ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βαρύς αχός ακούγεται…

ΕΝΦΙΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι αντικειμενικές αξίες που θα αντικαταστήσουν τις προηγούμενες αντικειμενικές, -όμως υποθέτω ότι το υπουργείο Οικονομικών τις θεωρούσε… υποκειμενικές- προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στη μεσαία τάξη, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι «δικό της κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι της», εξοχικό στο χωριό, αποταμιεύσεις και εφάπαξ, πάλι κεραμίδια: Αγορά μιας μικρής ιδιοκτησίας για να συμπληρώνει τη σύνταξη στα δύσκολα χρόνια της τρίτης ηλικίας.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ηρθε η κρίση το 2010 και όλα αυτά κατεδαφίστηκαν. Ετσι, που στο τέλος δεν θα βρίσκονται… παιδιά να θέλουν να κληρονομήσουν τους κόπους των γονιών τους. Ηδη, καθιστούν σαφές στους γονείς τους ότι δεν θέλουν να δουλεύουν για να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, θεωρώντας τον συνώνυμο της λέξης «εφιάλτης».

Ας όψεται ο Τσίπρας που -με ένα νόμο και μία παράγραφο- θα τον καταργούσε. Κι όταν οι πάσης φύσεως ελαφρόμυαλοι τον πίστεψαν και του ανέθεσαν τη διακυβέρνηση, ανακάλυψαν ότι όχι μόνον δεν τον καταργούσε, αλλά τον αύξησε κιόλας. «Δεν πρόκανε, είπε, να τον καταργήσει». Φαντάσου και να πρόκανε, πού θα τον πήγαινε!

Το υπουργείο Οικονομικών, που με χαρά ανήγγειλε ότι στο κέντρο της Αθήνας το τετραγωνικό μέτρο από 1800 ευρώ -μέση τιμή- αντικειμενικά, πηγαίνει στα 3.600 ευρώ, αν μπορεί ας εξηγήσει ποιοι είναι αυτοί οι εκτιμητές και πού βρήκαν αυτές τις τιμές. Ρώτησαν μήπως κανέναν μεσίτη της πιάτσας ή τουλάχιστον διαβάζουν εφημερίδες που δημοσιεύουν αγγελίες πωλήσεων και ενοικιάσεων;

Τα γράφω, μετά λόγου γνώσεως, γιατί κέντρο είναι και το Μεταξουργείο και τα Πετράλωνα και ο σταθμός Λαρίσης και η πλατεία Καραϊσκάκη και τα Εξάρχεια, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να πωληθεί σπίτι πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ακόμη κι αν πρόκειται για διατηρητέο που ο ιδιοκτήτης του το αναστήλωσε δίκην ανακτόρου!

Αναγνωρίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κατευνάσει τον βαρύ αχό που ακούγεται, λέγοντας ότι ναι μεν η τιμή του τετραγωνικού μπορεί να εκτοξεύτηκε στην στρατόσφαιρα, αλλά ο ΕΝΦΙΑ δεν θα ακολουθήσει την ανηφόρα. Μάλιστα.

Αλλά ακίνητο 200 τ.μ., που η προηγούμενη αντικειμενική τιμή του ήταν 360.000 ευρώ, ανεβαίνει -και πάλι αντικειμενικά- στις 720.000 ευρώ, οπότε οι 19 φόροι και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές των ακινήτων θα ανεβούν… στα Ιμαλάια; Συνυπολογίζει το υπουργείο ότι η εκτόξευση της τιμής του ακινήτου σημαίνει διπλασιασμό του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του πολίτη, που, επίσης, φορολογείται;

Δυο τινά: Η εμείς δεν καταλαβαίνουμε τα μαγικά του υπουργείου ή το υπουργείο αποφάσισε να μας κάνει με μεγάλη περιουσία στα… χαρτιά, ώσπου να πληρώσουμε την αξία της σε φόρους στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Αυτό όμως λέγεται σταδιακή δήμευση…

Αν το υπουργείο Οικονομικών βρει αγοραστές να καταβάλουν 3.600 ευρώ το τ.μ. για σπίτι στο κέντρο, πολλοί ιδιοκτήτες θα είναι πρόθυμοι να του το πουλήσουν!

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η καταστροφή του… Δράμαλη, εν έτει 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πολιτική αρετή η ψυχραιμία…

Kon

Και τα… δέντρα!

Kon

Ο οργασμός της αγελάδας…

Kon

Ασ’ τους μωρέ…

Kon

White house, white porcha, white elephant…

Αντίο Δημήτρη…

Σκευωρία από συστάσεως…

Kon

Αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ σε υψηλότερη περιουσία

Kon