ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψηφιακό «εμβόλιο» στο κράτος

Πιερρακάκης στον «Ε.Τ.»: Αλλάζουν όλα έως το καλοκαίρι στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν νομίζω ότι πριν από πέντε χρόνια θα μπορούσε κανείς να φανταστεί αυτό που συμβαίνει με τη διαχείριση και την οργάνωση των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ το πολύ ένα λεπτό για να κλείσουμε το ραντεβού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ όλα λειτουργούν «ρολόι» και στα εμβολιαστικά κέντρα. Γιατροί και νοσοκόμοι τηρούν όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας και με το χαμόγελο στα χείλη ολοκληρώνουν αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία για τους πολίτες.

ΞΑΦΝΙΚΑ νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια άλλη χώρα. Σαν να έχουμε ξεφύγει από το «ανατολίτικο» μπάχαλο δεκαετιών και να έχουμε προσγειωθεί στη Σουηδία, στη Δανία ή σε κάποια άλλη χώρα που ακούγαμε ως μοντέλο στο παρελθόν.

ΑΡΚΕΙ να θυμηθούμε πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ -εκατομμύρια Ελληνες- στοιβάζονταν σε ουρές ταλαιπωρίας κάθε Μάρτιο στις κατά τόπους υπηρεσίες μόνο και μόνο για να παραλάβουν ένα «αυτοκόλλητο» για το βιβλιάριο Yγείας, το οποίο αποδείκνυε ότι διέθεταν ασφάλιση για ένα ακόμη έτος.

ΤΟ Δημόσιο γίνεται από γραφειοκρατικό… ψηφιακό. Ηδη πολλά πιστοποιητικά ή ακόμα και μια απλή υπεύθυνη δήλωση διεκπεραιώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα μέσω του gov.gr.

ΝΑΙ, τα εύσημα λαμβάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Προφανώς και αυτός ο τεράστιος ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους δεν αποτελεί… one man show. Προφανώς και απαιτείται δουλειά από όλα τα υπουργεία και τους φορείς. Αλλά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξίζει τα ειλικρινή συγχαρητήρια όλων των πολιτών για τις ώρες ταλαιπωρίας που θα έχαναν σε ανούσιες ουρές περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.

ΜΑΚΑΡΙ σε λίγα χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες να μη δέχονται πια πολίτες στα γραφεία τους. Να έχουν γίνει όλα ψηφιακά. Να έχουν κλείσει οι πόρτες των δημόσιων κτιρίων. Το κέρδος θα είναι πολλαπλό. Οχι μόνο η εξυπηρέτηση θα γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα -κυριολεκτικά με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή στο smartphone- αλλά συγχρόνως θα έχει εξαφανιστεί και το υπεραιωνόβιο «ελληνικό ρουσφέτι» για τη διεκπεραίωση υποθέσεων.

ΕΧΟΥΝ γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Και είναι να γελάει κανείς ενθυμούμενος πως ο προκάτοχος του Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν ο Νίκος Παππάς, που πιθανότατα ούτε ήξερε τίποτα από το ψηφιακό κράτος και βεβαιότατα δεν έκανε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. Προφανώς ασχολιόταν με άλλες «μπίζνες», ίσως σαν αυτές για τις οποίες οδηγείται σε Προανακριτική Επιτροπή. Αλλά ο κ. Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν. Ας κοιτάξουμε το μέλλον.

ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, να γίνουν πολλά ακόμα βήματα. Επιβάλλεται να υπάρχει ψηφιακός ιατρικός φάκελος όλων των πολιτών, ώστε όταν πηγαίνουν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή άλλη δομή Υγείας οι γιατροί να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες ιατρικό προφίλ. Αυτό θα σώζει χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας και θα εξοικονομήσει συγχρόνως και δισεκατομμύρια από το κράτος.

ΠΡΕΠΕΙ να λυθεί και το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Και όχι με ημίμετρα όπως τώρα. Αν π.χ. για ένα έτος οι 30.000 – 40.000 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας γίνουν με σκοπό την πλήρη ψηφιοποίηση των ενσήμων όλων των εργαζομένων, τότε η έκδοση συντάξεων θα μπορεί να γίνεται σε μία ημέρα και όχι σε τρία χρόνια.

ΚΑΙ πολλά ακόμα. Η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και δείχνει και την άβυσσο που χωρίζει τη μεταρρυθμιστική Ν.Δ. από τον αναχρονιστικό ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το τέλος του Ιγκλέσιας και ο Τσίπρας

Kon

Τα νέα είναι καλά, αλλά απαιτείται ψυχραιμία

Kon

Στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται… γκουλάγκ

Tinad

Η ανάπτυξη που έρχεται και ο Τσίπρας που μένει στα… Μνημόνια

Kon

Η Ν.Δ. και το… 2030

Kon

Ο κ. Τσίπρας ψαρεύει σε θολά νερά

Kon

Το άνοιγμα βάζει σε… lockdown τον ΣΥΡΙΖΑ

Tinad

Το ρίσκο και οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα

Kon

Ο πήχυς και ο οδικός χάρτης

Kon