Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι καιροί άλλαξαν…

Βουλή: Στις 7 Οκτωβρίου η κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Τι λέμε και γράφουμε από το 2015 και εφεξής; Οτι ο Παύλος Πολάκης βλάπτει σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά δεν θα έλεγα μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ, που στις βουλευτικές δέλτους του φιλοξενείται. Βλάπτει σοβαρά τον Τσίπρα, που έχει δηλώσει ότι είναι φίλος του και τον έκρυβε κάτω από τις φτερούγες του. Η πρώτη φορά που ο Τσίπρας φαίνεται να τράβηξε τα αφτιά του Πολάκη ήταν για τη συνεχή ρητορική του κατά του εμβολίου.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ότι ο Πολάκης βλάπτει, το ζήτημα ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πολιτική αγωγή εν τω συνόλω της. Ο Πολάκης δημιούργησε σχολή πολιτικής πρακτικής, τον πολακισμό. Ακρατος λαϊκισμός, που εκφράζεται με γλώσσα πολιτικής χυδαιότητας, μετεωριζόμενος ανάμεσα στις ύβρεις και τη συκοφαντία. Λαϊκισμός της μαγκιάς, της αγένειας και της «αψύτητας» -όπως είχε παρατηρήσει ο Τσίπρας- πιστεύοντας ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ήτοι να χώσουμε τρεις-τέσσερις στη φυλακή να πάρουμε τις εκλογές…

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ο Πολάκης αποτελεί για τη μεγάλη συντηρητική παράταξη πολιτικό παράδειγμα προς αποφυγήν. Ο ίδιος, νομίζοντας ότι είναι λεβεντιά -και δη σφακιανή- να πολιτεύεται έξω από τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, συντηρεί ένα μοντέλο πολιτικού, κατευθείαν απομεινάρι του «αυριανισμού» της δεκαετίας του ´80. Ωστόσο, ύστερα από σαράντα έτη, αυτού του είδους η αναβίωση είναι και απεχθής και απορριπτέα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

ΤΑ ΤΣΙΤΑΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ, τα κομματικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ -από τα οποία δεν μπόρεσε ακόμη να απογαλακτιστεί το ΚΙΝ.ΑΛ.- φαίνονται πολύ παλιά. Αλλά το κυριότερο: Πλέον δεν σημαίνουν τίποτε για κανέναν. Ξεπεράστηκαν. Το παλαιό ΠΑΣΟΚ είχε στις τάξεις τους κάποια μοντέλα Πολάκη τα οποία από το 1996, επί Σημίτη, συρρικνώθηκαν και μετά την πτώση Γιώργου Παπανδρέου προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗ Ν.Δ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε την αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των συνταγματικών κανόνων, τον πολιτικό εκσυγχρονισμό με την υποδοχή επιφανών στελεχών από το Κέντρο έως τις παρυφές της Αριστεράς, την εμπέδωση της εθνικής ενότητας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας. Οι διάδοχοί του σεβάστηκαν την παρακαταθήκη του και αυτήν εκφράζει μέχρι κεραίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ στήριξη στον πολιτικό πολιτισμό από την ανάθεση στον Μητσοτάκη της διακυβέρνησης δεν υπάρχει. Και μόνη η παρουσία του αναγκάζει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού να είναι προσεκτικότερο στις επιλογές της πολιτικής πρακτικής του. Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη παράταξη, που η ιδεολογία της χωρά την πολιτική έκφραση από τη Δεξιά έως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς. Με ένα λόγο δεν αντιμετωπίζεται ο «πολακισμός» με τον «μπογδανισμό». Δεν της αρμόζει. Η Ν.Δ. έχει φύγει πολύ μπροστά. Ατενίζει το μέλλον. Διδάσκει πολιτισμό. Οι καιροί άλλαξαν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon

Μέμνησο βοσκοτοπίων…

Kon

Πολύς δρόμος…

Kon

Ο μικρός Αλέξης…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Και υπέρ… Λεξοτανίλ

Το ΜΟΝΟ…

Kon

Αυτοβούλως…

Kon

Ως αμοιβάς…

Kon