Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης και τα λάθη του

Μητσοτάκης

Newsroom eleftherostypos.gr

ΛΑΘΗ κάνουν όλοι όσοι ενεργούν. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Και ο Κ. Μητσοτάκης ήδη από το 2016, απ’ όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., έδειξε ότι είναι αποφασισμένος όχι μόνο να ενεργήσει, αλλά και να «σπάσει αβγά». Κάτι που έχει αποδείξει και δύο χρόνια ως πρωθυπουργός της χώρας. Παρά τις αλλεπάλληλες -και κάποιες απρόβλεπτες- κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, έχει καταφέρει να αλλάξει την εικόνα της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΑ ΛΑΘΗ είναι αναπόσπαστο στοιχείο της έντονης δράσης. Το θέμα, επομένως, δεν είναι να μην κάνει κανείς λάθη. Αυτό είναι αδύνατον. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζει κανείς τα λάθη του. Η πάγια τακτική λέει «άσ’ το να ξεχαστεί» ή «δημιούργησε ένα στόρι που να το δικαιολογεί». Ο Κ. Μητσοτάκης όμως είναι άλλης σχολής. Εκανε μια λάθος επιλογή με τον Ε. Αποστολάκη. Οχι μόνο το αναγνώρισε, αλλά το έκανε και εφαλτήριο για βέλτιστη λύση. Από τη διακομματική επιλογή Αποστολάκη, πήγε στην υπερκομματική λύση Στυλιανίδη. Τον βοήθησε ασφαλώς και η πολιτικά άφρων και εμπαθής αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος έφτασε στο σημείο να εκβιάσει δημοσίως το ναύαρχο, που πήρε πίσω το «ναι» του για να μη θεωρηθεί «αποστάτης» και «εξαγορασμένος». Αλλά ο Κ. Μητσοτάκης είχε την τόλμη και την ειλικρίνεια να αναγνωρίσει και να διορθώσει το λάθος του, ερήμην των τυχοδιωκτικών χειρισμών της Κουμουνδούρου.

ΑΛΛΩΣΤΕ ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός έχοντας συνάψει μια «συμφωνία αλήθειας» με τον ελληνικό λαό. Κι αυτό, όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν το ξεχνά, αλλά θέλει να το τιμά διαρκώς. Είναι και στο χαρακτήρα του, αλλά είναι και το συγκριτικό του πλεονέκτημα απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος όσο μιλάει ψεύδεται και αδυνατεί να αναγνωρίσει το παραμικρό από τα πάρα πολλά λάθη που έχει κάνει. Ο Κ. Μητσοτάκης π.χ. ζήτησε αμέσως συγγνώμη για τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές. Και λίγες μέρες αργότερα έδωσε περιεχόμενο στη συγγνώμη του επιμερίζοντας τις ευθύνες με τον ανασχηματισμό και δημιουργώντας ένα νέο υπουργείο με υπερσύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Κι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο επιμερισμός των ευθυνών δεν έχει τελειώσει, καθώς αναμένονται αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστική Υπηρεσίας. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες. Αντιθέτως, ο Α. Τσίπρας εδώ και τρία (!) χρόνια δεν έχει τολμήσει να ζητήσει μια συγγνώμη για το Μάτι. Εκεί όπου κάηκαν 102 ζωές…

ΙΣΩΣ και γι’ αυτό η αξιοπιστία του Κ. Μητσοτάκη, παρά τις πολλές αντίξοες καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, παραμένει το ισχυρό χαρτί του. Διατηρεί, πρωτοφανώς, μεγάλο προβάδισμα έναντι του βασικού αντιπάλου του, που είναι ο «κανένας», και πολύ μεγαλύτερο από τον Α. Τσίπρα, που έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος. Και, όπως δείχνει, είναι αποφασισμένος να το διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού. Κι όσο το διαφυλάσσει τόσο θα ανακτά χαμένο έδαφος ή θα κερδίζει νέο έδαφος. Η ελληνική κοινωνία, μετά από δέκα «βαριά» χρόνια κρίσης και Μνημονίων, μετά την τραγική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (που κατά τον ψευδόμενο Α. Τσίπρα ήταν ένα… «αναγκαίο κακό»…) και μέσα στην πανδημία -παρά τα «παρατράγουδα» που φιλοξενεί στους κόλπους της- ωρίμασε και έγινε περισσότερο απαιτητική. Φεύγει από το λαϊκισμό και τα λεφτόδεντρα και την επιπόλαιη λογική «κι ένα από τα δέκα να κάνεις, μου φτάνει». Εφυγε από την προσβλητική ανοχή στα συνειδητά και κατά συρροή ψέματα, που οδηγούσαν σε «λαγούς με πετραχήλια» και σε διαρκείς ήττες και ζημιές.

ΚΙ ΕΧΕΙ μπει σε ένα νέο κεφάλαιο. Απαιτεί μεταρρυθμιστικό σχέδιο και όραμα για τη χώρα, ειλικρίνεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στην καθημερινότητα του πολίτη. Ο Κ. Μητσοτάκης το κάνει αυτό κι όταν δεν κάνει λάθη, αλλά και όταν κάνει λάθη. Και μακάρι για τη χώρα τα λάθη του εκάστοτε πρωθυπουργού να οδηγούν εν τέλει σε βέλτιστες λύσεις. Οπως τα «λάθος Αποστολάκη» που οδήγησε στη «βέλτιστη λύση Στυλιανίδη».

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ…

Ο εμβολιασμός του Π. Πολάκη είναι για γέλια και για κλάματα. Είναι για γέλια ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε. Τον ανακοίνωσε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας σαν «τρόπαιο», στη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, και αποτέλεσε την «είδηση» της συνέντευξης ενός τέως πρωθυπουργού.

Οτιδήποτε άλλο είπε επισκιάστηκε από το «κατόρθωμα» να πειστεί να εμβολιαστεί ο πρώην υπουργός του, ο οποίος είναι και γιατρός. Κι αυτή είναι η μισή «πλάκα». Η άλλη μισή διαδραματίστηκε κεκλεισμένων των θυρών σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση.

Εκεί όπου η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων -έχοντας δει τα δραματικά δημοσκοπικά αποτελέσματα της ηγεσίας του Π. Πολάκη στον αντιεμβολιαστικό αγώνα των υγειονομικών- απαίτησαν από τον «αψύ» και να πάψει να παραχαράσσει την επίσημη γραμμή του κόμματος και να εμβολιαστεί.

Ο «σκληρός της Αριστεράς» έβαλε την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια και πήγε να εμβολιαστεί στα Σφακιά. Και, προφανώς, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας όλοι ότι όλοι λένε ψέματα, χρειάστηκαν βίντεο και φωτογραφίες που να πιστοποιούν πως ο Π. Πολάκης όντως εμβολιάστηκε, ώστε το βράδυ ο αρχηγός να βγει περήφανος στην τηλεόραση και να ανακοινώσει το… μέγα γεγονός!

Ομως, αυτή η ιστορία είναι και για κλάματα. Γιατί είναι για κλάματα ένα κόμμα που συνειδητά είχε δώσει χώρο στον ανεξέλεγκτο Π. Πολάκη να «παίξει» με τμήμα των αρνητών, να αναγκάζεται σε τόσο μεγάλη κωλοτούμπα, διαπιστώνοντας ότι η φωνή του Σφακιανού σκέπαζε τη φωνή του πρώην χαρισματικού. Είναι για κλάματα η εικόνα ενός κόμματος που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να αδυνατεί να έχει μια καθαρή στάση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, όπως η πανδημία και οι εμβολιασμοί, και να αναγκάζεται να καταφεύγει σε τέτοιες αστειότητες προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θολωμένη εικόνα του.

Η δε εικόνα του «αψύ», ο οποίος εν μια νυκτί έγινε «βρεγμένη γάτα», είναι απλώς για γέλια.

Είναι σίγουρος ο κ. Τσίπρας;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας τον εμβολιασμό του Π. Πολάκη, δήλωσε με έμφαση ότι έχει εμβολιαστεί πλέον ΟΛΗ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω να πιστέψω πως για μια ακόμα φορά δεν λέει την αλήθεια. Μάλλον δεν τον έχουν ενημερώσει σωστά.

Στη θέση του, δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος ότι έχει εμβολιαστεί όλη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κρατούσα και μια «πισινή», όπως λένε στο χωριό μου. Και δεν εννοώ τον Π. Πολάκη…

«Κλείδωσε» ο Μπρατάκος για το ΕΒΕΑ

Ενας τεχνοκράτης με έντονη πολιτική αντίληψη θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Ο λόγος για τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ. Γ. Μπρατάκο, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος στη θέση του εκλιπόντος Κ. Μίχαλου. Ο Γ. Μπρατάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει τη μεγάλη πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, απολαμβάνοντας και της εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως μαθαίνω, θα διατηρήσει και τη θέση του γενικού διευθυντή της Ν.Δ., δεδομένου ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας: Οι εξαγωγές καθρέπτης της ανταγωνιστικότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μισούν τη μεσαία τάξη ή τον εαυτό τους;

Kon

Εμμονή και ξένα κόλλυβα…

Kon

Με το βλέμμα στο μέλλον ή πίσω στη δεκαετία του ΄80;

Kon

Ο Κούλογλου «σφάζει» Πολάκη: Είναι καλός για την προεκλογική εκστρατεία άλλων κομμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, ντυνόμαστε ΠΑΣΟΚ» – Πώς καρφώνουν τον Τσίπρα τα στελέχη του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χρυσόγονος: Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι σαν τους Μπακς, όπου ο Γιάννης είναι το πρώτο και το τελευταίο βιολί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση Πολάκη στον Κούλογλου λόγω ΔΕΘ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom