Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο οργασμός της αγελάδας…

γυναίκα

Newsroom eleftherostypos.gr

Για κάθε γυναίκα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στις επιλογές της είναι αδιαπραγμάτευτο! Η εργασία δεν μας εμπόδισε να είμαστε καλές μάνες, σύζυγοι, σύντροφοι. Δική μας υπόθεση η καριέρα μας. Και δεν υπάρχει γυναίκα να μη γνωρίζει ότι η εμμηνόπαυση καθιστά δύσκολη τη γονιμότητα.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αυτές είναι απαντήσεις στην Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής που στο διαφημιστικό βιντεάκι, του πρώτου συνεδρίου της, έβαλε μια από μας να ακούει… φωνές: «Πότε θα παντρευτείς», «πότε θα γίνεις μητέρα» και «Σκέψου όσα ΕΠΡΕΠΕ ήδη να είχες κάνει»! «Επρεπε»;

Μπορεί να μη θέλει γάμο, να επιλέγει σύντροφο άντρα, γυναίκα, ό,τι. Να γίνει μητέρα από τράπεζα σπέρματος, με υιοθεσία ή να μην αντέχει να σηκώσει την ευθύνη ενός παιδιού. Μετά από τόσους αγώνες του γυναικείου κινήματος, τίθενται εν έτει 2021 καθ’ υπαγόρευση ηλικιακά όρια για υποχρεωτική γονιμοποίηση και καθ’ υπόδειξη… τεκνοποίηση;

Αυτοί οι λόγοι είναι που κατέστησαν το μήνυμα της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής σεξιστικό, προσβλητικό, αναχρονιστικό, δυσφημιστικό. Ενώ η συγκεκριμένη Εταιρεία υπηρετεί το δημογραφικό πρόβλημα, η επικοινωνιακή διαχείριση του μηνύματός της έστειλε τις γυναίκες πίσω στο ’60, απαντώντας στις ερωτήσεις… των γιαγιάδων τους!

Αποτέλεσμα; Η Προεδρία της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα. Ακυρώθηκε η εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου. Με εντολή του -του εποπτεύοντος κρατικά ΜΜΕ και ΑΠΕ- υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, αποσύρθηκε η δωρεάν προβολή του συνεδρίου. Το ερώτημα είναι αν στους θεσμούς όπου υπεβλήθη το αίτημα της αιγίδας λειτουργεί υπηρεσιακός μηχανισμός για τον απαιτούμενο και ενδελεχή έλεγχό του.

Πώς ενέκρινε το ΕΣΡ τη δωρεάν προβολή του διαφημιστικού ως κοινωνικό μήνυμα; Πώς το ενέταξε η ΕΡΤ στο πρόγραμμά της; Με… μάτια κλειστά; Στο φάκελο με τον οποίο η Εταιρεία ζήτησε αιγίδα και χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρχε το θεωρητικό υπόβαθρο του συνεδρίου, ο κατάλογος των «αστέρων», το διαφημιστικό μήνυμα; Τίθεται έτσι το γενικότερο ζήτημα: Σε θεσμούς λειτουργεί υπηρεσία που ακολουθεί αυστηρούς κανόνες στην παροχή αιγίδας ή χορηγίας και αιγίδας; Δεν πρόκειται για φιλική εξυπηρέτηση!

Υπήρχε ένας παραπάνω λόγος που απαιτούσε ειδικό χειρισμό του ζητήματος, επειδή στους φορείς διοργάνωσης του συνέδριου συγκαταλέγονταν κέντρα και ιδιώτες γιατροί που υπηρετούν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η κοινωνική προσφορά τους, κάνοντας χιλιάδες ανθρώπους ευτυχισμένους, είναι τεράστια, αλλά και η οικονομική πρόσοδος, επίσης. Επειδή η διαστρέβλωση προθέσεων στη χώρα μας ανθίζει, επιβάλλεται ο διπλός έλεγχος της Πολιτείας.

Αλλά επειδή εκ των υστέρων πολλά γράφονται και περισσότερα -χωρίς περίσκεψη- λέγονται, ας πάμε στην ουσία: Το δημογραφικό είναι βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Εθνικό Πρόγραμμα, νομίζω, ότι ετοιμάζεται. Ετσι, οποιαδήποτε δράση ενισχυτική στην κατανόηση του προβλήματος κράτος, θεσμοί, ΜΜΕ οφείλουν να τη στηρίξουν. Υπό έναν όρο:

Να ελέγχονται όλοι οι παράγοντες που, στην προκειμένη περίπτωση, συνέτειναν ώστε κράτος και Πολιτεία να δράσουν ως… Επιμηθείς.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βαθύ μίσος…

Πλην Ιορδάνου…

Αυστραλοί κρατούσαν σκλάβα τους μια Ινδή επί 8 ολόκληρα χρόνια

Μαρίνα Μπενέκου

Υπουργείο Εργασίας: Καμία γυναίκα μόνη απέναντι σε περιστατικά έμφυλης βίας

…και πάντες κριθήσονται

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από ύψος 15 μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ΜΙΑ ψήφος!

Kon

Μακρά οδός απανδόκευτος…

Kon

«Ανθρωποι» και άνθρωποι…

Kon