Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι 33 λέξεις του κ. Σπίρτζη

Newsroom eleftherostypos.gr

ΚΙ ΕΚΕΙ που λες «το τερμάτισαν, δεν έχει πιο κάτω», έρχεται ο κ. Σπίρτζης. Πασοκογενές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του Α. Τσίπρα. Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία της 32χρονης γυναίκας στη Ρόδο, έγραψε ουσιαστικά ότι γι’ αυτή την αποτρόπαιη δολοφονία… φταίει η… πολιτική Μητσοτάκη!

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

«Μια ακόμα γυναίκα σκοτώθηκε… αφήνοντας την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει τις ψυχές των συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα. Πόσες ακόμα πρέπει να θυσιαστούν για να αντιληφθούν ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να αλλάξει;», έγραψε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σπίρτζης χρειάστηκε μόλις 33 λέξεις για να κάνει ένα νοητικό άλμα στο κενό και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω, συνδέοντας τη δολοφονία μιας γυναίκας από έναν εγωπαθή και ζηλόφθονο εγκληματία με την… «πολιτική Μητσοτάκη», η οποία προφανώς φταίει «διά πάσαν νόσον και πάσαν…».

Με μόλις 33 λέξεις συμπύκνωσε και αποτύπωσε μια διαυγή αλλά ανατριχιαστικά λαϊκιστική «άποψη», προφανώς στο βωμό του τυφλού αντιπολιτευτικού μένους, το οποίο οδηγεί συχνά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα προκαλέσει περισσότερο την ήδη βασανισμένη κοινή λογική.

Και ήταν τόσο σαφής, αλλά και προκλητικός, ώστε ώθησε την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Καββαδία να εκραγεί και να του απαντήσει και ως γυναίκα και ως αριστερή. «Οχι στην πλάτη μας, όχι στο όνομά μας! Η χονδροειδέστερη απόπειρα εργαλειοποίησης μιας ακόμα γυναικοκτονίας μάς προσβάλλει βαθύτατα! Και ως γυναίκες και ως αριστερές», έγραψε, προσθέτοντας ένα δηλητηριώδες υστερόγραφο: «Σοβαρά τώρα; Αυτόν τον τρόπο αντιπολίτευσης επιλέγουμε;».

Ο κ. Σπίρτζης, ενώ ήταν σαφής ως προς την πρόθεσή του να εργαλειοποιήσει μια αποτρόπαιη δολοφονία (η Δώρα, κύριε Σπίρτζη, δολοφονήθηκε, δεν «σκοτώθηκε») και να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, δεν ήταν απολύτως σαφής πώς ακριβώς φταίει η «πολιτική Μητσοτάκη» για τη στυγερή δολοφονία. Δεν υπάρχει άραγε, ως ώφειλε (;), σύμφωνα με τη σκέψη του, ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε γυναίκα να τη φυλάει νυχθημερόν μέσα κι έξω από το σπίτι της; Δεν έχουν περάσει ψυχομετρικά τεστ, όπως έπρεπε, κατά την ίδια επιπόλαιη πολιτική σκέψη, όλοι οι άνδρες – εν δυνάμει ψυχάκηδες πριν συνάψουν ερωτική σχέση με μια γυναίκα; Δεν έχουν φροντίσει οι «υπηρεσίες» ώστε να έχουν εντοπιστεί -και να έχουν τεθεί σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό- όλοι όσοι είναι υποψήφιοι δολοφόνοι γυναικών;

Η ΣΦΟΔΡΗ κριτική που δέχθηκε και εξ οικείων τον υποχρέωσε σε μια δεύτερη ανακοίνωση. Και μόνο το γεγονός ότι στη δεύτερη ανακοίνωσή του χρειάστηκε 711 λέξεις για να «εξηγήσει» τις αρχικές 33 λέξεις του, ίσως τα λέει όλα. Δεν λέει όμως ότι αυτές οι 711 λέξεις ήταν ένα ακόμα πολιτικό παραλήρημα. Ενας πολιτικός αχταρμάς με την παράθεση σχετικών και άσχετων «στοιχείων» (προσλήψεις αστυνομικών, ειδικών φρουρών, νέες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. – ΔΙ.ΑΣ., Δρόμος κ.λπ.-αποσπάσεις αστυνομικών από Α.Τ., μισθούς αστυνομικών κ.λπ.). Δεν κατάφερε όμως να δικαιολογήσει την αρχική «παρέμβασή» του. Αν το κατάφερνε, άλλωστε, θα ήταν σαν να είχε καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο. Και, ως γνωστόν, αυτό παραμένει ένα άλυτο ζήτημα σε βάθος αιώνων και παρά τις προσπάθειες σπουδαίων μαθηματικών. Με ένα διαρκές μπέρδεμα «μήλων», «πορτοκαλιών» και «καρυδιών» προσπαθούσε να βγάλει ομοιογενές «πολιτικό άθροισμα». Αδύνατον όμως κι αυτό. Εκατομμύρια μπακάληδες και μανάβηδες ανά τους αιώνες δεν μπόρεσαν να ζυγίσουν μαζί και να βγάλουν τιμή…

ΤΙ απέμεινε στον δυστυχή κ. Σπίρτζη; Ως γνήσιος «δημοκράτης-αντιδεξιός», να χτυπήσει την κυβέρνηση και τους «αυτόκλητους υπερασπιστές της». Δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας που κατάλαβε την εμπαθή πολιτική ασυναρτησία των 33 λέξεων. Κι όμως, ο κ. Σπίρτζης είχε λύση. Μπορούσε να πει «συγγνώμη, λάθος, υπήρξα υπερβολικός». Και μετά να ασκήσει την όποια κριτική του στην πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά δεν το έκανε. Κι έτσι έγινε ακόμα μια «χάντρα στο κομπολόι» με τις καθημερινές πολιτικές αστοχίες -για «γκάφες» μιλούν κάποιοι στην Κουμουνδούρου- του ΣΥΡΙΖΑ.

ΙΔΙΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητα (Pulse για τον ΣΚΑΪ και MRB για το STAR), παρά τις επιμέρους διαφορές τους, καταλήγουν στο ίδιο σαφές συμπέρασμα: Παρά τις πυρκαγιές, τη νέα έξαρση της πανδημίας και την υπόθεση Αποστολάκη, δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικού τοπίου. Η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά στο +10% και ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται μακράν μπροστά από την Α. Τσίπρα και στη δημοφιλία και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Αρα; Δεν έγινε τίποτα; Εγινε και παράγινε.

Η κυβέρνηση υπέστη μια αρκετά σημαντική φθορά, κυρίως εξαιτίας των πυρκαγιών και του «ναυάρχου που έκανε πίσω», αλλά ο Κ. Μητσοτάκης, παίρνοντας «επάνω του» το παιχνίδι στη ΔΕΘ, κατάφερε να ρεφάρει σημαντικό μέρος αυτής της φθοράς. Την ίδια περίοδο ο Α. Τσίπρας ήταν «ωσεί παρών».

Παρά τις κραυγές, δεν επωφελήθηκε σχεδόν καθόλου από τη φθορά της κυβέρνησης, και το μόνο που πέτυχε στη ΔΕΘ ήταν να αυξήσει λίγο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ελ Πάσο»-ροντέο στον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε την εμφάνιση του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν έχει μετρηθεί επαρκώς σε αυτές τις δύο μετρήσεις.

Προφανώς δεν πρέπει να του έχουν κάνει και ιδιαίτερα καλό και ειδικά στον τομέα που καταγράφηκαν τα όποια κέρδη: Η Βαβέλ που επικράτησε μετά το άρθρο του Στ. Κούλογλου δεν βοηθά τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για ένα κόμμα με σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα και μικρή ιδεολογική και ψυχολογική συνοχή.

«Καθάρισε» η κυβέρνηση; Οχι βέβαια. Μπορεί να διατηρεί με άνεση την πολιτική κυριαρχία της, αλλά πρέπει γρήγορα να βελτιώσει τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Εκείνα που συγκροτούν και συντηρούν τη βαθύτερη σχέση μιας κυβέρνησης με την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η ΔΕΗ, ΜΕ «ΑΣΠΙΔΑ» ΤΗΝ ΑΜΚ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ…

Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 850.000.000 ευρώ μπορεί να αιφνιδίασε πολλούς και μέρος της αγοράς, αλλά ήταν μια φυσιολογική και «επιθετική» εξέλιξη, που ακολουθεί την επιτυχημένη διετία της «νέας ΔΕΗ» υπό την ηγεσία του Γ. Στάσση. Η εισήγηση για την ΑΜΚ έγινε δεκτή από το Δ.Σ. της εταιρίας και αναμένεται να επικυρωθεί στην επικείμενη Γενική Συνέλευση.

Βεβαίως, δεν αιφνιδιάστηκαν όλοι. Ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας γνώριζαν όλες τις λεπτομέρειες, ενθαρρύνοντας την ΑΜΚ που θα δώσει νέα φτερά και επιχειρηματικές προοπτικές σε μια κρίσιμης σημασίας εταιρία, η οποία πριν από δύο χρόνια βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι μια υγιής, κερδοφόρος και αναπτυσσόμενη εταιρία…

…ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Μέρος των 850.000.000 της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ (σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σκέψεις η αύξηση να φτάσει το 1 δισ.) θα επιστραφεί στην κοινωνία ως μέρισμα, αποτελώντας ανάχωμα στις ανατιμήσεις του ρεύματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο απ’ αυτήν άποψη ότι χθες ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Bloomberg ήταν σαφής και δεσμευτικός ότι «θα στηρίξουμε τους καταναλωτές στις ανατιμήσεις του ρεύματος».

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός μπορούσε να είναι βέβαιος, αλλά και ειλικρινής, πως η δέσμευσή του για απορρόφηση των ανατιμήσεων του ρεύματος και στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ισχύει στο ακέραιο.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Προσυνεδριακές διαδικασίες και καμπάνιες για να «σκεπάσει» το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πάιατ: Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά από ΗΠΑ – Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΥΠΠΟΑ: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη από την καταιγίδα “Μπάλος”

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom