ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξεσάλωμα…

πρόστιμα

Newsroom eleftherostypos.gr

ΗΤΑΝ μόλις η δεύτερη μέρα λειτουργίας της εστίασης με διευρυμένο ωράριο και καταγράφηκε σωρεία παραβάσεων. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές επέβαλαν πρόστιμα 151.400 ευρώ, έκαναν 5 συλλήψεις κι έβαλαν λουκέτο 15 ημερών σε 8 επιχειρήσεις.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ταυτοχρόνως σημειώθηκε και πλήθος άλλων παραβάσεων: Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους, μη τήρηση του ωραρίου, παραβιάσεις επιβληθείσας αναστολής λειτουργίας, εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, μουσική, υπερβάσεις του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά των καταστημάτων. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα για τη μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας PLF ή για τη μη χρήση μάσκας και η ΕΛ.ΑΣ., εκτός των άλλων, επέβαλε πρόστιμα σε οδηγούς ταξί για υπεράριθμους πελάτες. Κοντολογίς, έγιναν όλες οι παραβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.

Η ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ παραβατικότητα, που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, οδήγησαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην αναδιαμόρφωση και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Οι οποίοι γίνονται οριζόντιοι και σαρωτικοί. Αρκετοί επαγγελματίες και περισσότεροι πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμβάλουν στην αποφυγή κινδύνων για τη δημόσια υγεία ή στη συλλογική προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι καμπάνες χτύπησαν δυνατά ήδη από τη δεύτερη μέρα του «ανοίγματος».

ΕΠΕΙΔΗ η πανδημία απλώς υποχωρεί και δεν έχει φύγει, τα πρώτα μηνύματα δεν είναι καλά. Η διπλή επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, να πάρουμε την ελευθερία μας πίσω και «ό,τι ανοίξει να μην ξανακλείσει», δεν κερδίζεται ούτε με ξεσαλώματα ούτε με γιουρούσια. Είναι αδύνατον να πάρουμε πίσω ό,τι χάσαμε τους 15 μήνες της πανδημίας. Είναι λάθος επομένως οι συμπεριφορές, οι οποίες παραπέμπουν στο ότι είναι εφικτό να κάνουμε ό,τι στερηθήκαμε όντες κλεισμένοι.

ΟΠΩΣ είναι απολύτως εύλογο ότι όλοι χρειαζόμαστε μια βαθιά ανάσα ελευθερίας, άλλο τόσο εύλογο είναι ότι οι συμπεριφορές των πρώτων ημερών του ανοίγματος δεν προμηνύουν καλά μαντάτα. Και πέραν των πολλών παραβάσεων, οι οποίες οδηγούν αναγκαστικά σε μεγαλύτερη αστυνόμευση και πιο αυστηρούς ελέγχους, χάνονται και κεκτημένα. Η μάσκα ήταν ένα κεκτημένο. Την έβλεπες σχεδόν παντού, σχεδόν απ’ όλους. Από την Παρασκευή οι μάσκες άρχισαν να εξαφανίζονται.

Ολο και περισσότεροι δεν τη φορούν. Ενώ κάποιοι εξ αυτών το κάνουν και επιδεικτικά, προσδίδοντας και ιδεολογικό χαρακτήρα στην άρνηση της μάσκας. Οσο είναι νωρίς και για να μην χτυπάμε ξανά το κεφάλι μας. Υπευθυνότητα, τήρηση των μέτρων, σεβασμός στους «άλλους». Και ναι, πάλι αυτήν την τόσο σκόπιμα συκοφαντημένη, αλλά πάντοτε απαραίτητη έννοια της ατομικής ευθύνης. Πλέον είναι απολύτως σαφές πόσα πολιτικά παιχνίδια παίχτηκαν με τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της ατομικής ευθύνης. Πίσω της κρύφτηκαν, αλλά ξεσκεπάστηκαν, εκείνοι που ήθελαν την καταστροφή και καθ’ ομολογία τους δεν τα πάνε καλά με την κανονικότητα…

Ποιους και γιατί ενόχλησε η ΠτΔ;

Ηρκεσε μια φωτογραφία της Αικ. Σακελλαροπούλου μπροστά στο φράκτη που κατασκευάζεται στον Εβρο ώστε κάποιοι να βγουν από τα ρούχα τους. Ποιοι ήταν αυτοί; Ηταν αυτοί που το χειμώνα του 2020 κατήγγειλαν την ελληνική κυβέρνηση γιατί αναχαίτιζε τα κύματα μεταναστών που έστελνε συστημένα ο Τ. Ερντογάν.

Ηταν αυτοί που αργότερα έκαναν την αυτοκριτική τους, λέγοντας ότι υποκύψαμε στο κυρίαρχο αίσθημα και δεν στηρίξαμε όσο έπρεπε τους μετανάστες του ασύμμετρου πολέμου της Αγκυρας. Ηταν αυτοί που πρόσφατα κατήγγειλαν -ποικιλοτρόπως- την Ελλάδα ότι κάνει βίαιες επαναπροωθήσεις. Αυτοί δηλαδή που λειτουργούν σαν αντηχεία της τουρκικής προπαγάνδας και λένε ό,τι λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Και γιατί ενοχλήθηκαν; Προφανώς γιατί η νέα μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει ήδη θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία αντιστρατεύονται τις εμμονές τους, αλλά και τα συμφέροντά τους από τις ακριβές μπίζνες που έκαναν, όταν το 2015-2019 γινόταν στην Ελλάδα «μεταναστευτικό πάρτι».

Ηδη οι μεταναστευτικές ροές από 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν στις 15.000 το 2020, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2021 έχουν πέσει στις 2.500. Ενοχλήθηκαν γιατί έκλεισε το «μνημείο της απανθρωπιάς» που δημιούργησαν στη Μόρια. Ενοχλήθηκαν γιατί αποσυμφορούνται τα νησιά και οι παράνομες δραστηριότητες και τα κυκλώματα γίνονται πιο ορατά και δεν χάνονται μέσα στο μπούγιο. Ενοχλήθηκαν οι πραματευτές του ανθρωπισμού γιατί ήταν μια «ακροδεξιά» κυβέρνηση αυτή που έλυσε το πρόβλημα των ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Αριστα έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και φωτογραφήθηκε μπροστά στο φράχτη. Στέλνοντας σαφή μηνύματα και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Παλαιστινιακές σημαίες σε τρία δημαρχεία

Τρεις δήμαρχοι κάνουν… εξωτερική πολιτική! Τρεις δήμαρχοι, οι δήμαρχοι Χαλανδρίου, Ηλιούπολης και Αγ. Δημητρίου, αποφάσισαν, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, να πάρουν ανοικτά το μέρος της τζιχαντικής Χαμάς. Αναρτώντας την παλαιστινιακή σημαία στα δημαρχεία των δήμων τους. Κάποτε κάποιοι άλλοι δήμαρχοι κήρυσσαν τους δήμους τους «αποπυρηνικοποιημένους δήμους».

Εξασφαλίζοντας προφανώς, ότι αν έπεφταν πυρηνικά, οι δήμοι τους… δεν θα είχαν πρόβλημα. Οι πυρηνικές βόμβες, έχοντας υπ’ όψιν τους τους «αποπυρηνικοποιημένους δήμους», θα έστριβαν. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διαπιστωθεί αν οι πυρηνικές είχαν όντως υπ’ όψιν τους ποιοι δήμοι ήταν αποπυρηνικοποιημένοι.

Το βέβαιον όμως είναι ότι οι τρεις δήμαρχοι -όλως τυχαίως προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο-ένιωσαν την άνεση να πάρουν στα χέρια τους την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλλά και να κάνουν επίδειξη της καθεστωτικής λογικής τους, η οποία τους επιτρέπει να θεωρούν τους δήμους τσιφλίκι τους. Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι δημότες Χαλανδρίου, όταν ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του 2019, ψήφισαν και Χαμάς.

«Πρόβα» συνεδρίου

Προς το μέσον Ιουνίου, ίσως το Σαββατοκύριακο πριν του Αγ. Πνεύματος, θα γίνει η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία αναμένεται να αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη πρόβα εν όψει του Συνεδρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών στελεχών της Κουμουνδούρου επί των προγραμματικών θέσεων, αναμένονται οι πρώτες σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές αναμετρήσεις, μεταξύ των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι έμπειροι περί τα κομματικά, εκτιμούν ότι απ’ αυτήν την πρώτη σύγκρουση ίσως φανούν καλύτερα οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί, μετά και τη δημιουργία της «Ομπρέλας» και της «Ρενέ». Οι «προεδρικοί» μαζί με την πασοκογενή «Γέφυρα», αν και αποδυναμωμένοι, φέρονται να διατηρούν την πλειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι όμως αντιλαμβάνονται ότι το πρόγραμμα προσφέρεται και για «ετερόκλητες» συμμαχίες, αλλά και για ξεχωριστές πλατφόρμες, με αιχμή τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και τις όχι ασήμαντες ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν. Αρα, περίπου σε ένα μήνα, θα υπάρξει μια πρώτη πιο καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το… κοράνι της Αριστεράς

Kon

«Ασώματος κεφαλή»

Kon

Καλή επιτυχία στα πιο αδικημένα παιδιά της πανδημίας!

Kon

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς

Kon

Ως εδώ με την ανευθυνότητα!

Kon

Τόσο το χειρότερο για τις δημοσκοπήσεις…

Ούτε στα όνειρα του ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο κράτος πρόνοιας

Kon

Τον Καλογρίτσα πότε θα τον μηνύσει ο Παππάς;

Kon

Οι «Κάλαχαν» της Αριστεράς

Kon