, αλλά το πότε. Μια «σκουληκότρυπα» κάτω από το τοπικό εργοστάσιο με τον πυρηνικό αντιδραστήρα αποτελεί την πύλη μεταφοράς στον χρόνο σε εποχές που διαφέρουν χρονικά 33 έτη η μία από την άλλη. Και τέσσερις οικογένειες, με τα κρυμμένα μυστικά τους, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, εμπλέκονται σε μια σκοτεινή, γκροτέσκα ατμόσφαιρα, εκεί όπου η φαντασία μεταλλάσσεται σε πραγματικότητα… Ή και αντίστροφα.

Καθηλωτική πλοκή, γρήγορος ρυθμός, ταχύτατες εναλλαγές σκηνών, αλλά και εποχών, σκοτεινή, απειλητική ατμόσφαιρα και ένοχα μυστικά, διαπροσωπικές σχέσεις που ταλανίζονται από τα κρυμμένα, ένοχα μυστικά. Ολα αυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα «κινούμενης άμμου», εκεί όπου τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται κι όλα αλλάζουν δραματικά γρήγορα.

Εμπνευσμένη σκηνοθεσία από τον Baran bo Odar, που έχει την ευθύνη όλων των επεισοδίων και καταφέρνει να δημιουργήσει μια σκοτεινή, απειλητική ατμόσφαιρα που απογειώνει την πλοκή και ανατρέπει συνεχώς τα δεδομένα, γκρεμίζοντας τα στερεότυπα των συνηθισμένων σειρών. Εξαιρετικό καστ, υποδειγματικές ερμηνείες. Ιδιαίτερα ο νεαρός Louis Hofmann, για τον οποίο το μέλλον προβλέπεται λαμπρό.

Παίζουν οι Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Maja Schöne, Karoline Eichhorn, Sebastian Rudolph, Anatole Taubman, Mark Waschke, Stephan Kampwirth, Anne Ratte-Polle, Andreas Pietschmann, Lisa Vicari κ.λπ.

«BITTER DAISIES» (NETFLIX, Σεζόν 1, επεισόδια 6)

Η Ρόζα Βάργκας, μια νεοφώτιστη αστυνόμος της ισπανικής πολιτοφυλακής, φτάνει στη μικρή κωμόπολη της Γαλικίας Μούριας, εκεί όπου την περιμένει η πρώτη υπόθεση της καριέρας της. Πρόκειται για την εξαφάνιση της Μάρτα Λαμπράντα, μιας νεαρής κοπέλας που χάθηκε κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες.

H Βάργκας ξεκινάει άμεσα τις προσπάθειες εύρεσης της Marta με τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας. Η έρευνα θα αποκαλύψει την ύπαρξη ενός serial killer, καθώς ανακαλύπτουν και άλλα 11 πτώματα στη γύρω περιοχή. Η Marta δεν είναι μέσα σε αυτά, καθώς είναι πτώματα διαφορετικής χρονικής στιγμής.

Στην πορεία της έρευνας, η Βάργκας θα βουλιάξει σ’ ένα απειλητικό πέλαγος, που κρύβει τα σκοτεινά και ένοχα μυστικά των κατοίκων της μικρής κωμόπολης και θα ανακαλύψει μια σειρά εγκλημάτων, που μένουν θαμμένα, κρυφά κι ανομολόγητα, καθώς αφορούν ευυπόληπτους πολίτες της Μούριας, εκεί όπου «όλα είναι φυσιολογικά και τίποτε παράξενο δεν έχει συμβεί ποτέ». Παράλληλα, η ευάλωτη αστυνόμος θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη και με το δικό της σκοτεινό παρελθόν. Ο λόγος είναι πως στην περιοχή σκοτώθηκε η αδερφή της Μαργκαρίτα, χωρίς ποτέ να βρεθεί ούτε το πτώμα της αλλά ούτε και ο ένοχος. Δυστυχώς όμως μέσα στα πτώματα που βρέθηκαν δεν ήταν και της αδερφής της, οπότε το μυστήριο παραμένει βασανιστικό.

Τα δυνατά σημεία της σειράς είναι η ευφυής και πολυσύνθετη πλοκή κι ακόμη περισσότερο η δημιουργία μιας υποβλητικής ατμόσφαιρας, που αναδεικνύει πολύ πειστικά τη σκοτεινή πλευρά της πόλης και των ένοχων μυστικών, που καθορίζουν τη ζωή των κατοίκων. Υποδειγματική σκηνοθεσία του Miguel Conde, πιστή στην παράδοση των σύγχρονων ισπανικών σειρών και εντυπωσιακές ερμηνείες, με κυρίαρχη τη μυστηριώδη Μαρία Μέρα στον ρόλο της αστυνόμου Βάργκας.

Παίζουν οι Maria Mera, Nerea Barros, Miguel Insua, Ricardo de Barreiro, Toni Salgado κ.λπ.

 5 «BORDERLINER» (NETFLIX, Σεζόν 1, επεισόδια 8)

Ο Νορβηγός αστυνόμος Νικολάι Αντρεάσεν αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της δολοφονίας μιας μυστικής πράκτορα και καταλήγει να εντοπίσει ως δολοφόνο τον Σβεν Λίντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας. Ομως ο Λίντμπεργκ απολαμβάνει της γενικής εκτίμησης και του σεβασμού, όντας μέντορας πολλών αστυνομικών στο τμήμα του. Σαν αποτέλεσμα, ο Νικολάι θα αναγκαστεί να πάρει υποχρεωτική άδεια και θα πάει να μείνει προσωρινά στην επαρχία, στον αδερφό του Λαρς, που μεγαλώνει μόνος τα παιδιά του.

Εκεί θα εμπλακεί σε μία νέα υπόθεση δολοφονίας ενός κατοίκου της περιοχής. Και στη διάρκεια των ερευνών, ανακαλύπτοντας την ενοχή ενός μέλους της οικογενείας του, θα αντιμετωπίσει τις υποψίες της συνεργάτιδάς του Ανίκεν και θα εγκλωβιστεί σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης.

Κλασικό σκανδιναβικό αστυνομικοκοινωνικό νουάρ με γρήγορο ρυθμό, αιχμηρό μοντάζ, σασπένς και πολλές ανατροπές. Πρωτότυπη και σύνθετη πλοκή, τολμηρό σενάριο, σκοτεινή ατμόσφαιρα και πολύ ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση χαρακτήρων. Δυνατές ερμηνείες από τις οποίες ξεχωρίζει ο Τομπίας Σάντελμαν, στον ρόλο του αστυνόμου με τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σκηνοθεσία των Gunnar Vikene, Bard Fjulsrud και Rune Renstad Langre.

Παίζουν οι Tobias Santelmann, Ellen Dorrit Petersen, Benjamin Helstad, Eivind Sander, Bjørn Skagestad, Thelma Farnes Ottersen κ.λπ.

«WHERE THE HEROES FLY» (NETFLIX, Σεζόν 1, επεισόδια 10)

Τέσσερις βετεράνοι κομάντο, μέλη μιας ομάδας που πολέμησε στον πόλεμο στον Λίβανο το 2006, συναντιούνται ξανά για να αναλάβουν μία αποστολή διάσωσης στην Κολομβία. Σκοπός τους να εντοπίσουν και να φέρουν πίσω στο Ισραήλ τον μεγάλο έρωτα ενός εξ αυτών, τη γυναίκα που θεωρούσαν ότι είχε σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα. Εξαιρετική σειρά, με εμπνευσμένη σκηνοθεσία από τον Omri Givon, δυνατή πλοκή, ρυθμό και σασπένς, ανατροπές και έντονα συναισθηματικά ιντερλούδια, που αποφορτίζουν την εναλλαγή των σκηνών δράσης. Πολύ καλές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον πρωταγωνιστή Τόμερ Καπόν.

Παίζουν οι Tomer Kapon, Ninet Tayeb, Michael Aloni, Nadav Netz, Moshe Ashkenazi κ.λπ.

«DUBLIN MURDERS» (COSMOTE, Σεζόν 1, επεισόδια 8)

Ο ντετέκτιβ της αστυνομίας του Δουβλίνου Ρομπ Ράιλι με τη συνεργάτιδά του Κάσι Μάντοξ αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού, το πτώμα του οποίου ανακαλύφθηκε σ’ ένα δάσος, στα περίχωρα της πόλης.

Οσο οι έρευνες προχωρούν, φαίνεται ότι η υπόθεση έχει πολλές αναλογίες με την προ εικοσαετίας εξαφάνιση τριών μικρών αγοριών, στο ίδιο ακριβώς δάσος. Μια υπόθεση με τραγικές συνέπειες, καθώς μόνο ένα από τα τρία αυτά αγόρια βρέθηκε ζωντανό και χωρίς να μπορεί να ανασύρει οποιαδήποτε λεπτομέρεια από τη μνήμη του.

Ο Ράιλι κι η Μάντοξ συνθέτουν ένα εκρηκτικό δίδυμο, από τα πιο «ιδιαίτερα» που έχουν παρουσιαστεί σε τηλεοπτική σειρά. Τα προσωπικά τους μυστικά εφιαλτικά, οι κρυφοί δαίμονες που απειλούν να τους κατασπαράξουν πραγματικά εντυπωσιακοί. Και μέσα σ’ αυτό το διεστραμμένο κλίμα, οι προσπάθειες να εξιχνιάσουν την υπόθεση θυμίζουν ηράκλειο άθλο.

Εξαιρετική σκηνοθεσία από τους Saul Dibb, John Hayes και Rebecca Gatward στα γνώριμα ποιοτικά επίπεδα μεγάλων βρετανικών τηλεοπτικών σειρών. Απόλυτα υποβλητική, σκοτεινή ατμόσφαιρα και μία υποδειγματική πλοκή… Πολύπλοκη και με πραγματικά εντυπωσιακές ανατροπές με αποκορύφωμα το φινάλε. Υψηλού επιπέδου ερμηνείες, ιδιαίτερα από το γοητευτικό ζευγάρι των πρωταγωνιστών Κίλιαν Σκοτ και Σάρα Γκριν. Παίζουν οι Killian Scott, Sarah Greene, Tom Vaughan-Lawlor, Moe Dunford, Sam Keeley, Antonio Aakeel κ.λπ.

08 Διαφορετικό με… διαφορά

«THE VIETNAM WAR» (NETFLIX, Σεζόν 1, επεισόδια 10)

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες Ken Burns και Lynn Novick χρειάστηκαν δέκα χρόνια γυρισμάτων για την ολοκλήρωση μιας μνημειώδους σειράς με το καυτό θέμα του πολέμου στο Βιετνάμ. Για να αποδώσουν όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσαν τη σειρά, απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν συνεντεύξεις από διάσημες προσωπικότητες, που σημάδεψαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τη συγκεκριμένη εποχή, όπως για παράδειγμα ο John Kerry, ο John Mc Kain, ο Henry Kissinger και η Jane Fonda. Αντίθετα, έδωσαν βήμα σε 79 «ανώνυμους» μάρτυρες, στρατιωτικούς, πολίτες και δημοσιογράφους από την πλευρά των ΗΠΑ, του Βόρειου Βιετνάμ και του Νότιου Βιετνάμ. Αποτέλεσμα; Μια συγκλονιστική αναπαράσταση του εφιαλτικού πολέμου με τους 60.000 Αμερικανούς νεκρούς και πάνω από 1.000.000 Βορειοβιετναμέζους (στοιχεία από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς το Βόρειο Βιετνάμ δεν ανέφερε ποτέ τις δικές του απώλειες).

Με μεγάλες προσπάθειες να τηρήσουν την αρχή της αντικειμενικότητας, οι παραγωγοί και σκηνοθέτες δίνουν απόλυτα ρεαλιστικά, σκληρά έως ωμά, πολλές φορές, την εικόνα ενός πολέμου που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Από τα ψέματα και τη διαπλοκή των αμερικανικών κυβερνήσεων, από τον Κένεντι και τον Τζόνσον μέχρι τον Νίξον, μέχρι τις σκοτεινές τακτικές των ηγετών του Βόρειου Βιετνάμ, ειδικά μετά τον παραμερισμό του Χο Τσι Μινχ, αλλά και την απίστευτη διαφθορά του καθεστώτος της Σαϊγκόν.

Μία μοναδική σειρά για θεατές με γερό στομάχι, καθώς πέρα από την παρέλαση των πτωμάτων των στρατιωτών, υπάρχουν κι οι φρικιαστικές δολοφονίες πλήθους αμάχων (όρα τη σφαγή του Μάι Λάι).

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μίκαελ Σουμάχερ: Συγκλονιστική αποκάλυψη από τη γυναίκα του – Τι της είχε πει λίγο πριν το ατύχημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

La Casa de Papel: Επέστρεψε στο Netflix – Στις οθόνες μας ο 5ος και πιο συναρπαστικός κύκλος

Λάμπρος Κατσαρός

Μίκαελ Σουμάχερ: Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ του Netflix

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Netflix: Τέλη Οκτωβρίου, η πρεμιέρα της σειράς για τον Colin Kaepernick

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Netflix «The Crown»: Ποιες θα είναι οι αλλαγές-ανατροπές στην πέμπτη σεζόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το Netflix γυρνάει… όλη την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Netflix – La Casa De Papel: Πότε έρχεται η 5η σεζόν – Δείτε το trailer

La Casa de Papel: Δείτε το teaser της πέμπτης και τελευταίας σεζόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

H υπερπαραγωγή του Netflix στο Πόρτο Χέλι και οι κλεισμένοι στις βίλες τους Ντάνιελ Κρεγκ και Έντουαρντ Νόρτον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom