ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελλάδα αλλάζει!

Newsroom eleftherostypos.gr

Υστερα από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ύφεσης λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Στην οικονομία, οι φόβοι για διψήφιο ποσοστό ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών καθώς διαμορφώθηκε στο 2,3%, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών αγαθών, των πιο δυναμικών δηλαδή κρίκων της παραγωγής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΜΕ ΒΑΣΗ τις εκτιμήσεις που υπάρχουν πλέον στο οικονομικό επιτελείο είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα φέτος να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 5% σε σχέση με το 2020 εφόσον ο τουρισμός εξελιχθεί βάσει των σημερινών προβλέψεων.

Η ΔΙΑΘΕΣΗ της κοινωνίας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει μεταβληθεί το τελευταίο διάστημα, όταν αποφασίσθηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας και η άρση αρκετών περιοριστικών μέτρων. Υπάρχουν ανησυχίες για την επόμενη μέρα, όμως αυξάνεται διαρκώς το τμήμα της κοινωνίας που πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι καλύτεροι.

 ΣΕ ΑΥΤΟ συμβάλλει σημαντικά η αίσθηση ότι η χώρα αυτή τη φορά θα μπορέσει να αξιοποιήσει σωστά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν τα εισοδήματα των πολιτών.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ σχέδιο θεωρείται από την Ευρώπη ένα από τα πιο προωθημένα και η έγκρισή του εντός του μήνα μπορεί να φέρει τις πρώτες εκταμιεύσεις (από τα 7,7 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων που αναμένουμε φέτος) μέσα στον Ιούλιο.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ αρκετές χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες, με κορυφαία το 2015, όταν λόγω της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου χάθηκαν οι θυσίες των πολιτών των προηγούμενων ετών και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, τώρα η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην ευρωζώνη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη πιστεύει σε μια φιλο-επενδυτική πολιτική, μειώνοντας τους φόρους και δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση και στην πράσινη ενέργεια. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου είναι μεγάλη, όμως χρειάζεται ακόμη δουλειά για να αντιμετωπιστούν η «παλαιού τύπου γραφειοκρατία» και οι παθογένειες της κρατικής μηχανής που εμφανίζονται κάθε φορά που σημειώνονται έκτακτα γεγονότα.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ είναι ότι οι πολίτες, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, πλέον αποστρέφονται τον λαϊκισμό και προσδοκούν η Ελλάδα να μπει στην πρώτη ταχύτητα των ευρωπαϊκών χωρών. Πληρώσαμε ακριβά τους τυχοδιωκτισμούς του παρελθόντος, η πανδημία φρέναρε την οικονομία, όμως πλέον υπάρχουν και πολιτική βούληση και σχέδιο ώστε η χώρα μας να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος του παρελθόντος. Η ευκαιρία είναι μεγάλη και δεν πρέπει να χαθεί.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η «μητέρα των μαχών» είναι για την ανάπτυξη

Oι πρώτες κινήσεις του ελατηρίου στην οικονομία

Η γενναία μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών

Kon

Αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ σε υψηλότερη περιουσία

Kon

Περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τις εκλογές τις κερδίζεις, δεν τις υφαρπάζεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα πρώτα βήματα για το αναπτυξιακό άλμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το χαμένο παιχνίδι του Τσίπρα με τη μεσαία τάξη

Kon

Η οικονομία και οι εκλογές

Kon