Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Χούντα» στο «δωμάτιο πανικού

Καρτερός

Newsroom eleftherostypos.gr

ΤΟ ΟΤΙ ο Α. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, τον είχε διευθυντή του Γραφείου Τύπου του στο Μ. Μαξίμου δεν είναι τίποτα, μπροστά στην ουσιαστική επιρροή που ασκούσε κι όπως φαίνεται συνεχίζει και ασκεί ακόμα επάνω του.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Θ. Καρτερός δεν έγινε τυχαία μέντορας του Α. Τσίπρα: Εχουν το ίδιο πολιτικό DNA, το ίδιο ταξικό μίσος για την μπουρζουαζία -παρότι γοητευμένοι και οι δύο από την «κρυφή γοητεία» της-, την ίδια πολιτική μοχθηρία και ψεύδονται με την ίδια άνεση. Τα «μαρούλια του Τσέρνομπιλ» έχουν κλείσει θέση στο πάνθεον της ελληνικής και όχι μόνο δημοσιογραφίας. Εκεί και μ’ αυτόν τον συνδυασμό τον «μάγεψε» τον «μικρό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Θ. Καρτερού στην «Αυγή», «να μην περάσει η κανονικότητα του Μητσοτάκη» γιατί είναι σαν τη «χούντα», θα ήταν ανάξιο σημασίας και θα είχε μόνο ανεκδοτολογική αξία, αν δεν απηχούσε -εμμέσως- και τις απόψεις ενός τέως πρωθυπουργού της χώρας. Κι αν δεν γραφόταν ακριβώς τη στιγμή που όλος ο ΣΥΡΙΖΑ -του White Porscha συμπεριλαμβανομένου- δεν ήταν εγκλωβισμένος στο «δωμάτιο πανικού», ζώντας τον «εφιάλτη Καλογρίτσα». Ομως το άρθρο του Θ. Καρτερού, με τον τρόπο του και άθελά του, περιγράφει όλα τα συναισθήματα που επικρατούν μέσα στο «δωμάτιο του πανικού». Και ταυτοχρόνως προσπαθεί -φιλότιμα, αλλά αμήχανα και χωρίς μεγάλη έμπνευση, είναι η αλήθεια-να κατασκευάσει ένα αφήγημα αντιπερισπασμού στο δράμα που ζει το καθεστώς 2015-2019. Ετσι λοιπόν μας προέκυψε η «χούντα» της «κανονικότητας Μητσοτάκη», που δεν πρέπει «να περάσει».

ΚΑΤ’ αρχάς, όσοι πίστεψαν ότι η Ε. Αχτσιόγλου παρερμηνεύτηκε στα όσα είπε για τη σχέση της Αριστεράς με την κανονικότητα μάλλον αισθάνονται εκτεθειμένοι μετά την ανάλυση του τιτάνα της αριστερής σκέψης και του ινστρούχτορα ενός ημιμαθούς ηγέτη. Αλλά ποιος ακριβώς μιλάει για χούντα;

ΜΙΛΑΕΙ για χούντα ο άνθρωπος ο οποίος δεν υπάρχει δικτατορία που να μην έχει υποστηρίξει με πάθος, αρκεί οι δικτάτορες να ήταν «δικοί» του και η δικτατορία υπέρ των «δικών» του. Δηλαδή, να ήταν «στο όνομα της εργατικής τάξης». Μιλάει για χούντα ο άνθρωπος ο οποίος με εφηβική ζέση έχει υποστηρίξει οποιαδήποτε εισβολή έχει γίνει σε ξένη χώρα, αρκεί να ήταν «στο όνομα του προλεταριακού διεθνισμού». Μιλάει ο άνθρωπος που έχει υμνήσει το μεγαλείο του Στάλιν, ιδρυτή μιας από τις πιο στυγνές χούντες που έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Με γκουλάγκ, δίκες της Μόσχας και εκκαθαρίσεις συντρόφων. Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος διανοείται να μιλήσει για «χούντα» στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΙΜΑ εκατομμυρίων ανθρώπων που χύθηκε από πραγματικές χούντες, ακροδεξιές ή αριστερές, επαναστατεί. Οπως επαναστατεί και η ζώσα, ακόμα, μνήμη από την πραγματική χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Τότε που οι συνοδοιπόροι του πανικόβλητου σήμερα βρίσκονταν στο ΕΑΤ ΕΣΑ, στο Μπογιάτι ή στα ξερονήσια και δεν είχαν την πολυτέλεια να κάνουν τους επαναστάτες εκ του ασφαλούς γράφοντας εξυπνακίστικες χοντράδες, οι οποίες πείθουν μόνο όσους είναι μέσα στο «δωμάτιο του πανικού». Και προσβάλλουν κατά πρόσωπο κάθε Ελληνα πολίτη, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζει, που ξέρει από πρώτο χέρι, χωρίς τη διαμεσολάβηση διατεταγμένων γκαουλάιτερ, αν ζει σε χούντα ή σε μια Δημοκρατία που βαθαίνει και απλώνει.

Η ΟΥΣΙΑ δεν βρίσκεται στα φτηνά φληναφήματα ενός απόστρατου επαναστάτη. Η ουσία βρίσκεται σε αυτό που γίνεται μέσα στο «δωμάτιο του πανικού». Εκεί που η αγωνία για το πόσα θα πει ο «κόκκινος εργολάβος» χτυπάει κόκκινο. Εκεί που όλοι κρέμονται από τα χείλη του «καπετάνιου». Εκεί που η αδρεναλίνη είναι ευθέως ανάλογη με τη γνώση των όσων μπορεί να πει και να επιβεβαιώσει ο «μπροστινός». Εκεί που η παραζάλη βλέπει όχι μόνο «χούντες», αλλά και «τον Χριστό φαντάρο».

ΠΟΣΗ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΠΙΑ;

Είναι ανανδρία; Είναι χούι; Είναι «άποψη»; Ή είναι η μοίρα των δειλών; Ο,τι κι αν είναι, είναι πολλά και μαζεμένα πια τα περιστατικά, που οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων ενός πολιτικού χώρου γίνονται μέσω των συζύγων τους.

Προχθές ήταν η διπλή εμπρηστική επίθεση στις δύο επιχειρήσεις της συζύγου του Ν. Χαρδαλιά. Αραγε τι έχει κάνει η σύζυγος του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, η οποία εμπορεύεται στον Βύρωνα παιδικά ρούχα; Το γιατί ο Ν. Χαρδαλιάς αποτελεί μισητό πρόσωπο για κάποιους που αντιμάχονται την κανονικότητα είναι ευεξήγητο. Αλλά τι και πόση σχέση έχει η γυναίκα του με αυτό; Οση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο… Και δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων, μέσω των συζύγων τους, είναι «παλιά τους τέχνη κόσκινο».

Οι επιθέσεις εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, πριν γίνει πρωθυπουργός, ξεκίνησαν με χτυπήματα εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Οι επιθέσεις εναντίον του Γ. Στουρνάρα, όταν ήθελαν να τον «πετάξουν» από την Τράπεζα της Ελλάδος, ξεκίνησαν με επιθέσεις εναντίον της συζύγου του Λ. Νικολοπούλου. Για να μείνουμε στα «χοντρά» αυτής της συμπεριφοράς. Γιατί στα «ψιλά» υπάρχουν πολλές σύζυγοι-θύματα αναίτιων και αδικαιολόγητων επιθέσεων, με πραγματικό στόχο τους συζύγους τους. Υπάρχει άραγε κάποια ανομολόγητη εκδοχή της οικογενειακής ευθύνης; Ακόμα κι αν υπήρχε -που δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια- κάτι μεμπτό στη συμπεριφορά των ανδρών τους; Ή πρόκειται για τυπικό μισογυνισμό και κλασική δειλία; Ο,τι και να είναι, είναι απλώς αισχρό.

Και πετυχαίνει το εντελώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο: Δυναμώνει και δεν εκφοβίζει. Ο Κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός. Ο Γ. Στουρνάρας παρέμεινε στην ΤτΕ και αναβαθμίστηκε στους κόλπους της ΕΚΤ. Και τώρα ο Ν. Χαρδαλιάς είναι ακόμα πιο ισχυρός, από όσο φαντάστηκαν οι θρασύδειλοι «αγωνιστές που χτυπούν γυναίκες».

Θα δώσει εξηγήσεις στην Ηλεία;

Στην Ηλεία βρίσκεται σήμερα ο Α. Τσίπρας, σε μια ακόμα περιοδεία-προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας. Λίγες μέρες μετά την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα για την κατάργηση ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδει στην Ηλεία, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με φοιτητές.

Ομως η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πύργο είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να εξηγήσει γιατί επί των ημερών του και με αρμόδιο υπουργό τον Χρ. Σπίρτζη η εθνική οδός Πατρών-Πύργου «κόπηκε» σε 10 κομμάτια, προκειμένου να τα πάρει όλα ο Χρ. Καλογρίτσας, αλλά με αποτέλεσμα να καθυστερεί τραγικά το έργο. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά σήμερα συνεχίζεται και η κατάθεση του «κόκκινου εργολάβου» στην Προανακριτική…

Απερίφραστη καταδίκη

Η απόφαση του προέδρου της Λευκορωσίας Α. Λουκασένκο να υποχρεώσει την προσγείωση της πτήσης της Ryanair Αθήνα-Βίλνιους στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονών ακτιβιστής Ρομάν Προτάσεβιτς, είναι πρωτοφανής και «άνω ποταμών».

Γι’ αυτό και ξεσήκωσε σάλο μόλις έγινε γνωστή. Ο Κ. Μητσοτάκης, που ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια», καλώντας την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να απελευθερώσει άμεσα όλους τους επιβάτες.

Σήμερα, όπως λένε οι πληροφορίες, θα θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ούτως ή άλλως συνέρχεται εκτάκτως σε διήμερη έκτακτη συνεδρίαση, με «βαριά» ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πανδημίας, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και μέτρα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Η αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει και τον συνδικαλιστικό αναχρονισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Η «γαλοπούλα» που βάζει και αυτογκόλ

Kon

Μέμνησο βοσκοτοπίων…

Kon