Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολλά σε λίγους ή αρκετά σε πολλούς

Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom eleftherostypos.gr

Το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επόμενες εκλογές ήταν απολύτως ξεκάθαρο για κάθε πολίτη.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

«Αυτοδυναμία ή πρώτο εξάμηνο του 2015» ήταν το βασικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς δεν πρόκειται να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και μία πιθανή συμμαχία μεταξύ Τσίπρα-Βαρουφάκη δεν θα μπορούσε να έχει κοινοβουλευτική τύχη ενώ το παρελθόν της πολιτικής τους συνεργασίας μάλλον οι ψηφοφόροι θέλουν να το ξεχάσουν οριστικά.

Η πολιτική πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας ανέδειξε ταυτόχρονα την αμηχανία της άλλης πλευράς. Το πακέτο των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ βαφτίσθηκε «χάντρες» κυρίως από όσους διακινούσαν ως «κοστολογημένο» και «ρεαλιστικό» το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».

Σε δεύτερη φάση, οι παροχές, αν και χάντρες, θα μοιράζονταν σε λίγους ενώ το αντιπολιτευτικό πακέτο συνοδεύθηκε και από τη συνήθη καταγγελία για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας με αφορμή την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε fund της Αυστραλίας αντί του ποσού των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και επειδή η δημόσια συζήτηση για την κρατική περιουσία έχει πάντα ενδιαφέρον, ακόμη θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περάσει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για 20 έτη του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στον γερμανικό όμιλο αντί 433 εκατομμυρίων ευρώ.

Τότε παρενέβη ένα στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή θεώρησε το τίμημα εξευτελιστικά χαμηλό και ύστερα από νέα διαπραγμάτευση η σύμβαση υπεγράφη αντί 1,1 δισ. ευρώ.

Όμως, αλήθεια, ο «νεοφιλελεύθερος» Μητσοτάκης δίνει πολλά σε λίγους ή μήπως αρκετά στους πολλούς; Η απάντηση προκύπτει από τους αριθμούς. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022 που κατέβαλλε η μεσαία τάξη ισοδυναμεί με ελάφρυνση άνω του 1 δισεκατομμυρίου.

Το μέτρο αφορά όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι σίγουρα δεν ανήκουν στην οικονομική ελίτ αλλά στη μέση οικογένεια. Το «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 670 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν χρήση του μέτρου για να τα βγάλουν πέρα την περίοδο της καραντίνας.

Τα 150 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στα νοικοκυριά, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, για να εξουδετερωθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα, ευνοούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι τα «μεγάλα τζάκια». Ο χαμηλός ΦΠΑ στον καφέ, στα εισιτήρια συγκοινωνιών και στην εστίαση δεν ευνοούν την «οικονομική αριστοκρατία» αλλά τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται με συνθήματα που έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα γι’ αυτό δεν πείθει, όταν μάλιστα αναπολεί ως «επιτυχία» τα κατορθώματα του 2015.

ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να τοποθετήσει ως πρόεδρο στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων τον πολιτικό μηχανικό και συγκοινωνιολόγο Σταύρο Κωνσταντινίδη μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στο χώρο του πολιτισμού.

Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει δώσει δείγματα για την αποτελεσματικότητά του στη δημόσια διοίκηση όταν διετέλεσε διοικητής στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενώ έχει διακριθεί για τη μεταρρυθμιστική του διάθεση στα projects που έχει αναλάβει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων μπορεί να φέρει έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και να χρηματοδοτήσει άλλες πολιτιστικές δράσεις συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική πρόοδο. Πρόκειται για αναξιοποίητους πόρους που τώρα μπορούν να αντληθούν πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για τον πολιτισμό και την κοινωνία.

 

Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο μέρισμα ανάπτυξης και στήριξης των νέων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Περσινά ξινά σταφύλια

Kon

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon

EUMED9 – Συνάντηση Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς: Κοινός στόχος η σταθερότητα στην ΝΑ. Μεσόγειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στην EL PAIS ενόψει EUMED 9:  Ορατή απειλή η κλιματική κρίση – Χρειάζονται άμεσα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Πάντα νιώθαμε Έλληνες» – Η ευχή του Μητσοτάκη που συγκίνησε τον MVP

Λάμπρος Κατσαρός