Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πτυχιούχος στον λαϊκισμό

Αλέξης Τσίπρας

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018, από τους 104.780 υποψηφίους πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 77.510, δηλαδή το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 74%.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η Νίκη Κεραμέως, που τότε βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και είχε την ευθύνη του τομέα Παιδείας, ποτέ δεν κατηγόρησε τον Νίκο Φίλη ή τον διάδοχό του Γαβρόγλου ότι κατέσφαξαν τουλάχιστον 25.000 18χρονα από τα πανεπιστήμια.

Ο Φίλης το είπε προχθές στη Βουλή εμπλέκοντας μάλιστα και τα ανήλικα παιδιά της σημερινής υπουργού Παιδείας όταν ο αριθμός των εισακτέων είναι περίπου ο ίδιος με εκείνον που ίσχυε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει την τεχνολογική εκπαίδευση βαφτίζοντας τα ΤΕΙ εν μια νυκτί σε ΑΕΙ, δεν υποσχέθηκε πρόσβαση στα πανεπιστήμια με λευκές κόλλες, αλλά συμπεριέλαβε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ώστε να μην απορούμε κάθε χρόνο πώς γίνεται να εισάγεται στο Μαθηματικό Σάμου υποψήφιος με βαθμό 3. Τα πανεπιστήμια ορίζουν πλέον αυτόνομα το συντελεστή που θέλουν για τις σχολές τους, ώστε να εισάγονται οι νέοι που θα μπορούν να αποφοιτήσουν και να σταδιοδρομήσουν στην επιστήμη που επιλέγουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού και δημαγωγίας στο θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης. Υποσχέθηκε ότι, εφόσον γίνει κυβέρνηση, «όλα τα παιδιά που σήμερα κόβονται αδίκως, ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει, θα έχουν τη δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ», διότι, όπως είπε, «η δική μας λογική δεν είναι να κόβουμε φοιτητές από τη γνώση και τις σπουδές».

Εδώ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Για πρώτη φορά ένας πολιτικός αρχηγός υπόσχεται αναδρομική εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ παίζοντας με τις ελπίδες των νέων. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και, σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σωρευτικά οι 60.000 υποψήφιοι που δεν θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια θα μπορούν να μπουν με αναδρομική κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Πρόκειται για λαϊκισμό με πτυχίο, ο κ. Τσίπρας, μετά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της λιτότητας με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως διαβεβαίωνε τους ψηφοφόρους το 2015, τώρα τάζει πρόσβαση στα ΑΕΙ για όλους. Η συκοφάντηση της ελάχιστης βάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανής. Κάθε χρόνο έμεναν εκτός πανεπιστημίων 25.000 με 30.000 υποψήφιοι, μόνο φέτος εμφανίστηκε Ηρώδης και μάλιστα με τη μορφή της κυρίας Κεραμέως.

Κι όμως, φέτος οι 9.000 επιπλέον υποψήφιοι που δεν θα εισαχθούν σε ΑΕΙ επειδή έγραψαν αρκετά κάτω από τη βάση μπορούν να συμπληρώσουν παράλληλο μηχανογραφικό για να εισαχθούν σε δημόσιο ΙΕΚ με ειδικότητες που είναι άμεσα προσανατολισμένες στην αγορά εργασίας.

Ο υποψήφιος που μέχρι το 2019 έμπαινε στο Μαθηματικό της Σάμου με βαθμό 3 και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές του θα μπορεί να επιλέξει μια ειδικότητα, για παράδειγμα στη Σιβιτανίδειο, και να κάνει καριέρα σε ένα επάγγελμα κοντά στις πραγματικές του δεξιότητες.

Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ο λαϊκισμός του Τσίπρα πληρώνεται ακριβά. Η υπόσχεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μεταχρονολογημένη είσοδο στα ΑΕΙ θα μείνει στα ράφια γιατί μοιάζει με ακάλυπτη επιταγή, όπως ήταν αυτή για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος παρεμπιπτόντως μειώθηκε κατά 26% από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ερασιτεχνικά σωματεία: Απάντηση του υφυπουργείου Αθλητισμού σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη χρηματοδότηση μέσω τυχερών παιχνιδιών

Λάμπρος Κατσαρός

Η εργαλειοποίηση της έμφυλης βίας είναι λάθος

Kon

Οι 33 λέξεις του κ. Σπίρτζη

Kon

Πρεσβυωπία και γκιλοτίνα…

Kon

Οι νέοι και η μεσαία τάξη

Kon

Οικονόμου: Ο Τσίπρας τσάκισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλέξης Τσίπρας: Από το Go Back Madame Μέρκελ στον αποδεκτό συμβιβασμό – Πώς την αποχαιρέτησε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο βαθύς ύπνος του ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Το αντιεμβολιαστικό «απόστημα» που σπάει…

Kon