Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας μιλήσουμε για το δημογραφικό

δημογραφικό

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ζήτημα της υπογονιμότητας είναι πολύ σοβαρό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για επιπόλαιες προσεγγίσεις με αφορμή το τουλάχιστον «ατυχές» διαφημιστικό σποτ επιστημονικού συνεδρίου που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η υπογονιμότητα δεν αντιμετωπίζεται με προσταγές, ενοχικά σύνδρομα ή στερεότυπα του παρελθόντος, που ανάγκασαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αιγίδα της από το συνέδριο, όπως και άλλους κυβερνητικούς φορείς.

Ομως το θέμα είναι υπαρκτό και έστω με αυτό τον τρόπο ήρθε στην επικαιρότητα. Γι’ αυτό πρέπει να αναλυθεί με σκοπό να διαμορφωθεί μια βιώσιμη πολιτική που θα αντιστρέψει την αρνητική δημογραφική εικόνα της χώρας.

Γιατί τα πράγματα δεν είναι καλά. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για το δημογραφικό, τα επόμενα 50 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 20%, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η μείωση δεν θα ξεπεράσει το 5% ενώ στην Τουρκία θα ζουν περίπου 100 εκατομμύρια το 2050.

Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, καθώς στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι η γονιμότητα θα αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα του 1,34 παιδιά ανά γυναίκα σε 1,54 παιδιά, δηλαδή στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Εκτός από τη μείωση του πληθυσμού, καθώς τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, έχουμε και τη γήρανση. Το 1961 μόλις το 8,3% του ελληνικού πληθυσμού ήταν γηραιότερο των 65 ετών, ενώ το 26,2% ήταν νεότερο των 14 ετών. Το 2020 η εικόνα είχε αντιστραφεί πλήρως: Το 22,3% ήταν άνω των 65 ετών και μόλις το 14,2% κάτω των 14.

Απαιτείται, λοιπόν, ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπισθεί η εθνική απειλή του δημογραφικού. Ο κ. Καραβίας προτείνει κίνητρα για την επιστροφή των Ελλήνων της διασποράς, που μόνο την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 300.000 με 500.000 πολίτες, που ανήκουν κατά βάση σε παραγωγικές ηλικίες.

Η αναβάθμιση της Παιδείας αποτελεί επίσης ένα «κλειδί» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Εάν η Ελλάδα μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό και θα δημιουργήσει συνθήκες μόνιμης παραμονής στη χώρα, όπως συμβαίνει με τόσα Ελληνόπουλα που μετά τις σπουδές τους στο εξωτερικό μένουν εκεί βρίσκοντας θέσεις εργασίας ανάλογες με τα προσόντα τους.

Συνολικά χρειάζεται η εφαρμογή μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ενισχύει την ευημερία στις οικογένειες και θα προωθεί τη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Εάν δεν επιλυθεί το δημογραφικό, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και η οικονομία θα παγιδευτεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΦΙΝΛΑΝΔΩΝ

Η κατάρρευση του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Ερικσεν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία ήταν σοκαριστική για όλο τον κόσμο. Η ανθρώπινη ασπίδα που σχημάτισαν οι συμπαίκτες του Ερικσεν για να καλύψουν τις προσπάθειες των ιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή, χωρίς παπαρατσικές φωτογραφίες, ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικότερες εικόνες του αθλητισμού.

Τα δύο κομμάτια υφάσματος που χρησιμοποιήθηκαν ως «κουρτίνες» για να καλύψουν τη μεταφορά του Ερικσεν με το φορείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ιδιωτικότητα των στιγμών ήταν από σημαίες της Φινλανδίας, που παραχώρησαν φίλαθλοι χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Η γιορτή του Euro πήρε δραματική διάσταση αλλά ανέδειξε έννοιες όπως είναι η ομάδα, ο ανθρωπισμός, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη και η πίστη για τη ζωή. Ευτυχώς ο Ερικσεν διέφυγε τον κίνδυνο και το Euro συνεχίζεται.

ΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Με το σήμα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της «Μακεδονίας» θα εμφανισθούν στο Euro οι αθλητές της Βόρειας Μακεδονίας προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και του υφυπουργού Αθλητισμού. Οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της γείτονος παραπέμπουν σε «παράθυρα» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον Μπουχάρ Οσμάνι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της, καθώς, όπως είπε, δεν επιχορηγείται από το κράτος. «Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.

Από τη στιγμή που η Ομοσπονδία δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Τα κόλπα των γειτόνων συνεχίζονται και οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να τα τερματίσουν.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» τώρα και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Με το βλέμμα στο μέλλον ή πίσω στη δεκαετία του ΄80;

Kon

Η μεσαία τάξη δεν ξεχνά το λογαριασμό του 2015

Kon

Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Tο μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες μέσω δημοσκοπήσεων στην κυβέρνηση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχήμα V που κρίνει τις κάλπες

Kon

Καταπίνοντας το πακέτο και διυλίζοντας την παροχή

Kon

Στο δρόμο προς τη δυναμική ανάπτυξη

Kon

Πολλά σε λίγους ή αρκετά σε πολλούς

Kon