Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύσκολες εξισώσεις

Σχολεία: Φουντώνει ο εμφύλιος ανάμεσα σε καθηγητές και γονείς «αρνητές» - Έστειλαν εξώδικο σε εκπαιδευτικούς

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να διαχειριστεί δύο πολύ δύσκολες καταστάσεις που σχετίζονται με την πανδημία και την οικονομία. Η επαναλειτουργία των σχολείων προκαλεί εύλογα αγωνία για την πιθανή αύξηση της διασποράς του ιού, ενώ και στο μέτωπο της οικονομίας η μείωση της φορολογίας με τον ταυτόχρονο έλεγχο των τιμών στην αγορά συνιστά μια δεύτερη εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Η αυριανή επάνοδος των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις, ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο, με ελάχιστα ενδιάμεσα διαλείμματα, αυτήν τη φορά με το ισχυρό όπλο του εμβολίου ταυτόχρονα με τα διαγνωστικά τεστ που αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, και τα μέτρα προστασίας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους, δημιουργούν αναμφιβόλως ένα νέο τοπίο στην προσπάθεια που γίνεται για να τιθασευτεί η πανδημία.

Τα μέτρα που περιορίζουν από σήμερα την είσοδο σε κλειστούς χώρους για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι προφανώς δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπούν στην προστασία όλων, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, καθώς από τα σκληρά επιδημιολογικά στοιχεία βλέπουμε ότι ο κορονοϊός εξελίσσεται σε μια πανδημία για τους ανεμβολίαστους και η μόνη λύση είναι το εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 90% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Στον τομέα της οικονομίας, η νέα μείωση των φόρων, που προβλέπεται μαζί με την ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την ανάπτυξη και να εξουδετερώσει το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, το οποίο οφείλεται στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στη μείωση της προσφοράς πετρελαιοειδών από τις χώρες παραγωγούς.

Ηδη, άλλωστε, ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης η ελληνική οικονομία μπαίνει ξανά στην τροχιά της ισχυρής ανάπτυξης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και οι προοπτικές είναι πολύ θετικές μετά και την καλύτερη επίδοση που σημείωσε στην αύξηση του τουρισμού. Ο ορίζοντας δεν είναι ανέφελος, έχοντας τις απειλές της πανδημίας και της ακρίβειας, αλλά είναι βέβαιο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Κλειδιά» για την οικονομία, πολιτική σταθερότητα και εμβόλια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απόλυτη κυριαρχία, αλλά με «γρατζουνιές»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο συναινετικός Μητσοτάκης και ο διχαστικός Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υποχρεωτικότητα και εκπαιδευτικοί

Η μη πολιτικά ορθή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η μεταρρύθμιση του νέου σχολείου

Τα δικαιώματα των εμβολιασμένων

Μπάιντεν, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom