Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φόροι και η ακρίβεια

Newsroom eleftherostypos.gr

Υστερα από αρκετά χρόνια πτώσης τιμών, όχι λόγω βελτίωσης των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά αλλά εξαιτίας του δραματικού σπιράλ ύφεσης, μείωσης εισοδημάτων και κατ’ επέκταση ζήτησης, οι πληθωριστικές πιέσεις επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Στη διάρκεια της δεκαετούς μνημονιακής περιόδου αυξήθηκαν υπέρμετρα τα φορολογικά βάρη, με τα εισοδήματα να έχουν βυθιστεί για την πλειονότητα των νοικοκυριών. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ όταν με την περήφανη διαπραγμάτευση οδηγηθήκαμε σε ένα τρίτο Mνημόνιο με τις τράπεζες κλειστές και την οικονομία να μπαίνει ξανά στο τούνελ της ύφεσης μετά το διάλειμμα ανάκαμψης του 2014.

Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% στο 24% για τα περισσότερα τρόφιμα, ακόμη θυμόμαστε το ξέσπασμα υπουργού της Αριστεράς ότι «δεν θα πέσει και η κυβέρνηση για 10 λεπτά στο πακέτο μακαρόνια», ενώ οι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν για μισθωτούς και κυρίως μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ειδικοί φόροι αυξήθηκαν στα καύσιμα μέσω της γενικής αύξησης του ΦΠΑ από 23% σε 24% ή εισήχθησαν σε νέα προϊόντα όπως ο καφές, το κρασί, από τη φορολογική λαίλαπα δεν ξέφυγαν η σταθερή τηλεφωνία ή και η συνδρομητική τηλεόραση.

Η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει στη μείωση των φόρων ως μέσο πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Εχει μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και τις εισφορές ενώ ακύρωσε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για φέτος και για το 2022. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μετά την εκρηκτική άνοδο του ΑΕΠ κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί (από το 13% που είναι σήμερα στο 6%) θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, αρκεί η αλλαγή αυτή να περάσει στην κατανάλωση. Για παράδειγμα, σε μία φρατζόλα αξίας 70 λεπτών η νέα τιμή με χαμηλότερο ΦΠΑ θα πρέπει να είναι 65 λεπτά, αρκεί η ελάφρυνση να μην «απορροφηθεί» από τα λειτουργικά κόστη των αρτοποιείων. Ομως η κυβέρνηση, εκτός από τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει στο μέτωπο των φόρων, πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον της στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία και συνολικά στις τηλεπικοινωνίες, που απορροφούν πλέον σημαντικό κονδύλι του οικογενειακού προϋπολογισμού, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει με τραπεζικές χρεώσεις που είναι υψηλές σε περίοδο τεχνολογικής αιχμής. Οι θύλακες της ακρίβειας πρέπει να αντιμετωπισθούν παράλληλα με τη φορολογική πολιτική ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για τη μέση οικογένεια.

ΜΑΦΙΕΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Μεσολογγίου πήρε επίχρισμα από έναν πολίτη που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό με σκοπό να το δώσει σε συνάδελφό του ώστε να μη βγει σε αναστολή εργασίας.

Στο Κέντρο Υγείας Παλαμά τέθηκε σε διαθεσιμότητα υγειονομικός που φέρεται ότι εξέδιδε εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενδεχομένως με το αζημίωτο, αντίστοιχες καταγγελίες για πλαστά τεστ έχουν γίνει στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από όλα αυτά δεν απορούμε που μία γυναίκα αναζητούσε μέσω τηλεοπτικού σταθμού ένα «λαμόγιο γιατρό» για να εκδώσει πιστοποιητικό απαλλαγής από τον εμβολιασμό. Στη Σικελία, η Μαφία είχε αναλάβει παρόμοιες «εργασίες» για θέματα εμβολιασμών, στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικές πατέντες.

Είναι λυπηρό που ορισμένοι δεν διστάζουν να παίζουν με ανθρώπινες ζωές και τη δημόσια υγεία για να πάρουν λάθρα πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόκειται για δείγματα κοινωνικής παρακμής που δεν αντιμετωπίζονται με χαρτιά, και μάλιστα εικονικά.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού «Αγίας Σοφίας» στο μετρό Θεσσαλονίκης διαλύει τα επικοινωνιακά παιχνίδια που είχαν στηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αρχαία στον σταθμό «Βενιζέλου». Επί κυβέρνησης Τσίπρα είχε αποφασισθεί ότι τα αρχαία που είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σταθμού της «Αγίας Σοφίας» θα απομακρύνονταν προσωρινά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα επανατοποθετούνταν στο ίδιο ακριβώς σημείο από το οποίο αποσπάστηκαν.

Η μέθοδος αυτή υιοθετήθηκε ύστερα από μελέτες, οι οποίες σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχαν εκπονηθεί από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης. Η ίδια ακριβώς μέθοδος αποφασίσθηκε για τις αρχαιότητες στο σταθμό «Βενιζέλου» αλλά αίφνης ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και ορισμένοι παράγοντες της πόλης ανακάλυψαν «κινδύνους» και «καταστροφές».

Η αλήθεια είναι απλή, όπως ακριβώς θα επανατοποθετηθούν η μαρμαρόστρωτη πλατεία και οι κίονες στα σημεία που βρέθηκαν στην Αγία Σοφία, το ίδιο θα συμβεί και στην περιοχή Βενιζέλου. Οι αρχαιότητες όχι μόνο δεν κινδυνεύουν αλλά θα αναδειχθούν και θα είναι ορατές στους επιβάτες του μετρό.

 

Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η μεσαία τάξη δεν ξεχνά το λογαριασμό του 2015

Kon

Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon

Καταπίνοντας το πακέτο και διυλίζοντας την παροχή

Kon

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης – Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χάντρες και καθρεφτάκια αξίας 3,5 δισ.;

Kon

Στο δρόμο προς τη δυναμική ανάπτυξη

Kon

Πολλά σε λίγους ή αρκετά σε πολλούς

Kon