Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πλαστές ταυτότητες

Γαρυφαλλιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ απήγγειλε στον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς την κατηγορίας της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση». Η Δικαιοσύνης προφανώς γνωρίζει ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον όρο «γυναικοκτονία», ωστόσο δεν απήγγειλε κατηγορία για «γυναικοκτονία», αλλά για ανθρωποκτονία. Αντιθέτως, συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, που χαρακτηρίζονται από ουσιαστική πολιτική γύμνια, βρήκαν ένα ακόμα «λάβαρο», τη «γυναικοκτονία», προκειμένου να την κρύψουν, αλλά και να βρουν «κάτι» για να τις διαφοροποιεί. Ενας κενός πολιτικός λόγος πάντα έχει την ανάγκη κάποιων «συμβολισμών» ή κάποιων συναισθηματικών κωδίκων, οι οποίοι λειτουργούν και ταυτοτικά. Για την ακρίβεια, προσπαθούν να δώσουν ταυτότητα όταν ο πολιτικός λόγος είναι καταφανώς ανεπαρκής.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στο στυγερό έγκλημα της Φολέγανδρου, ο Α. Τσίπρας αλλά και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν πάλι για «γυναικοκτονία», νομίζοντας ότι λένε κάτι παραπάνω απ’ ό,τι είπε κάθε εχέφρων και πολιτισμένος άνθρωπος. Η «συνωμοσία των κωδίκων». Η αυταπάτη της ντε και καλά διαφορετικότητας. Η παραβίαση ανοιχτών θυρών με θορυβώδη τρόπο, λες και έριξαν τείχη.

ΟΜΩΣ αυτή η βεβιασμένη διαφορετικότητα δεν μπορεί να κρύψει την υποκρισία και τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που έχει η ηθική των δήθεν δικαιωματιστών. Με τη δολοφονία της Καρολάιν -και σωστά- ο κακός χαμός. Η δολοφονία της Γαρυφαλλιάς έκανε λιγότερο θόρυβο. Γιατί ο Μπάμπης υποτίθεται ότι συμβόλιζε κάτι διαφορετικό από τον Δημήτρη. Ο Μπάμπης ήταν ο «δεξιός», ενώ ο Δημήτρης ήταν «αναρχικός» και «καταληψίας». Εκεί οδηγεί αυτή η λογική της γυναικοκτονίας, έτσι όπως εργαλειοποιείται: Από το κακό στο χειρότερο. Οι δολοφονίες να αποκτούν διαφορετικό ειδικό βάρος ανάλογα με το εάν ο φονιάς είναι «δεξιός» ή «αριστερός». Αν είναι «Ελληνας» ή αλλοδαπός. Αν είναι «μπάτσος» ή «κινηματικός της Ν. Σμύρνης».

ΟΧΙ λοιπόν! Ο φονιάς είναι φονιάς και ο βιαστής, βιαστής. Είτε δολοφονεί ή βιάζει γυναίκα είτε άνδρα. Είτε είναι δεξιός ή αριστερός. Είτε είναι ημεδαπός ή αλλοδαπός. Είτε είναι από «καλή οικογένεια» είτε από «κακή οικογένεια». Προς τι λοιπόν το κοινό έγκλημα να έχει πολιτικό πρόσημο; Γιατί ο ανθρωπισμός και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή να υπόκεινται σε ιδεοληπτικούς περιορισμούς; Γιατί η αυτονόητη αλληλεγγύη σε θύματα να οδηγεί σε ψευδεπίγραφους διχασμούς;

ΟΛΑ αυτά δεν υπηρετούν ούτε την κοινή λογική ούτε το τεκμήριο της αθωότητας ούτε τη συντεταγμένη λειτουργία της κοινωνίας. Ούτε καν την απλή συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων. Υπηρετούν μόνο την ανάγκη για διχασμούς, οι οποίοι εκδίδουν πλαστές ταυτότητες. Και τις πλαστές ταυτότητες τις έχουν ανάγκη μόνο όσοι κινούνται μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Ή όσοι έχουν ανάγκη να κρυφτούν και να κάνουν πως είναι κάποιοι άλλοι…

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ;

Η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, κακά τα ψέματα. Το ότι «κοκκίνισε» η Μύκονος δεν είναι καλό, όπως και να το δει κανείς. Ο διεθνής αντίκτυπος, έστω κι αν δεν επηρεάσει σοβαρά την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος ξεκίνησε εντυπωσιακά (π.χ. η Μύκονος είχε πιάσει το 90% του τουρισμού που είχε το χρυσό 2019), θα έχει κάποιες συνέπειες.

Αρα έχει μεγάλη σημασία γιατί έγινε αυτό που έγινε σε ένα νησί οι κάτοικοι του οποίου είχαν εμβολιαστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό (και εδώ κοντά στο 90%). Φταίνε οι βουλιμικοί επιχειρηματίες και οι αδίστακτοι φραγκοφονιάδες-οργανωτές των δεκάδων πάρτι στις βίλες, με τους χιλιάδες ανεξέλεγκτους party animals.

Φταίνε ασφαλώς και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (πάνω από το 50%) που πήγαν να δουλέψουν ξέροντας ότι μπορεί να γίνουν κινητές εστίες μετάδοσης. Οπως φταίνε και οι εργοδότες που τους προσέλαβαν ξέροντας ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Φταίνε τα εκατοντάδες -ανέλεγκτα- σκάφη που κάθε μέρα και νύχτα «ξεφόρτωναν» τους «φορτωμένους με χρήμα» επιβάτες τους. Φταίνε και οι τοπικοί άρχοντες οι οποίοι το Σάββατο βγήκαν εν εξάλλω στους δρόμους και τη Δευτέρα, μαζί με τους επιχειρηματίες του νησιού, ανακάλυψαν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα (150 ευρώ) για τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων εργαζομένων ή να αγοράζουν με δικά τους έξοδα τα rapid tests.

Φταίνε όμως και οι Αρχές που δεν φρόντισαν να ΜΗ φτάσουν στο νησί τουρίστες μη εμβολιασμένοι ή χωρίς τα απαραίτητα τεστ. Φταίνε κατ’ αρχήν οι πλοιοκτήτες που άφηναν να μπαίνει στα πλοία όποιος να ’ναι. Αλλά φταίει και το Λιμενικό (κράτος) που έκανε τα στραβά μάτια. Φταίει και η Αστυνομία της Μυκόνου (κράτος), η οποία δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να περάσει το μήνυμα της αυστηρότητας και της νομιμότητας. Φταίνε λοιπόν πολλοί και πολλά. Κι αν δεν διορθωθούν άμεσα και οι πολλοί και τα πολλά -όχι μόνο στη Μύκονο-, το κακό θα μεγαλώσει. Το ίδιο γρήγορα, όπως η μετάλλαξη «Δέλτα».

Η μία μετά την άλλη οι ήττες

Κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτυχία για την κυβέρνηση και τη Ν. Κεραμέως είναι η νέα δημοσκόπηση της Marc, που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» και αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με την έρευνα: 1. Το 75,3% συμφωνεί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (μεταξύ αυτών και το 53,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ…) 2. Τρεις στους τέσσερεις ερωτηθέντες συμφωνούν με την είσοδο στα πανεπιστήμια με κάρτα εισόδου. 3. Το 71% συμφωνεί με την καθιέρωση ορίου χρόνων φοίτησης και το 70,9% με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής 4. Και το 77,3% συμφωνεί με την αύξηση των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων. Από δω η κοινωνία, από κει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αναρωτιούνται «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;».

Πολλά fake για τα push back

«Φαγώθηκαν» κάποιοι εγχώριοι «αλληλέγγυοι» να υποστηρίζουν τη συστηματική προπαγάνδα του Τ. Ερντογάν για τα push back που κάνουν το Λιμενικό και η Frontex. Χθες ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης αποκάλυψε ότι «η έκθεση της LIBE στη σελίδα 5 γράφει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η Frontex εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επαναπροώθηση».

Και πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο στην ασφάλεια των συνόρων. Ολες οι υποθέσεις που εξετάστηκαν μπήκαν στο αρχείο». Κι αυτή είναι η μια, η fake πλευρά της στήριξης της προπαγάνδας της Αγκυρας. Γιατί υπάρχει κι άλλη μια: Ολοι αυτοί γράφουν για push back, αλλά δεν γράφουν κουβέντα για τα push ahead. Δηλαδή τις οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα…

Η ΕΥΧΗ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η πολιτική απόγνωση της Κουμουνδούρου δεν κρύβεται πια. Εχει ποντάρει, ό,τι της έχει απομείνει, σε μια ευχή: το «αντιδεξιό μέτωπο» να γίνει ισχυρότερο από το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Βέβαια, το πρώτο «αντι-μέτωπο» δεν έχει ανιχνευθεί στην ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με το δεύτερο, το οποίο, παρ’ ότι πέρασαν δύο χρόνια από την παταγώδη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει διαρκώς σφυγμό και μάλιστα έντονο.

Ο,τι, για προφανείς λόγους, δεν μπορεί να πει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε ο γνωστός εκλογολόγος και καθηγητής Ηλ. Νικολακόπουλος. Ο οποίος, στηριζόμενος σε ένα μόνο εύρημα, μίας μόνο μέτρησης (της MRB) -ότι το αντιδεξιό ρεύμα αρχίζει να ισοφαρίζει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα- διαπιστώνει πως «έχει αρχίσει να υποχωρεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Εύστοχα, στη συνέχεια κάνει λόγο για την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει θετικό λόγο ή να προτάξει νέα πρόσωπα ή να καταφέρει να κάνει πολιτικές συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Ωστόσο, είναι εντυπωσιακή η ομολογία του καθηγητή, η οποία είναι και το μεγάλο «παράπονο» ή και άχτι του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς κατάφερε να κάνει τόσο πολλούς να είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ και να είναι ακόμα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την εκλογική τιμωρία του…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Πόλεμος» ελλείψει ιδεών…

Kon

«Σκληρό ροκ» με τον… Ευκλείδη

Kon

Η σκόνη…

Kon

Στο πεζοδρόμιο…

Kon

Ασέβεια νεκρού

Kon

Ο Μητσοτάκης και τα λάθη του

Kon

Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Στους γονείς της 31χρονης η προσωρινή επιμέλεια του παιδιού

Λάμπρος Κατσαρός

«Αριστερός επαρχιωτισμός» και υποκουλτούρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Απόδοση τιμών στον Θεοδωράκη με τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα

Kon