ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρνητές της (κοινής) λογικής

Πόσο ανησυχεί η μετάλλαξη που συγκεντρώνεται στο κέντρο της Αθήνας

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι βλέπουμε μια μικρή μερίδα γονέων και ελάχιστων εκπαιδευτικών που αρνούνται τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό ή ακόμα και τη χρήση μάσκας.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Και ειλικρινά δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν καθηγητές ή δάσκαλοι που δεν αποδέχονται όχι μόνο τον εμβολιασμό, που άλλωστε δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά τα μέτρα που νομοθετεί η Πολιτεία για την προστασία των ίδιων και των μαθητών τους από τη διασπορά του ιού.

Από την άλλη, είναι εξίσου απαράδεκτο ορισμένοι γονείς, που είναι αρνητές είτε της διενέργειας των self tests είτε της χρήσης μάσκας και επιμένουν να θέλουν να στέλνουν τα παιδιά τους στις σχολικές αίθουσες χωρίς να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, να εγκαλούν με αγωγές και μηνύσεις τους εκπαιδευτικούς, που απλώς κάνουν τη δουλειά τους ζητώντας από τους μαθητές τη συμμόρφωση με τους κανόνες που προτείνουν οι επιστήμονες και θεσπίζει το κράτος.

Τα ίδια ισχύουν κατ’ αναλογία και για τους υγειονομικούς, νοσηλευτές και γιατρούς, που αρνούνται να εμβολιαστούν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τις δικές τους και των άλλων. Γι’ αυτό και είναι εύλογο, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, να ανοίξει από το φθινόπωρο μια συζήτηση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών που έχει επιβληθεί σε χώρες όπως στην Ιταλία. Γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε ότι στο υγειονομικό προσωπικό, περίπου 6 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, έχει εμβολιαστεί μόλις το 62%, ενώ σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία σχεδόν το 100%.

Οπως και στους ηλικιωμένους, τα ποσοστά των εμβολιασμών στη χώρα μας είναι απαράδεκτα χαμηλά, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός των ατόμων της τρίτης ηλικίας κυμαίνεται γύρω στο 63%, όταν στην Ιρλανδία και την Ισπανία έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 100%, στη Δανία και την Ισλανδία 99% και στην Ιταλία και το Βέλγιο σε ποσοστά άνω του 86%.

Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό, αλλά και το πιο αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους και ανθρώπους όπως οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί που επιτελούν λειτούργημα. Οπως, επίσης, η χρήση μάσκας και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελούν αναγκαία μέσα προστασίας και όσοι τα αρνούνται συγκρούονται με την (κοινή) λογική.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μπάιντεν, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις

Η αντίληψη της Τουρκίας και οι συμμαχίες…

Η δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αντάρτικο» στη Βουλή και η υποκρισία του Τσίπρα

Μεταρρύθμιση σε Παιδεία, αγορά εργασίας

Το εμβόλιο «κλειδί» για οικονομική ανάπτυξη

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Πάσχα δεν είναι μόνο το χωριό