Κατηγορίες: ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι μάθαμε χθες

Η ΧΘΕΣΙΝΗ συζήτηση για την παραπομπή του Ν. Παππά μπορεί να μην είχε καινούργια στοιχεία -δεν θα μπορούσε άλλωστε λόγω της φύσης της-αλλά ήταν αρκετά διαφωτιστική. Καθώς μάθαμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα. Μάθαμε π.χ. από τον Α. Τσίπρα ότι ο Ν. Παππάς «πλήρωσε» το Big Brother, δηλαδή το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού-φιάσκο… έκλεισε τους μεγαλόσχημους καναλάρχες στα «δωματιάκια» της ΓΓΤΠ, όπου… έτρωγαν μόνο «σαντουιτσάκια και πίτσες».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΜΑΘΑΜΕ επίσης από τα ίδια επίσημα χείλη ότι η παράβαση καθήκοντος είναι «τίτλος τιμής και παράσημο». Ενώ κατά τον Γ. Ραγκούση, η δίωξη για παράβαση καθήκοντος «κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση» είναι απλώς «φύλλο συκής». Ομως ο τέως πρωθυπουργός, μετά από δύο χρόνια, προσπάθησε να επικαιροποιήσει το πολιτικά τεθνεός «ηθικό πλεονέκτημα». Μάθαμε έτσι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ξέχασε ότι ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ…) ήταν «η πιο έντιμη» κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα. Αγνοώντας ότι ο Ν. Παππάς είναι ο δεύτερος υπουργός του (μετά τον Δ. Παπαγγελόπουλο) που παραπέμπεται και «ξεχνώντας» όλες τις μεγάλες υποθέσεις που έμειναν αδιερεύνητες: Οπως π.χ. τα τεράστια κονδύλια για το μεταναστευτικό και το πάρτι των «διασυνδεδεμένων» ΜΚΟ, τις καταγγελίες που έκανε ο Ν. Κοτζιάς στο Υπουργικό Συμβούλιο παραιτούμενος από υπουργός Εξωτερικών, τα βλήματα που ο Π. Καμμένος φέρεται να ήθελε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία, τον Πετσίτη, τα «ζαρζαβατικά» που πήγαν να ψωνίσουν στη Βενεζουέλα ο Ν. Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο και άλλες γκρίζες υποθέσεις. Οι οποίες με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, έμειναν στο απυρόβλητο.

ΜΑΘΑΜΕ λοιπόν ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν μάθαμε όμως γιατί ο κ. Τσίπρας, από τα 35 λεπτά της ομιλίας του, μίλησε μόνο 1 λεπτό για το βασικό θέμα της χθεσινής συζήτησης. Μίλησε για την πανδημία, τους εμβολιασμούς, το «πόθεν έσχες» του Κ. Μητσοτάκη και την Ηλιούπολη, αλλά για το βασικό θέμα μίλησε ελάχιστα. Το οποίο δεν ήταν άλλο από την παραπομπή του στενού συνεργάτη του. Αλλά και όλο το σύστημα που επιχείρησε να στήσει η «πιο έντιμη κυβέρνηση», προκειμένου να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας» και με εντελώς αντιθεσμικό τρόπο να επιβάλει τον καθεστωτισμό της. Το ΣΥΡΙΖΑ Channel μαζί με τη σκευωρία της Novartis αποτελούν τις χειροπιαστές αποδείξεις για το τι ακριβώς επιχειρήθηκε από τους «ή εμείς ή αυτοί» κατά την περίοδο 2015-2019.

Η ΘΕΣΜΙΚΗ εκτροπή που επιχειρήθηκε, ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε. Οπότε είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης να ερευνήσει και να κρίνει (και τους δύο υπουργούς που έχουν παραπεμφθεί). Οπως και να αποφανθεί αν είναι θεσμικά και δημοκρατικά ανεκτό να πανηγυρίζει ένα κόμμα γιατί ένας υπουργός του παραπέμφθηκε για παράβαση καθήκοντος…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Σαν χθες, 14 Ιουλίου 1992, ήταν που δολοφονήθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν από τη «17Ν». Ηταν η «παράπλευρη απώλεια» της απόπειρας δολοφονίας του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παλαιοκρασσά. Αν ζούσε σήμερα ο άτυχος Θάνος θα ήταν 49 ετών. Τότε ήταν μόλις 20. Το θωρακισμένο αυτοκίνητο του Γ. Παλαιοκρασσά ευτυχώς τον έσωσε. Σε αντίθεση με τον άτυχο και αθωράκιστο φοιτητή Θ. Αξαρλιάν, ο οποίος πέρασε από το λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Η δολοφονία του Θ. Αξαρλιάν, η οποία κατά τον «Λουκά» ή «φαρμακοχέρη» της «17Ν», ήταν «παράπλευρη απώλεια» και το «μοναδικό λάθος της “17Ν”» – όπως έχει γράψει στο βιβλίο του, ίσως ήταν το τραγικό γεγονός που ανέτρεψε τα πάντα ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η «17Ν» έπαψε να είναι για κάποιους σαν τον Ρομπέν των Δασών και αποκάλυψε σε όλους το φριχτό και αποτρόπαιο πρόσωπό της. Το τραγικό γεγονός γίνεται ακόμα τραγικότερο αν ισχύει αυτό που ισχυρίστηκε το μέλος της «17Ν», Β. Τζωρτζάτος, με επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία». Οτι δηλαδή, ενώ η «επιχείρηση» κατά του Γ. Παλαιοκρασσά είχε ακυρωθεί -επειδή υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για τους περαστικούς στην οδό Νίκης κοντά στην πλατεία Συντάγματος- αυτός «που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν για διακοπές»…

Ο Τζωρτζάτος στην επιστολή του «φωτογράφιζε» τον Δ. Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό ως υπεύθυνους για το πάτημα του κουμπιού. Ο δε «φαρμακοχέρης», χρόνια μετά στο δικαστήριο, ζήτησε… συγγνώμη, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ήταν που βιαζόταν να φύγει διακοπές…

Ο Θάνος Αξαρλιάν, ως θύμα μια τυφλής και αποτρόπαιης δολοφονίας, προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα. Εκανε την ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της πια, να καταλάβει με ποια καθάρματα είχε να κάνει. Η ευγνωμοσύνη που του οφείλουμε είναι τεράστια.

Οπως τεράστιο είναι και το όνειδος εκείνων οι οποίοι πριν από λίγους μήνες και εν μέσω πανδημίας έκαναν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον στυγερό δολοφόνο Κουφοντίνα, προκειμένου να πάει στις φυλακές της αρεσκείας του… Είναι οι μόνοι, οι οποίοι 29 χρόνια μετά δεν κατάλαβαν τίποτα…

Σχετικά άρθρα

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;

Ολα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ήδη σχέδιο με τις επόμενες κατηγορίες εμβολιασμένων, οι οποίες -εφόσον κριθεί αναγκαίο- θα υπαχθούν στο καθεστώς του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πέραν των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας και το υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δεν έχουν παρθεί ακόμα αποφάσεις και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Αν κριθεί ότι απαιτείται, οι πρώτες κατηγορίες που θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό θα είναι οι στρατεύσιμοι, οι αθλητές (αφού στα γήπεδα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι), αλλά και εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ).

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΑΕΙ

Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι τον Σεπτέμβριο να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι να έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών (όλων των βαθμίδων), οι φοιτητές και οι μαθητές. Οπως είπε χθες η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, απαντώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών (σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των νέων 15-17 ετών), «συζητάμε τακτικά με την επιτροπή, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που χορηγούν το εμβόλιο από τα 12».

Δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί σε υψηλό -αλλά ανεπαρκές ακόμα για την επίτευξη ανοσίας- ποσοστό (73%), εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ανέβει κι άλλο κι έτσι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα. Κάτι που θα συμβεί μόνο αν παρατηρηθεί στασιμότητα στους εμβολιασμούς.

Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και κυρίως οι Πρυτανικές Αρχές των ΑΕΙ επιδίδονται ήδη σε συστηματική προσπάθεια πειθούς των φοιτητών να εμβολιαστούν. Οι πλατφόρμες για τις ηλικίες των φοιτητών είναι ήδη ανοικτές και υπάρχουν οι απαιτούμενες δόσεις εμβολίων. Και η ανταπόκριση μέχρι στιγμής βαίνει αυξανόμενη. Ωστόσο μέχρι το χτίσιμο του τείχους ανοσίας υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα…

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το όνομα αυτού «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης». Και αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση με εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί Κ. Λαπαβίτσας και Γ. Κουζής, η μηχανικός Γιώτα Σταθά και η υγειονομικός Βιβή Πασχάλη. Στην προσπάθεια συμμετέχουν αρκετοί πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποχώρησαν το 2015, πρώην ευρωβουλευτές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κινημάτων.

Κοινό τους στοιχείο είναι ότι έχουν απορρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καλύπτονται από το ΜέΡΑ25 ή την Πλεύση Ελευθερίας και θεωρούν ότι στόχος τους είναι η δεξαμενή του αντιμνημονίου και του «όχι» στο δημοψήφισμα, που «προδόθηκαν από τον Τσίπρα». Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το ποιοι προτίθενται να συμμετάσχουν, τότε είναι πολύ πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια «τρύπα» στα αριστερά του…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Πού θα γίνονται τη Δευτέρα (18/10) δωρεάν rapid test

Σε 164 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια θα βρίσκονται τη Δευτέρα 18, Κινητές Ομάδες…

18 Οκτωβρίου 2021

Ο γρίφος της ακρίβειας

Το πρόβλημα της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες έχει πάρει διαστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη…

18 Οκτωβρίου 2021

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου

Σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, είναι του Λουκά του Ευαγγελιστού, Αγίου Μαρίνου του γέροντος. (περισσότερα…)

18 Οκτωβρίου 2021

Τα ζώδια για σήμερα Δεύτερα 18 Οκτωβρίου

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας σήμερα. (περισσότερα…)

18 Οκτωβρίου 2021

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Eleftherostypos.gr…

18 Οκτωβρίου 2021