ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ανεμόμυλοι της Κουμουνδούρου…

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ του Θερβάντες επινόησε τον Δον Κιχώτη. Ο οποίος, σαν μεγάλος πολεμιστής που νόμιζε ότι είναι, φαντάστηκε και βρήκε τον «εχθρό» στους ανεμόμυλους. Κάθε ανεμόμυλο που συναντούσε ο Δον Κιχώτης τον περνούσε για τον μεγάλο εχθρό και τον πολεμούσε. Βέβαια οι ανεμόμυλοι δεν… πολεμούσαν και κάπως έτσι ο Δον Κιχώτης, μέσα από τον ιδιόρρυθμο ρομαντισμό του, αισθανόταν πράγματι μεγάλος πολεμιστής. Σχεδόν ανίκητος.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, δεν δείχνει κανέναν ρομαντισμό κυνηγώντας τους δικούς του ανεμόμυλους. Ο «εχθρός» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης πιστεύει ότι είναι μεγάλος πολεμιστής, είναι εξίσου φανταστικός με τους εχθρούς του Δον Κιχώτη. Πιο συγκεκριμένα, είναι το ανύπαρκτο ακόμα νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Ενα νομοσχέδιο που ακόμα δεν έχει τεθεί καν σε δημόσια διαβούλευση. Και πολύ περισσότερο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε ήδη να «πολεμά». Πολεμά κάτι που ακόμα είναι ανύπαρκτο. Κι όμως, «πολεμά» την «κατάργηση του 8ώρου». Οι πληροφορίες λένε με κατηγορηματικότητα ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρητή αναφορά στο 8ωρο, στις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και το 5νθήμερο. Οι ανεμόμυλοι της Κουμουνδούρου όμως δουλεύουν στο φουλ. Το 8ωρο γίνεται 10ωρο! Κι όχι μόνο αυτό: Απελευθερώνονται οι απολύσεις, ενώ -όπως λένε οι πληροφορίες- ενισχύεται η προστασία από τις απολύσεις. Καταργούνται, λέει, οι υπερωρίες, ενώ, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπ. Εργασίας, ενισχύονται οι υπερωρίες και επιχειρείται να μπει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών.

Η ΖΩΗ προχωράει, τα δεδομένα αλλάζουν. Κι όποιος δεν έχει απαντήσεις στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας, δεν έχει κανέναν λόγο πολιτικής ύπαρξης. Αλήθεια, τι θα λέει ο Α. Τσίπρας όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο και όλοι θα διαπιστώσουν ότι δεν καταργείται το 8ωρο, ούτε απελευθερώνονται οι απολύσεις; Αλλά, αντιθέτως, ο εργαζόμενος θα δει ότι π.χ. με δική του επιθυμία και επιλογή θα μπορεί να δουλεύει τετραήμερο αντί για πενθήμερο ή να παίρνει δύο μήνες διακοπές το καλοκαίρι ή να μη δουλεύει τις Παρασκευές. Ή θα δει να προστατεύεται από την απόλυση και ο πατέρας μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Ή ότι οι εργατοτεχνίτες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Η «δημιουργική ασάφεια», στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεδειγμένα το know how, θα του εξασφαλίσει κάποιου είδους δικαιολογία. Ωστόσο η ζημιά θα έχει γίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη φωτισμένη καθοδήγηση του «φρέσκου» Ν. Φωτόπουλου θα έχει δώσει ακόμα μάχη εναντίον ανεμόμυλων. Ή, το ακόμα χειρότερο, όπως είπε ο «κατεβάζω τους διακόπτες της ΔΕΗ», «θα νικήσουμε, όπως νικήσαμε και πριν από… 20 χρόνια με το νόμο Γιαννίτση»! Ομως, μετά απ’ αυτήν τη νίκη, ο «ξεραμένος» ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μόνο δύο επιλογές: Ή θα ενισχύσει την εικόνα του κόμματος που είναι ταυτισμένο με τα fake news ή θα είναι το κόμμα που μπορεί να αναμετρηθεί μόνο με ανεμόμυλους ή με προβλήματα της προηγούμενης εικοσαετίας. Καμία από τις δύο επιλογές δεν του εξασφαλίζει ρόλο και λόγο στο σήμερα και το αύριο της χώρας.

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ «ΑΡΝΗΤΕΣ» ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

Ο αναγκαίος χρόνος δόθηκε και με το παραπάνω. Παρότι η πανδημία έδειξε πάλι τα κοφτερά δόντια της. Το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας είχε όλο το χρόνο και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί. Κι όμως δεν το έκανε.

Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο ποσοστό εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι πρώτες χώρες έχουν εμβολιασμένο το 100% του νοσηλευτικού τους προσωπικού, ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 62,5%.

Κάτι που σημαίνει ότι το 37,5%(!) του νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει ανεμβολίαστο από επιλογή. Αυτή η θλιβερή ανάποδη πρωτιά «κερδήθηκε» όχι τόσο από τους γιατρούς, αλλά από το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς συνυπολογίζονται σε αυτό από τους τραυματιοφορείς και τους εργαζομένους στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μέχρι τους μάγειρες και τις μαγείρισσες.

Ο Μ. Ντράγκι στην Ιταλία πήρε μια πολύ αυστηρή αλλά σαφή απόφαση: Οι μη εμβολιασμένοι που ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με ασθενείς και θα τιμωρούνται είτε με διακοπή της μισθοδοσίας τους ή και με απόλυση. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι που θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Ομως αυτή η ανάποδη θλιβερή πρωτιά -και ενώ η πανδημία παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση της, επιμένει-ίσως καθιστά αναγκαία την επίσπευση των αποφάσεων. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, αλλά και πολιτικού πολιτισμού της χώρας.

Τσίπρας «αδειάζει» Τσίπρα…

Η απόφαση του Τζ. Μπάιντεν να ζητήσει να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων εξέθεσε για μια ακόμα φορά τον επισπεύδοντα ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνελήφθη ακόμα μια φορά να ψαρεύει σε θολά νερά. Είναι γνωστή η πρόταση του Α. Τσίπρα να δίνονταν οι πατέντες των εμβολίων, ώστε η χώρα μας να παρασκευάσει εμβόλια κατά του Covid.

Eπρεπε να παρέμβει ο πρόεδρος των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών για να πει ότι ακόμα κι αν δινόταν η άδεια θα χρειάζονταν 12-16 μήνες για παραχθούν εμβόλια στην Ελλάδα, καθιστώντας διάτρητη την πρόταση του κ. Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με κάποιον τρόπο να ταυτιστεί με την πρόταση Μπάιντεν -η οποία αφορά κυρίως τις χώρες του Τρίτου Κόσμου- και να εμφανιστεί «πρωτοπόρος».

Ομως μάλλον δεν θυμάται καλά. Της ακατέργαστης πρότασης Α. Τσίπρα είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 2020 κοινή πρόταση Κ. Μητσοτάκη-Ηλ. Μόσιαλου. Κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, όταν στις 15/1/2021 μιλώντας στη Βουλή για την ανάγκη μιας «πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πατέντες»… κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το… κοινό άρθρο Κ. Μητσοτάκη-Ηλ. Μόσιαλου… Αλλοτε δεν προλαβαίνει κι άλλοτε βιάζεται πολύ…

Αέρας ανανέωσης…

Μπροστά μπροστά και πλάι πλάι με τον Στ. Τζουμάκα περπάτησε χθες ο Α. Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά. Και δίπλα του ήταν η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο Ν. Φωτόπουλος της παλιάς ΔΕΗ, ο πρώτος που πήρε το λόγο μετά τον Α. Τσίπρα στην τηλεδιάσκεψη για τα εργασιακά, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτά παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας ανανέωσης…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Alco: Στις 12,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για υπουργούς, εργασιακό, κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «κοπάνα» και η αξιολόγηση

Kon

Μια «πληγή» που πρέπει να κλείσει

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Ονειρεύονται πρόωρες εκλογές, αλλά ξυπνάνε… με εφιάλτες!

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ενώ ο Τσίπρας tweetάρει για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Μηταράκης συνεχίζει την πολιτική που μείωσε ραγδαία τις ροές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Τσίπρας τους το ξεκόψε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κριτική στον Πολάκη σημαίνει κριτική σε μένα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η καταστροφή του… Δράμαλη, εν έτει 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η κλεψύδρα της κάλπης και το άλμα προς τα εμπρός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αρχισαν τα «όργανα» για τον ανεμβολίαστο Πολάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom